Foarte multi utilizatori de internet au cautat in aceste zile informatii despre cum ar trebui sa actioneze daca s-ar afla in situatia celor 7 pasageri ai avionului sanitar cazut in Muntii Apuseni.
In aceasta tragedie, doi oameni au murit si, bineinteles, oamenii au comentat circumstantele care puteau ajuta la salvarea victimelor.
Iata ce e de facut in caz de accident aviatic:
- Respecta indrumarile stewardesei. Pune-ti masca de oxigen, vesta de salvare apoi fa acelasi lucru pentru cei din jur care nu se descurca singuri.
- In momentul in care avionul este stabilizat la sol ( nu se mai misca), paraseste cat mai repede incinta sa! In scurt timp isi poate face aparitia fumul sau incendiul, deci e primordial sa parasesti epava. In general, de la momentul aterizarii/prabusirii ai 2 minute la dispozitie, timp in care poti parasi nava in siguranta.
- Indeparteaza-te de avion cu cel putin 500 de metri. Daca avionul s-a prabusit in apa, inotati cat mai departe de el.
- Coopereaza cu personalul.
- Nu lua nimic cu tine, deoarece asta te va incetini! Prima data incearca sa te salvezi, apoi sa iti faci provizii.
- E esential sa ramai calm. Daca vezi persoane care se uita in gol, care nu reactioneaza si par in transa, acestia se afla in soc, o stare numita PANICA NEGATIVA, si au nevoie de ajutor. O scuturare sau chiar o palma ii poate scoate din transa. Folositi cuvinte si expresii incurajatoare.
- Daca te afli in apa, descalta-te cat mai repede. Asta iti va usura inotul si plutirea.
- Daca esti expus la fum, acopera-ti caile respiratorii cu masca de oxigen sau cu o carpa uda. Foloseste o bucata de haina si daca nu ai apa, poti folosi urina. Aceasta va actiona ca un filtru in acest caz disperat.
- La imbarcarea in avion incearca sa nu ai in buzunare pixuri sau obiecte ascutite. In geanta de mana poti avea mereu un chibrit, un pachet de servetele dezinfectante si unul de bomboane. Doar cu aceste mici obiecte iti poti creste sansele de supravietuire pe o durata indelungata, cu pana la 80%.
– servetelele dezinfectante pot steriliza o rana; chibritul poate usura aprinderea unui foc, iar bomboanele pot regla glicemia care isi modifica grav valorile in momentul unui soc. 10. Daca parcurgi mai mult de 8 zboruri pe an e bine sa cunosti toate aceste ponturi de supravietuire.