Specii de animale care se pot infecta cu noul coronavirus! Nu doar oamenii sunt expuși în ceea ce privește infectarea cu noul virus SARS-Cov-2, ci și animalele. Asta au demonstrat-o experții în urma unei analize genomică. Există câteva specii de animale vulnerabile din acest punct de vedere.
Experții au utilizat analiza genomică pentru a compara principalul receptor celular uman pentru virusul SARS-Cov-2 la 410 de specii diferite de vertebrate, inclusiv păsări, pești, amfibieni, reptile și mamifere.
În mod normal, ECA2 se găsește pe mai multe tipuri de celule și țesuturi, inclusiv celulele epiteliale din nas, gură și plămâni. La oameni, 25 aminoacizi ai proteinei ECA2 au un rol în infectarea coronavirus.
Cercetătorii au analizat cei 25 de aminoacizi prezenți la oameni și modelele de combinare cu proteinele conținute de SARS-Cov-2. Rezultatele sunt îngrijorătoare pentru animale.
„Este estimat că animalele cu toate cele 25 de reziduuri de aminoacizi care corespund proteinei umane sunt expuse celui mai mare risc de contractare a SARS-Cov-2 prin ECA2”, a declarat cercetătorul Joana Damas.
Aproximativ 40% din speciile potențial susceptibile la SARS-Cov-2 sunt clasificate de către International Union for Conservation of Nature ca fiind „amenințate” și pot fi deosebit de vulnerabile la transmiterea de la om la animal.
Mai multe specii de primate, ce se afflă pe lista animalelor ăe cale de dispariție, sunt expuse unui risc foarte ridicat de infecție cu noul virus prin intermediul receptorului lor ECA2. Printre acestea se numără gorila de câmpie occidentală, urangutanul Sumatra și gibonul alb nordic.
Alte animale cu un grad ridicat de risc sunt balene gri și delfini bottlenose, sau chiar și hamsterii chinezi, după cum precizează technologynetworks.com.
Animalele domestice, cum ar fi pisicile, bovinele și ovinele, prezintă un risc mediu de contractare, în timp ce câinii, caii și porcii prezintă un risc scăzut în ceea ce privește enzimele ECA2.
Din cauza riscului ca animalele să contracteze noul coronavirus de la oameni și viceversa, instituțiile, inclusiv grădinile zoologice, au contribuit atât la studiul genomic, cât și la consolidarea programelor de protecție a animalelor și a oamenilor.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…