Categories: Lumea animalelor

Află de ce speciile invazive și transporturile reprezintă un pericol pentru biodiversitate

Află de ce speciile invazive reprezintă un pericol pentru biodiversitate și de ce în perioada 2018-2022, la nivel național a fost implementat de către Universitatea din București și Ministerul Mediului, un amplu proiect privind managementul speciilor invazive în România

Transporturile internaționale reprezintă acum o amenințare pentru speciile autohtone.

În zilele noastre dezvoltarea mobilității globale a făcut posibilă atingerea în relativ scurt timp și cu costuri rezonabile a oricărui colț al planetei. Nu doar pentru câțiva privilegiați, ci pentru mase mari de oameni.

Transportul internațional a devenit una dintre căile prin care se răspândesc speciile invazive.

Speciile invazive sunt una dintre cauze majore ale pierderii biodiversității în Europa

Speciile invazive au ajuns să reprezinte 10 – 15% dintre cele întâlnite pe continentul nostru. Ele sunt una dintre cele cinci cauze majore ale pierderii biodiversității în Europa aflăm din Sibiu100.

În general, problema cu aceste specii este că se adaptează ușor, se înmulțesc necontrolat, în cele mai multe dintre teritoriile unde au ajuns, nu au prădători naturali. Intră în competiție cu speciile native și, într-un final, ajung să le distrugă sau să le înlocuiască.

În perioada 2018-2022, la nivel național a fost implementat de către Universitatea din București și Ministerul Mediului, un amplu proiect privind managementul speciilor invazive în România. În acesta au fost implicate și două cadre didactice din ULBS, experți în nevertebrate terestre.

Limaxul este o specie invazivă răspândită masiv în țara noastră

Una dintre speciile invazive care s-a dezvoltat și răspândit rapid în România este limaxul spaniol, Arion lusitanicus.

Acesta a ajuns la noi cel mai probabil sub formă de ouă, în ghivecele cu flori importate. De ani buni de zile este extrem de răspândit și dă mari bătăi de cap celor care vor să cultive verdețuri și legume. Ce afla mai multe despre aici despre limacșii spanioli și  impactul lor în țara noastră.

Țestoasa de Florida inclusă în Top 100 cele mai agresive specii invazive

O altă specie invazivă, care este mult mai atractivă, dar dăunătoare mediului, este țestoasa de Florida cu tâmple roșii. Drăgălașul animal este originar din America de Nord și a ajuns să fie inclus în Top 100 cele mai agresive dintre speciile invazive ale lumii.

UE a interzis din 1997 importul de țestoase de Florida

Mulți dintre noi am avut acasă cumpărat un exemplar de țestoasă de Florida cumpărat din piețe. Problemele apar atunci când cei care le au, le eliberează în natură.

Atunci când nu ne mai descurcam cu îngrijirea acestora le eliberează în natură. Ajunse în mediu, țestoasele de Florida devin o amenințare la adresa celor autohtone, cu care sunt în competiție pentru habitat și hrană.

În plus, sunt purtătoare de paraziți (nematode). Ele au impact negativ asupra ecosistemelor și biodiversității, concurează pentru resurse, fiind o specie care se adaptează ușor.

Nu doar mediul este afectat, aceste animale sunt purtătoare de Salmonella și pot transmite această boală la om.

Ca animal de companie. Țestoasa de Florida, a fost extrem de populară, cu peste 52 de milioane de exemplare exportate din SUA pe piețele externe între 1989 și 1997. Începând cu 22 decembrie 1997, UE a interzis importul acestei subspecii.

Cenușerul sau falsul oțetar reprezintă o altă specie invazivă

O alta dintre speciile invazive ajunse în țara noastră este Cenușerul sau falsul oțetar. Originar din China, cenușerul este un arbore înalt, care ajunge până la 15-30 de metri înălțime. Cenușerul a fost introdus cu scop ornamental, dar și pentru ameliorarea terenurilor degradate, în controlul eroziunii și restaurarea unor habitate industriale.

Îl puteți întâlni la margini de culturi agricole, lângă sau chiar pe ziduri, pe lângă garduri, de-a lungul drumurilor și căilor ferate. Are un aspect asemănător cu planta cu care este confundat, oțetarul roșu, originar din estul Americii de Nord.

Combaterea acestei specii este foarte dificilă după ce s-a instalat într-un anumit loc, sunt arbori ce cresc rapid și drajonează puternic. Specialiștii recomandă ca metodă de combatere, combinarea procedeelor mecanice (smulgere, decojire inelară) cu cele chimice.

Controlul speciilor invazive a devenit extrem de important

Controlul speciilor invazive a devenit extrem de important pentru oameni. Chiar și cei mai mărunți dintre ”invadatori”, precum ploșnița dantelată a stejarului, pot produce daune serioase mediului dintr-o anumită zonă.

Dispariția speciilor autohtone, apariția unor boli care pot schimba complet ecosistemul, afectează într-un final și specia umană.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago