Din cuprinsul articolului
Pasionații de echitație se pot bucura de o adevărată demonstrație de tradiție și măiestrie în dirijarea cailor, cu ocazia recunoașterii a lipițanului în România ca patrimoniu imaterial, universal UNESCO.
În cursul zilei de mâine, de la ora 11:00, herghelia de cai de la Sâmbăta de Jos, situată în județul Brașov, recunoscută pentru tradiția de peste un veac în creșterea lipițanului în România va susține un spectacol deosebit.
Ferma de cai din timpul monarhiei lui Carol I din anul 1874. Johannes von Bruckenthal se face „vinovat” de introducerea rasei de lipițani pe pajiștele noastre.
La vremea respectivă, în moșia contelui figurau nici mai mult nici mai puțin de 3.200 de hectare de teren precum și sate întregi din Țara Făgărașului. Datorită faptului că a herghelia a fost introdusă în patrimoniul Unesco, este una din cele mai importante din lume.
Sunt crescute șapte linii de sânge care poartă denumirea armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola și Tulipan. De asemenea, pasionații de echitație se vor delecta și cu frumusețile oferite de „Castelul Brukenthal”, un edificiu declarat monument arhitectural inclus în patrimoniull național.
Edificiul a fost ridicat în perioada anilor 1750-1760 de clăcașii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal care, de altfel este și fondatorul muzeului, informează bizbrasov.ro.
După această scurtă introducere în istorie persoanele interesate să participe la evenimentul de mâine vor avea parte de un program care va debuta cu:
Rasa de cai Lipițan este una din cele mai vechi rase moderne din Europa. Au o istorie de peste 400 de ani și face parte din categoria cailor de sânge spaniol. Denumirea se trage de la Herghelia Lipizza și a fost înființată de casa Regală a Austriei în secolul XVI mai precis în 1580.
Este un cal mare, iar înălțimea acestuia oscilează între 145 și 155 de centimetri. Cea mai întâlnită culoare este nuanță de gri-alb. Mânjii se nasc negri, după care, atunci când ajung la maturitate își transformă culoarea alb. De asemenea, este o cabalină inteligentă și renumită pentru calimitatea sa. Poate trăi până la 35 de ani.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…