Sari la conținut
Home » Spitale veterinare de stat?!

Spitale veterinare de stat?!

Sunt multe lucruri in aceasta tara frumoasa care ar trebui sa fie altfel. Daca am face concurs pe aceasta tema, sunt sigura ca toti ati avea cate o idee cum ar trebui sa fie lucrurile care se vad cu ochiul liber ca nu sunt cum trebuie.

Poate ca aceasta tara frumoasa ar fi trebuit sa pastreze pentru sine energia electrica, de exemplu. Va imaginati cum ar fi fost ca toti consumatorii casnici sau industriali sa plateasca direct statului, fara intermediari, energia electrica? Ce simplu. Tot asa ati vazut toti cum este sa mergi cu animalul de companie la un cabinet… un cabinet particular, desigur… pentru ca nu exista cabinete veterinare de stat.

Directia Sanitar-Veterinara nu s-a gandit ca ar fi posibil si un astfel de proiect. Avand in vedere lipsa acestor cabinete veterinare de stat, prima problema ar fi aceea ca orice student care termina Medicina veterinara trebuie neaparat sa aiba bani sa-si deschida propriul cabinet pentru a-si desfasura activitatea si pentru a-si face meseria pentru care s-a pregatit. Daca provine dintr-o familie modesta, care nu-si permite investitia, el va fi nevoit sa gaseasca un cabinet unde sa lucreze uneori voluntar.
O alta discutie pe aceasta tema ar fi ca multi oameni de la oras au cate un animalut de companie, iar cei de la sate au foarte multe animale care uneori au nevoie de ingrijire, iar pentru stat ar fi nu numai o obligatie in ceea ce priveste prevenirea unor boli transmisibile la om si deci in ceea ce priveste sanatatea oamenilor si animalelor, dar chiar si o
Pe vremea copilariei mele, cand mergeam la bunici exista in sat medicul veterinar. Acum nu mai exista, exista cel mult un cabinet veterinar particular, unde medicul satului este nevoit sa perceapa o taxa pentru orice deplasare pe care o face. Asa ca multi oameni de la sat, din cauza faptului ca nu au un venit stabil sau daca au este foarte mic, sunt nevoiti uneori, din lipsa banilor, sa nu mai cheme medicul sa trateze vaca sau porcul bolnav. Prefera sa-l sacrifice decat sa-l lase sa moara si chiar sa-l manance de multe ori, pentru ca animlul respectiv inseamna munca, zile intregi in care i-a cosit fan, in care i-a strans gunoiul si in care l-a dus la pascut si nu isi poate permite sa-l lase sa se piarda fara nici un folos. Va imaginati insa ca se expun astfel la anumite boli care se transmit.
Eu am vazut la tara la bunicii mei oameni plangand atunci cand le-a murit vaca sau porcul si nu intelegem ce e atat de tragedic in asta. Acum inteleg; acolo era munca lor, zile din viata lor petrecute ingrijind animalul respectiv. De aceea prefera sa-l sacrifice si uneori sa-l manance riscand sa se imbolnaveasca in cazul in care animalul respectiv ar avea o boala care se transmite, scrie www.experti.acasa.ro
Altfel ar sta lucrurile daca Directia Sanitar-Veterinara ar avea cabinete veterinare in fiecare localitate. Ar trebui sa fie si o strategie de stat obligatorie pentru sanatatea oamenilor si a animalelor, fara sa mai vorbim de locurile de munca create. Insa nici in acest caz lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie.