Din cuprinsul articolului
Stăpânii de câini ar trebui să știe ce reprezintă aceste semne. Expresiile faciale relaxate și limbajul corpului sunt două semne ale unui câine fericit.
Majoritatea proprietarilor ar vrea să știe ce gândește animalul lor de companie. Din păcate, câinii nu ne pot spune ce simt sau gândesc, așa că e dificil de spus dacă sunt cu adevărat fericiți.
Deși nimeni nu poate citi gândurile unui câine, medicii veterinari spun că există anumite comportamente și modele care pot indica dacă patrupedul care ne ține companie are o viață fericită și mulțumită. Iar datul din coadă nu înseamnă neapărat că este bucuros, susțin specialiștii în limbajul canin, potrivit Huffington Post.
Veterinarii întrebați despre aceste lucruri spun cum să vă dați seama dacă animalul de companie este fericit și vin cu unele sfaturi pentru a-l face mai fericit:
Stăpânii de câini ar trebui să știe cum să facă fericit animalul de companie
Le sunt satisfăcute nevoile de bază
Este greu să fii bucuros dacă nevoile tale de bază nu sunt îndeplinite. Același lucru este valabil și pentru câini.
„Când mă gândesc la „fericit”, mă gândesc la bunăstare și la faptul că un câine are toate nevoile satisfăcute”, spune dr. Kate Anderson, specialist în comportament veterinar la Institutul Duffield de la Universitatea Cornell din New York. „Și ideea asta se întoarce cu mult, în anii ’60”, adaugă el.
Anderson a făcut referire la cele cinci libertăți ale bunăstării animalelor – libertatea de foame și sete; eliberarea de disconfort; lipsa durerii, rănilor și bolilor; libertatea de a manifesta un comportament normal; și eliberarea de frică și suferință.
În zilele noastre, înțelegerea fericireii câinilor depășește criteriile simple de mai sus, a remarcat Anderson. Același lucru este valabil și pentru fericirea oamenilor, așa cum o demonstrează miile și miile de cărți pe această temă. De aceea, satisfacerea nevoilor lor de bază este un pas mare în direcția cea bună.
Au un limbaj corporal relaxat
„Câinii fericiți ar trebui să aibă un limbaj corporal foarte liber”, a spus Anderson. „Nu ar trebui să aibă nicio tensiune. Urechile lor nu trebuie trase înapoi. Nu ar trebui să le vezi albul ochilor. În funcție de rasă, coada ar trebui să fie la un unghi normal față de corp, cum ar fi 90 de grade, sau doar relaxată”, explică el.
Dr. Kristi Flynn, medic veterinar primar la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității din Minnesota, a adăugat că greutatea câinilor ar trebui distribuită uniform pe toate cele patru membre. Nu ar trebui să stea pe spate sau să stea cu laba în sus. Ne putem gândi la câinii care stau întinși în curte la soare, pe o parte, cu corpul relaxat”, a spus Flynn. „Pentru mine, acesta este un semn al unui câine fericit sau mulțumit.”
Astfel, spune ea, câinele este destul de fericteit dacă mișcările lui sunt „lejere”.
Au expresii faciale relaxate
Câinii și oamenii au mușchi faciali similari, așa că anumite expresii faciale pot arăta dacă se simt mulțumiți, susține Flynn.
Acestea includ „absența unor sprâncene încruntate” și dacă au „relaxare în jurul ochilor și în jurul gurii”.
Deci, dacă observați o privire calmă și relaxată pe fața câinelui, puteți spune că este într-o dispoziție bună.
Există o rutină stabilită pentru animalul de companie
Ca și bebelușilor, câinilor le plac lucrurile previzibile, a spus Anderson. „Nu este vorba că nu le place noutatea, dar nu vor ca întreaga lume să fie diferită”, a menționat ea.
Potrivit lui Anderson, cele mai grele perioade ale anului pentru câini sunt atunci când programul oamenilor se schimbă foarte mult. Acest lucru se poate întâmpla în timpul sărbătorilor, al unei călătorii mai îndelungate sau când plecați la muncă.
De aceea, este important să respectați o rutină cu animalul companie și să stabiliți o nouă rutină, atunci când schimbarea este inevitabilă. Aici intră exercițiile, antrenamentul sau folosind jucării puzzle.
Este important să-i asiguri câinelui multă mișcare; poate ajuta la menținerea greutății sale într-un interval sănătos și îi poate oferi starea bună necesară.
Dincolo de exerciții fizice, puteți exersa și stimularea mentală. Pentru câini, mișcarea fizică contează la fel de mult ca și o jucărie puzzle sau participarea la un curs de antrenament.