Sari la conținut
Home » Statul oferă o sumă uriașă celor care sunt „călcați” de animalele sălbatice. Suma ajunge până la 15.000 de lei

Statul oferă o sumă uriașă celor care sunt „călcați” de animalele sălbatice. Suma ajunge până la 15.000 de lei

Românii care au probleme cu animalele sălbatice pot beneficia din partea statului de un ajutor de 15.000 de lei, în cazul în care viețuitoarele sălbatice produc pagube. Suma poate fi utilizată pentru achiziționarea și montarea gardurilor electrice sau a altor mijloace permise de lege care să le țină la distanță.

Persoanele a căror gospodării au suferit pagube în urma atacurilor animalelor sălbatice pot cere de la stat bani pentru montarea sistemelor speciale de protecție, în special pentru montarea gardurilor electrice menite să împiedice accesul viețuitoarelor sălbatice. Toate detaliile sunt publicate în Monitorul Oficial.

Statul oferă bani pentru ținerea la distanță a animalelor sălbatice

Prin urmare, proprietarii gospodăriilor care vor să-și monteze garduri electrice precum și alte mijloace permise de lege pot solicita de la stat 15.000 de lei. Odată cu implementarea acestui ordin, se vor putea achiziționa echipamente sau dispozitive necesare pentru a ține la distanță animalele sălbatice.  Se pot monta garduri electrice, panouri solare, regulatoare de tensiune, cabluri de împământare sau orice alte mijloace similare permise de lege.

Pentru a beneficia ce acest ajutor oferit de stat, este necesar ca solicitantul să aibă domicilul stabil în România, să dețină casă sau teren și foarte important să nu apară în registrele persoanelor sancționate de legislația fiscală, totodată nu trebuie să aibă obligații de plată.

De asemenea, solicitanții nu trebuie să fi săvârșit infracțiuni împotriva mediului și să nu beneficieze de finanțare rambursabilă din altă sursă pentru același proiect.

Care sunt condițiile de eligibilitate

După ce va fi lansat de AFM ( Administrația Fondului pentru Mediu), se vor putea finanța cheltuieli legate de montarea sistemelor, pentru informare și publicitate, în cel din urmă caz se vor monta panouri cu detalii referitoare la proiect. Totodată, se vor finanța cheltuieli pentru proiectare, asistență tehnică și studii, cheltuieli de consultanță și taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Autoritățile speră că prin această finanțare să se reducă conflictele „om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine, arii naturale protejate”.

Deocamdată finanțarea nu este disponibilă, însă odată ce Administrația Fondului pentru Mediu va anunța în mod oficial programul, persoanele eligibile se pot îndrepta spre autoritățile statului pentru a cere finanțarea respective, informează capital.ro.