Categories: Lumea animalelor

Stiai lucrul ăsta depsre pisicile siameze? La ce vârstă nu-și mai schimbă culoarea blănii

Jucăușă, afectuoasă și vocală, acestea sunt doar câteva dintre calitățile care au făcut din pisica siameză una dintre cele mai populare rase domestice din Statele Unite. Dar, în afară de ciudățeniile lor unice, Siamezii sunt, de asemenea, preferați printre fanii pisicilor pentru frumoasele lor blănuri. 

Dar știați că pisicile siameze sunt de fapt albine la început? Așa este, aceste pisicuțe se nasc cu blana complet albă. Nuanțele mai întunecate din jurul feței, cozii și picioarelor încep să se vadă doar pe măsură ce pisica îmbătrânește. Și, chiar și după ce pisica ajunge la vârsta adultă, culoarea blănii sale se poate schimba în continuare din cauza mai multor factori, cum ar fi temperatura, anotimpul, dieta și anumite probleme medicale.

De ce își schimbă culoarea pisicile siameze?

În timp ce culoarea blănii pisicii siameze este în general afectată de temperatură, există mai mulți factori care pot influența, de asemenea, nuanța punctelor lor de culoare. Unele dintre aceste cauze sunt considerate normale, în timp ce altele vor avea nevoie de atenția imediată a medicului dumneavoastră veterinar. Mai jos sunt prezentate cele mai frecvente motive pentru care blana pisicii tale siameze își schimbă culoarea:

  1. Genetica

Blana pisicilor siameze de rasă pură este în mod natural chocolate point, lilac point, blue point sau seal point. Între timp, cele care provin din programe de reproducere ar putea dobândi alte culori și modele, inclusiv tabby, roșu, lynx, fawn, scorțișoară, caramel și caise. Toate aceste culori sunt influențate în mare măsură de codul genetic al pisicii.

De asemenea, merită menționat faptul că toți siamezii de rasă pură moștenesc gena Himalaya, care este responsabilă pentru culoarea albă a blănii lor. Această genă inhibă producția de melanină la temperaturi de 98 de grade Fahrenheit și peste. Din acest motiv, este imposibil să vezi un siamez negru solid, cu excepția cazului în care pisica este o încrucișare între un siamez și o pisică neagră pură.

Bineînțeles, dacă temperatura pielii scade sub 98 de grade Fahrenheit, culoarea blănii lor se schimbă și ea. Acesta este motivul pentru care extremitățile pisicuțelor nou-născute vor deveni treptat mai întunecate după ce ajung la aproximativ două săptămâni de viață.

  1. Schimbările sezoniere și blana pisicii

Blana pisicii tale siameze își poate schimba culoarea în funcție de anotimp. De exemplu, în timpul lunilor mai calde, ai putea observa că blana lor este puțin mai deschisă. Acest lucru se întâmplă ca răspuns la creșterea temperaturii pielii lor.

Dar în timpul lunilor mai reci, blana pisicii va fi înlocuită cu o haină de iarnă pentru a-i proteja pielea de temperaturile scăzute. Din cauza mediului rece, nuanța lor va deveni, de asemenea, mai închisă, în special în jurul picioarelor, cozii și feței.

  1. Expunerea la soare

Siamezii, ca majoritatea pisicilor, se bucură să se scalde în căldura soarelui. Astfel, nu este o surpriză să le vedeți culcate lângă o fereastră deschisă sau răcorindu-se afară, în grădină, doar pentru a primi o mică doză de soare. Și, după o mulțime de băi de soare, s-ar putea să observați că părțile mai întunecate ale blănii lor devin brun-roșcate. Această schimbare de culoare este destul de așteptată, deoarece razele soarelui pot avea un efect de albire asupra blănii animalului dumneavoastră de companie.

  1. Creșterea temperaturii corpului

O schimbare bruscă a culorii blănii pisicii dumneavoastră ar putea indica și o schimbare a temperaturii corpului. Dacă siamezul tău are o temperatură corporală mai mare decât cea normală de 100 de grade Fahrenheit, punctele de culoare vor deveni, de asemenea, mai deschise. Acesta este, de obicei, un semn de febră, așa că asigurați-vă că vă duceți prietenul blănos la medicul veterinar pentru a determina cauza de bază.

  1. Boală

Anumite boli care afectează ficatul, rinichii și tiroida unei pisici pot face ca punctele negre ale blănii sale să se estompeze. Dacă credeți că prietenul felin și-a schimbat brusc culoarea în ciuda faptului că nu are o temperatură corporală crescută, atunci un consult la veterinar nu trebuie amânat. Nu uitați că un diagnostic timpuriu poate fi esențial pentru a vă salva pisica de boli care vă pun viața în pericol.

  1. Deficiențe în dieta pisicii

Dacă blana închisă la culoare se estompează treptat, de vină ar putea fi și dieta pisicii. Pisicile siameze care au un deficit de tirozină, o enzimă responsabilă de producerea melaninei, vor avea probabil o blană decolorată. De exemplu, punctele negre ale blănii ar putea deveni treptat de un maro ruginit. 

Pisicile care nu au suficientă melanină vor deveni, de asemenea, predispuse la arsuri solare. Așadar, dacă credeți că culoarea blănii pisicii dvs. s-a luminat fără niciun motiv aparent, ar trebui neapărat să mergeți la veterinar pentru un control amănunțit.

Deoarece dieta este crucială pentru bunăstarea generală a felinei dumneavoastră, este foarte recomandat să alegeți o marcă de hrană pentru pisici care să conțină toate vitaminele și nutrienții esențiali. Enzima tirozină se găsește, în general, în alimentele bogate în proteine, cum ar fi peștele și puiul, așa că asigurați-vă că îi oferiți pisicii dumneavoastră o dietă echilibrată. Nu vă forțați niciodată felina să urmeze o dietă vegetariană, deoarece pisicile sunt carnivore obligate, iar acest lucru va cauza o deficiență de nutrienți.

  1. Vârsta înaintată

Majoritatea pisicilor dezvoltă fire de păr gri pe măsură ce îmbătrânesc, la fel ca și oamenii, iar aceste schimbări ar putea fi mai evidente dacă pisica ta are o culoare mai închisă a blănii. Părul gri va fi împrăștiat pe toată blana corpului, nu doar într-o anumită zonă. Cu toate acestea, aceste schimbări nu trebuie confundate cu un efect al genei lor Himalaya; toate pisicile, indiferent de rasa lor, vor avea părul gri când ajung la vârsta a treia.

Când se opresc pisicile siameze să-și schimbe culoarea?

Dacă sunteți proprietarul unei pisici siameze, probabil că ați observat că, din când în când, culoarea blănii prietenului dumneavoastră felin se schimbă. După cum am menționat, culoarea blănii pisicii dumneavoastră poate fi afectată de mai mulți factori, inclusiv de alimentație, de schimbările de temperatură din mediul înconjurător și chiar de băile de soare frecvente. Genetica joacă și ea un rol important, mai exact gena Himalaya, care influențează pigmentarea pielii lor.

În cele din urmă, vârsta face ca siamezul să își schimbe culoarea blănii, de la vârsta de pisoi până la vârsta a treia. Prin urmare, având în vedere condițiile variabile din mediul lor, împreună cu îmbătrânirea, această rasă unică de pisici nu va înceta niciodată să-și schimbe culoarea blănii!

Pisicile siameze își schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrânesc

La un moment dat, s-ar putea ca siameza ta să pară că nu-și mai schimbă culoarea, dar realitatea este că niciodată nu o fac. Pisicile siameze trec, în general, prin mai multe schimbări de culoare a blănii pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă sunteți conștienți de aceste schimbări, ar trebui să le puteți spune vârsta judecând intensitatea culorii extremităților lor. 

  1. Pisoiul nou-născut

Un pisoi siamez nou-născut va avea în mod normal o blană complet albă, datorită genei Himalaya moștenite. De asemenea, pântecele pisicii mamă tinde să fie cald, ceea ce ajută la păstrarea culorii albe a pisoiilor până la naștere. Chiar și așa, nou-născuții vor păstra cea mai mare parte a căldurii din corpul lor, ceea ce împiedică producția de melanină până când ajung la vârsta de două săptămâni.

Rețineți, totuși, că unii pisoi ar putea, de asemenea, să înceapă să își dezvolte nuanțele mai închise la culoare mai devreme decât alții. Acest lucru este de înțeles, deoarece fiecare pisică este diferită, iar mediul înconjurător ar putea, de asemenea, să afecteze cât de repede își dezvoltă culorile.

  1. Vârsta de opt săptămâni

Pisicuțele în vârstă de aproximativ opt săptămâni vor începe să își arate culorile, în special pe extremități. Până în acest moment, ar trebui să fie complet înțărcați. La fel ca majoritatea pisicuțelor, puii de Siamezi vor deveni, de asemenea, mai aventuroși și mai curioși pe măsură ce explorează lumea din jurul lor. Prin urmare, un antrenament și o socializare adecvată sunt esențiale în această etapă a vieții lor, astfel încât să se transforme în pisici bine educate și prietenoase.

  1. Între zece luni și doi ani

Primul an al pisoiului tău ar trebui să fi dezvăluit deja multă culoare pe anumite părți ale corpului. Fața și picioarele ar trebui să afișeze o nuanță mai închisă care se estompează într-o culoare gri sau albă a corpului. 

În general, pisicile sunt considerate pisoi până la vârsta de doi ani și s-ar putea să observați în continuare multă energie, joacă și învățătură în fiecare zi. 

  1. La vârsta adultă

Pisicile siameze sunt considerate adulte odată ce au depășit vârsta de doi ani. În acest moment, pisica ar trebui să își fi dezvoltat culoarea blănii în forma sa cea mai pură. Culoarea blănii va fi mai puțin probabil să fie afectată dacă pisica rămâne în interior în cea mai mare parte a timpului sau dacă nu este expusă în mod constant la schimbări extreme de temperatură.

  1. Pisicile seniori

Pisicile siameze seniori, cu vârsta de peste zece ani, vor începe să dezvolte fire de păr gri. Să știți că aceasta este o parte normală a procesului de îmbătrânire și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Firele de păr de culoare cenușie sunt de obicei împrăștiate în toată blana corpului și nu este probabil să afecteze aspectul general al pisicii dumneavoastră.

În afară de firele de păr gri, pisica dumneavoastră senior va fi, de asemenea, mai puțin activă și mai vocală decât în anii tinereții. În acest moment, vor avea nevoie de multă răbdare și dragoste din partea dumneavoastră în timp ce își desfășoară activitățile zilnice. S-ar putea, de asemenea, să trebuiască să acordați mai multă atenție pisicilor vârstnice pentru a le menține sănătoase și confortabile, mai ales dacă se luptă cu probleme de mobilitate.

Concluzie

Schimbarea culorii pisoiului tău siamez este probabil unul dintre cele mai interesante momente ale deținerii și îngrijirii acestei rase de pisici. Cu toate acestea, schimbările de culoare ale blănii lor nu se termină la vârsta de pisoi – ele continuă până când pisica ajunge la vârsta a treia. 

Așadar, nu ar trebui să te mai surprindă dacă siameza ta devine puțin mai deschisă în timpul verii, dar se schimbă într-o culoare mai închisă pe timpul iernii. Atâta timp cât pisicuța dumneavoastră este sănătoasă și nu sunt implicate probleme medicale, aceste schimbări sunt normale și, prin urmare, ar trebui să fie acceptate, potrivit animalpath.org.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago