Stiati ca

Știi cât de rapidă este pisica ta? 

Știi cât de rapidă este pisica ta? Pisicile pot fi foarte rapide, fie că vânează o muscă sau se deplasează cu viteză în camera ta la ora 3 dimineața. Deși este ușor să credem că pisicile sunt creaturi leneșe care dorm toată ziua, ele sunt de fapt sprintere de excepție când doresc să fie.

Viteza maximă de alergare a unei pisici domestice atinge 48 de km/oră. Aceasta este cu 3 sau 4,5 km/oră mai rapid decât Usain Bolt. Desigur, această viteză variază în funcție de vârsta, dimensiunea și rasa pisicii tale. 48 de km/oră este și viteza maximă a unei pisici în formă de vârf. isica ta obișnuită aleargă între 30 și 40 km/h.

Știi cât de rapidă este pisica ta: Cum poate alerga pisica mea atât de repede?

Știi cât de rapidă este pisica ta: Plimbare cu pisica neagra în lesă

Fie că sar, cad sau aleargă, pisicile sunt atleți incredibili. Corpurile lor sunt bine adaptate pentru vânătoare, iar sprintul joacă un rol important într-o vânătoare de succes.

Pisicile merg mișcând simultan cu ambele picioare de pe aceeași parte pentru a asigura mai mult echilibru. Cu toate acestea, când aleargă, pisicile fac pași diagonal. Un pas diagonal înseamnă că piciorul lor din față se mișcă simultan cu piciorul din spate diagonal, oferindu-le mai multă libertate în timpul alergării și un salt extra lung.

Această schimbare în poziție permite pisicii să se deplaseze mult mai repede când sjunt în aer. Când se desprind de la sol, pisica reduce rezistența la aer și frecarea, în timp ce un pas diagonal îi permite să accelereze folosindu-se de picioarele din față și din spate.

Totodată, pisicile au coloane vertebrale foarte flexibile, asemănătoare arcurilor, care  se pot comprima și pot fi folosite pentru a sări înainte cu putere suplimentară. Picioarele din spate ale unei pisici pot genera o putere imensă. Pe care roboții și oamenii de știință încearcă să o reproducă atunci când creează member artificiale.

Sunt unele rase de pisici mai rapide decât altele?

După cum am menționat, mărimea, vârsta și starea de sănătate a pisicii tale pot influența viteza cu care aleargă. De exemplu, o pisică cu luxație patelară nu va putea alerga la fel de repede ca o pisică sănătoasă. Însă rasa  joacă și ea un rol în acest sens.

Cea mai rapidă rasă domestică de pisici de pe planetă este Mau Egiptean, ale cărei viteze de alergare au fost măsurate la 48 km/h. Aceste pisici sunt cunoscute pentru picioarele din spate puternice, care le pot propulsa cu ușurință în sus pe copaci.

Psicicile absyssinienw, cu picioarele lor lungi și silueta subțire, sunt mai ușoare și mai aerodinamice decât majoritatea raselor. Ceea ce le face alergători rapizi.

Rasele mai scurte și mai compacte tind să fie alergători mai lenti. Cum ar fi, de exemplu, American Shorthairs, Ragdolls și Maine Coons.

Unele pisici cu probleme de sănătate ereditare pot fi și ele alergători mai lenti. De exemplu, rasele brachicefale, precum Persanii și Himalaienii, pot să nu alerge la fel de repede din cauza problemelor de respirație.

Dar cum stau pisicile sălbatice? Este bine cunoscut faptul că gheparzii sunt cei mai rapizi mamifere de pe planetă. Însă ce se întâmplă cu alte feline mari? În mod surprinzător, a doua cea mai rapidă felină sălbatică este Jaguarundi, mai puțin cunoscută.

Originară din America Centrală și de Sud, Jaguarundi poate alerga cu o viteză de 96 de kilometri pe oră. Acest lucru înseamnă că Jaguarundi sunt mai rapizi decât lei africani, Servalii și pumele de munte, care rulează cu aproximativ 80 de kilometri pe oră, conform wagwalking.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

5 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

6 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

7 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

8 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

9 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

10 ore ago

Parteneri