Din cuprinsul articolului
Stresul ne afectează și animalele de companie, nu doar pe noi stăpânii, astfel că dacă ne confruntăm cu o asemenea situație este bine să le acordăm tot sprijinul animăluțelor pentru a trece cu bine peste acesta.
Animalele de companie fac parte din viața majorității oamenilor, fiind considerate de foarte mulți oameni membrii ai familiei, astfel că atenția noastră trebuie să fie direcționată către acestea, cu precădere, în situații stresante, care pot lăsa urme asupra lor ce le pot afecta viața, dacă nu beneficiază de o îngrijire pe măsură din partea stăpânilor.
Există o multitudine de factori externi care afectează patrupedul
La fel ca noi, prietenii noștri blănoși pot fi și ei afectați de stres, existând o serie de elemente externe care ne pot stresa câinii. Toți stăpânii își doresc să își vadă animăluțele fericite și fără probleme, cu chef de joacă și pline de energie.
Însă trebuie să știe că există și factori perturbatori, declanșatori de stres care trebuie luați în considerare de către proprietari.
Schimbările de orice fel le provoacă stres câinilor
Stresul ne afectează și animalele de companie, iar acesta poate fi declanșat de schimbările care se produc în viața patrupezilor, cum ar fi: schimbările bruște în rutina lor zilnică, diminuarea timpului destinat plimbării, o casă nouă poate să fie un factor de stres, de asemenea, înlocuirea persoanelor care se ocupă de nevoile lor, etc., toate acestea pot provoca un stres major pentru câini.
Câini se obișnuiesc cu un fel de a acționa, cu o obișnuință, cu anumite medii și, de aceea, orice modificare rapidă a rutinei poate fi un factor generator de stres, poate crește nivelul stresului.
Pe de altă parte, chiar și modificările pozitive ale rutinei pot cauza un anumit nivel de stres, dar, de această dată, revenirea la starea inițială se produce destul de repede, astfel că, nu trebuie să ne alarmăm.
Alte elemente care cauzează stresul la căței sunt: alți căței necunoscuți, zgomotele puternice precum cele ale tunetelor și focurilor de artificii, imobilizarea, tăierea ghearelor, injecțiile. Din ce în ce mai mulți medici veterinari întâlnesc cazuri la cabinet de stres la animalele de companie.