Din cuprinsul articolului
Stresul oamenilor poate sau nu afecta câinii? Universitatea din Bristol și-a propus să realizeze un prim studiu care să examineze modul în care mirosul eliberat de stresul uman afectează starea emoțională a câinilor.
Studiile anterioare realizate pe oameni sugerează că mirosul unei persoane stresate afectează subconștient emoțiile și alegerile celor din jur.
Cercetătorii de la Colegiul Veterinar din Bristol au folosit un test de „optimism” sau „pesimism” la animale, pe baza constatărilor că alegerile optimiste sau pesimiste la oameni indică emoții pozitive sau negative arată phys.org
18 proprietari și câini lor au fost recrutați pentru a participa la o serie de teste cu diferite mirosuri umane. În timpul testelor, câinii au fost învățați că, atunci când un castron de mâncare era plasat într-un loc, acesta conținea o recompensă, dar când era plasat în alt loc, era gol.
Odată ce un câine a învățat diferența dintre aceste locații ale bolurilor, s-a apropiat mai repede de locația cu o recompensă decât de locația goală. Cercetătorii au testat apoi cât de repede se apropia câinele de locații noi, ambigue, poziționate între cele două locații inițiale.
O abordare rapidă reflecta „optimismul” cu privire la prezența hranei în aceste locuri ambigue – un indicator al unei stări emoționale pozitive – în timp ce o abordare lentă indica „pesimism” și emoție negativă. Aceste încercări au fost repetate în timp ce fiecare câine era expus fie la niciun miros, fie la mirosuri de transpirație și respirație provenite de la oameni aflați fie într-o stare de stres (test aritmetic), fie într-o stare de relaxare (ascultarea unor peisaje sonore).
Cercetătorii au descoperit că mirosul de stres îi făcea pe câini să se apropie mai lent de locația bolului. Un efect care nu a fost observat cu mirosul din stare relaxată. Aceste constatări sugerează că mirosul de stres ar fi putut crește așteptările câinilor că această nouă locație nu conține mâncare, la fel ca locația bolului gol din apropiere.
Cercetătorii sugerează că acest răspuns „pesimist” reflectă o stare emoțională negativă și ar putea fi o modalitate prin care câinele își conservă energia și evită dezamăgirea.
De asemenea, echipa a constatat că câinii au continuat să își îmbunătățească învățarea cu privire la prezența sau absența hranei în cele două locații ale bolurilor antrenate și că s-au îmbunătățit mai rapid atunci când mirosul de stres era prezent.
Dr. Nicola Rooney, lector în domeniul vieții sălbatice și al conservării la Bristol Veterinary School și autorul principal al lucrării, a explicat:
„Înțelegerea modului în care stresul uman afectează bunăstarea câinilor este un aspect important pentru câinii din canise și atunci când se antrenează câini de companie și câini pentru roluri de lucru, cum ar fi câinii de asistență.
Stăpânii de câini știu cât de atenți sunt animalele lor de companie la emoțiile lor, dar am demonstrat aici că până și mirosul unui om stresat și necunoscut afectează starea emoțională a unui câine, percepția recompenselor și capacitatea de a învăța. Dresorii de câini de serviciu descriu deseori stresul care se propagă prin lesă, dar noi am demonstrat, de asemenea, că acesta poate călători și prin aer.”
Dr. Zoe Parr-Cortes, doctorandă la Bristol Veterinary School și autor principal și cercetător al proiectului, a mulțumit tuturor celor implicați în studiu, în special tuturor participanților și proprietarilor de câini care au luat parte la cercetare.
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…
Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…