Din cuprinsul articolului
Vă gândiți să vă luați un animal de companie, dar vă este greu să alegeți între un câine, o pisică sau un alt animal de companie? O privire mai atentă la personalitatea dumneavoastră poate influența sau vă poate ajuta în luarea deciziei. Sau, dacă aveți deja un animal de companie, citiți mai departe pentru a vedea cât de mult se potrivesc animalul de companie și personalitatea dumneavoastră.
Se pare că există o legătură între personalitatea oamenilor și cea a animalelor cu care trăiesc. De aceea, trăsăturile psihologice ar putea să ne ajute atunci când ne decidem să ne facem un prieten blănos sau alunecos.
Conform studiilor, se pare că animalul de companie îți reflectă personalitatea. În general, pisicile sunt preferate de persoanele creative, iar câinii sunt preferații persoanelor disciplinate.
Oamenii de știință au analizat aceste aspecte și au definit ce trăsături de personalitate au iubitorii de câini și pisici. În 2010, un studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie pe 4.565 de participanți a constatat că persoanele conștiincioase, extravertite și agreabile preferă câinii, în timp ce persoanele nevrotice și deschise preferă pisicile.
Conștiinciozitatea – o trăsătură care evidențiază tendința de a fi responsabil.
Extroversiunea – descrie persoanele pozitive și energice.
Agreabilitatea – include atribute precum încrederea, altruismul și bunătatea.
Deschiderea – evidențiază trăsături precum curiozitatea, pasiunea pentru artă și creativitatea.
Neuroticism – definește caracteristici precum predispoziția la anxietate sau îngrijorare.
Persoanele care preferă câinii sunt active și mereu gata de acțiune. Nu poți sta toată ziua în pat sau în fața televizorului dacă ai cel puțin un câine, decât dacă acesta este în aer liber și are spațiu pentru a alerga. În caz contrar, câinii trebuie scoși afară pentru nevoile lor zilnice și pentru a face mișcare. Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru animalele de companie, iar un animal de companie activ este mai sănătos decât unul sedentar.
Bineînțeles, ne iubim animalele de companie, indiferent cât de compatibile sunt personalitățile lor cu ale noastre. Un studiu a constatat că, cu cât un animal de companie stă mai mult timp cu proprietarul său, cu atât este mai probabil ca animalul de companie să „împrumute” din caracterul stăpânului. În cadrul acestui studiu, peste 2.000 de proprietari de animale de companie au fost evaluați în ceea ce privește sociabilitatea, stabilitatea emoțională și simțul umorului. Participanților li s-a cerut să evalueze aceleași caracteristici pentru animalele lor de companie.
Rezultatele studiului au relevat asemănări semnificative între personalitățile celor două părți.
Diferențele au apărut între personalitățile proprietarilor de animale de companie
Proprietarii de pești au fost cei mai fericiți;
Proprietarii de câini au fost cei mai distrași;
Proprietarii de pisici au fost cei mai de încredere și cei mai sensibili;
Proprietarii de reptile au fost cei mai independenți.
În ceea ce privește simțul umorului la animalele de companie, diferențele au fost, de asemenea, semnificative. Dintre toți proprietarii de animale de companie evaluați, au fost raportate următoarele:
62% dintre câini aveau un bun simț al umorului
57% dintre pești
48% dintre pisici
42% dintre cai
38% dintre păsări
0% dintre reptile
Analiza răspunsurilor din acest studiu i-a determinat pe oamenii de știință să concluzioneze că personalitatea oamenilor joacă un rol important atunci când aceștia decid să-și împartă viața cu un animal de companie. Oamenii pot trăi cu un animal de companie doar dacă există cel puțin unele asemănări între personalitățile lor.
Relația dintre animale și oameni este apreciată în mod obișnuit. Cu toate acestea, această legătură a fost oarecum neglijată în comunitatea psihologică, iar mai multe cercetări pe această temă ar oferi cu siguranță date interesante.
Dar de ce este personalitatea noastră legată de cea a animalului nostru de companie?
Alegerea unui animal de companie este o înclinație naturală și instinctivă a oamenilor. O persoană agitată și energică va alege aproape întotdeauna un câine care are același temperament, în timp ce o persoană liniștită sau flegmatică va alege un câine calm și liniștit. Oamenii fac aceste alegeri în mod inconștient.
Având în vedere că oamenii și câinii lor au împărtășit o relație de cel puțin 15000 de ani, nu este de mirare că personalitatea câinelui a fost modelată de trăsăturile umane.
Animalele de companie au capacitatea de a citi și de a crea complementaritate cu emoțiile noastre. Dacă o persoană este foarte neliniștită, animalul său de companie înțelege acest lucru și adesea devine neliniștit. De câte ori a trebuit să vă scoateți animalul de companie de sub pat sau de sub canapea înainte de a merge la veterinar?
Dacă anxietatea este cronică, animalul dumneavoastră de companie poate dezvolta și el anxietate cronică. Animalele de companie din gospodăriile în care există mult stres vor avea adesea probleme de comportament, care pot fi atribuite lipsei de energie a proprietarilor.
Se crede că animalele de companie (în special câinii) sunt, de asemenea, empatice. Cu cât relația proprietar-animal de companie este mai apropiată, cu atât mai mare este intensitatea răspunsului empatic. Câinii încearcă adesea să își calmeze stăpânul supărat, în timp ce pisicile par să știe întotdeauna unde îi doare.
Experții spun că este mai frecvent ca animalele de companie să dobândească trăsături de personalitate de la stăpânii lor, dar acest lucru nu înseamnă că nu este posibil ca emoțiile și comportamentul câinilor să fie transferate la oameni[3].
Anxietatea câinelui poate duce la anxietatea stăpânului. Aceștia se simt neputincioși în a atenua comportamentul anxios, obsesiv sau compulsiv exprimat de animalul lor de companie. Dacă animalul de companie gâfâie, respiră tare, latră neîncetat etc. poate provoca stres proprietarului. Prin urmare, proprietarul va adopta cumva comportamentul câinelui.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…