Lumea animalelor

Studiu: De ce este important să vorbești cu pisica ta? Legătura dinte tonul vocii și capacitatea de distingere a felinei

Cu toții suntem vinovați că vorbim cu animalele noastre de companie cu o voce de bebeluș, atât de mult încât pisicile ar putea chiar să o recunoască.

Potrivit unui studiu s-a descoperit că pisicile nu numai că sunt mai receptive la vocea stăpânului lor decât la cea a unui străin, dar ar putea fi capabile să recunoască atunci când stăpânul lor le vorbește direct. De ce? Datorită capacității lor de a distinge între tonul folosit de stăpân când vorbesc cu ele și vocea lor atunci când vorbesc cu alți oameni.

pisicuță cu ochi albaștri; sursă foto: Mirella Cosimati/paw tracks.com

Ce presupune vorbirea dirijată de pisică

Înainte de a efectua testele, oamenii de știință au înregistrat cuvintele proprietarilor pe care aceștia le-ar spune de obicei pisicilor folosind două tonuri diferite. Stăpânii au întrebat mai întâi „Vrei o recompensă?” sau „Vrei să te joci?”, au folosit o tehnică numită în literatura de specialitate „vorbirea dirijată de pisică” (CDS) adică limbajul pentru copii. De asemenea, au spus „Ne vedem mai târziu” și „Ce mai faci?” în CDS. Apoi au repetat aceste fraze în modul în care ar vorbi în mod normal cu un alt adult.

De asemenea, proprietarii au fost înregistrați în timp ce-și strigau pisica. Șaisprezece femei, nu proprietarii pisicilor, au rostit, de asemenea, numele pisicilor într-un microfon. Aceste înregistrări sonore au fost folosite ulterior în cadrul testelor. Toate cele trei teste au avut loc la domiciliul pisicii, în prezența atât a proprietarului, cât și a unui cercetător, dar proprietarii nu au interacționat cu pisicile lor în timpul experimentului.

pisica siameză ciocolatie cu stăpâna sa: sursă foto: lovetoknowpets.com

Pentru a măsura magnitudinea răspunsurilor pisicii, s-au folosit înregistrări video și un software special pentru a urmări durata reacțiilor și comportamentul pisicii înainte și după ce au ascultat înregistrările. Aceste constatări au primit apoi un „scor comportamental”. Cu cât scorul este mai mare, cu atât reacția pisicii la înregistrarea vocală specifică a fost mai mare.

Cum au decurs testele

În primul rând, cercetătorii au evaluat modul în care pisicile au reacționat la un străin care le striga numele. Din cele cinci înregistrări, doar a patra a fost cea în care proprietarul spunea numele pisicii. Zece dintre cele 16 pisici au reacționat la auzul proprietarului lor, în rest dezinteresate.

În cel de-al doilea test, cercetătorii au redat cinci  înregistrări  în care au folosit aceeași frază de cinci ori. Patru înregistrări au fost identice, dar una dintre ele i-a redat pe proprietari folosind vocea de bebeluș. Majoritatea pisicilor au reacționat la vocea ascuțită a stăpânului lor, ceea ce implică faptul că acestea pot auzi o diferență.

sursă foto: lovetoknowpets.com; pisica caută hrană

Concluzii despre comportamentul pisicii

În ultimul test au fost folosite doar vocile străinilor. Aceștia au rostit aceeași frază de cinci ori, dar și-au folosit vocea de bebeluș într-una dintre înregistrări. De data aceasta, 11 animale de companie din 16 nu au manifestat un răspuns comportamental semnificativ la vocea de bebeluș a străinului.

Pe baza constatărilor lor, cercetătorii au concluzionat că, de obicei, pisicile pot distinge când stăpânul lor (și numai stăpânul lor) le vorbește. Cu toate acestea, toate pisicile din studiu erau pisici de interior. Acest lucru ar fi putut influența motivul pentru care pisicile nu au reacționat la vocile necunoscute, deoarece acestea nu sunt expuse de obicei la persoane necunoscute, potrivit dailypaws.com.

Recent Posts

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

19 ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

20 de ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

21 de ore ago

Capela câinilor: biserica simbol al iubirii necondiționate față de animale

Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…

22 de ore ago

Japonezii se roagă pentru câinii-roboți

În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…

23 de ore ago

Descoperire uimitoare în arheologie: mumia unui pui de pisică cu dinți-sabie

Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…

2 zile ago

Parteneri