Stiati ca

Studiu. Interacțiunile cu animalele de companie sunt benefice pentru oameni. Care sunt efectele

Interacțiunile cu animalele de companie, cât, mai ales, mângâiatul, sunt benefice pentru oameni, astfel că ne stimulează cortexul frontal, partea din creier care supraveghează modul în care gândim și simțim, potrivit unui nou studiu publicat în revista PLOS ONE.

„Am ales să investigăm cortexul frontal deoarece această zonă a creierului este implicată în mai multe funcții executive, cum ar fi atenția, memoria de lucru și rezolvarea problemelor.

Dar este, de asemenea, implicată și în procesele sociale și emoționale”, a declarat într-un e-mail autorul principal al studiului, Rahel Marti, doctorand în cadrul diviziei de psihologie clinică și intervenții asistate de animale de la Universitatea din Basel din Elveția.

De ce este importantă această descoperire?

Oferă dovezi suplimentare că interacțiunile cu animalele de companie pot stimula activitatea cognitivă și emoțională în creier, a spus Marti.

„Dacă pacienții cu deficite de motivație, atenție și funcționare socio-emoțională prezintă o implicare emoțională mai mare în activitățile legate de un câine, atunci astfel de activități ar putea crește șansele de a învăța și de a atinge obiectivele terapeutice”, a mai adăugat.

Acest ultim studiu se adaugă la cercetările existente privind beneficiile terapiei asistate cu ajutorul animalelor în cadrul reabilitării neuronale sub supraveghere medicală pentru afecțiuni ale sistemului nervos, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, tulburările convulsive, traumatismele cerebrale și infecțiile.

Studiul oferă o nouă perspectivă în interacțiunea om-animal

„Acesta este un studiu interesant, realizat cu rigurozitate, care oferă o nouă perspectivă asupra asocierilor dintre interacțiunea om-animal și activitatea cerebrală regională prefrontală la adulții sănătoși”, a declarat Dr. Tiffany Braley, profesor asociat de neurologie la Universitatea din Michigan din Ann Arbor, care a publicat cercetări privind legătura dintre deținerea de animale de companie și sănătatea cognitivă.

„Deși sunt necesare lucrări suplimentare pe eșantioane mai mari de persoane cu afecțiuni neurologice specifice, studiul actual ar putea informa viitoarele cercetări privind intervențiile asistate de animale pentru neuroreabilitare, oferind noi date privind tipul, intensitatea și frecvența interacțiunilor cu animalele necesare pentru a obține beneficiile fiziologice sau clinice dorite”, a declarat Braley, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Concluzia studiului este faptul că activarea creierului prefrontal la subiecții sănătoși a crescut odată cu creșterea apropierii interacțiunii cu un câine sau cu un animal de pluș.

Mai mult, interacțiunea cu un câine a stimulat o activitate cerebrală mai mare în comparație cu condiția de control, sugerând că interacțiunile cu un câine pot activa procese atenționale mai puternice și pot provoca o mai mare excitație emoțională decât interacțiunea cu un stimul neînsuflețit, potrivit revistei PLOS ONE.

Cercetătorii au folosit în cadrul studiului spectroscopia funcțională în infraroșu apropiat (fNIRS), care este un scaner cerebral portabil ce oferă flexibilitate, deoarece este funcțional în medii naturale și nu se limitează la o cameră închisă într-un laborator. Tehnica măsoară activitatea cerebrală prin intermediul saturației de oxigen al sângelui din creier.

19 voluntari au participat la studiu

Echipa de studiu a echipat fiecare dintre cei 19 participanți cu un scaner și le-a cerut să observe și să interacționeze cu unul dintre cei trei câini: un Jack Russell terrier, un Goldendoodle și un Golden Retriever.

Mai întâi, participanții la studiu au privit câinele din cealaltă parte a camerei. Apoi, câinele s-a așezat lângă ei. În cele din urmă, fiecărei persoane i s-a permis să mângâie câinele. Acest proces a mai avut loc de două ori la date ulterioare.

În alte sesiuni, fiecare persoană a repetat aceeași secvență cu un leu de pluș care conținea o sticlă de apă caldă pentru a simula temperatura corpului unui câine viu. În fiecare dintre scenarii, stimularea creierului a crescut pe măsură ce câinele sau animalul de pluș se apropia.

„Am constatat că activitatea cerebrală a crescut atunci când contactul cu câinele sau cu un animal de pluș a devenit mai strâns. Acest lucru confirmă studiile anterioare care leagă contactul mai strâns cu animalele sau cu stimulii de control de o activare cerebrală mai mare”, a declarat Marti.

Cu toate acestea, studiul a constatat o creștere și mai puternică a activității cerebrale atunci când persoana a mângâiat blana unui câine adevărat față de cea a unui animal de pluș.

Implicarea emoțională este mecanismul central care stimulează activarea cerebrală

„Credem că implicarea emoțională ar putea fi un mecanism central care stă la baza activării creierului în interacțiunile om-animal”, a declarat Marti, adăugând că animalul din pluș a declanșat probabil mai puțină afecțiune.

Rezultatele reflectă constatările altor cercetători, care au descoperit o activitate cerebrală mai mare atunci când participanții interacționau cu iepuri vii, porcușori de Guineea, pisici, câini și cai, a spus ea.

„Indicii nonverbali pozitivi și interacțiunile reciproce oferite de un animal viu ar putea explica în parte această diferență”, a spus Braley.

 

 

 

 

 

Recent Posts

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

25 de minute ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

o oră ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

2 ore ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

22 de ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

23 de ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

o zi ago

Parteneri