Tot mai multi oameni de stiinta incearca sa explice de ce cainii se inteleg foarte bine. A venit randul unei echipa de oameni de stiinta maghiari, condusi de Attila Andics sa analizeze si sa constate asemanari uimitoare intre senzatiile date de creierul oamenilor si cel al cainilor conform Mail Online. Echipa a realizat primul studiu in care sunt comparate, cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica, creirul uman si creierul unor animale non-primate. 11 caini au fost dresati sa stea linistiti in scanerul de rezonanta magnetica, in timpul scanarii. Astfel, au putut fi scanate in mod identic creierele oamenilor si ale cainilor – un lucru care n-a mai fost intreprins niciodata inainte.
Dupa parerea lui Attila Andics, aceasta descoperie ar putea explica de ce comunicarea verbala a oamenilor cu cainii este asa de eficienta. Cainii raspund la emotiile tradate de glas in acelasi mod ca si oamenii: atat cainii, cat si oamenii au anumite arii cerebrale asemanatoare, destinate acestui proces, arata cercetarile.
Traind in medii sociale similare cu oamenii, cainii folosesc si mecanisme cerebrale similare pentru a procesa informatiile de ordin social.
Rezultatele, publicate in jurnalul Current Biology, sugereaza ca ariile cerebrale asociate cu procesarea informatiilor verbale au evoluat acum 100 de milioane de ani, pe vremea celui mai recent stramos comun al oamenilor si al cainilor.
Cercetatorii au inregistrat activitatea cerebrala la oameni si caini in timp ce subiectii ascultau 200 de sunete diferite, produse atat de oameni, cit si de caini, de la scancete si plans la latratul vesel sau ras.
Rezultatele arata ca, atat in creierele oamenilor, cat si in cele ale cainilor, ariile cerebrale implicate in procesarea acestor sunete au localizare similara.
Desi cainii raspund mai intens la glasul altor caini, iar oamenii reactioneaza mai puternic la vocea umana, exista totusi asemanari frapante in modul in care creierul unei specii raspunde la semnalele vocale ale celeilalte specii.
„Aceasta metoda ofera un mod cu totul nou de a studia prelucrarea neuronala a semnalelor de catre caini. In sfarsit, incepem sa intelegem cum ne privesc cei mai buni prieteni ai nostri si cum evolueaza in mediul nostru social”, spune dr. Andics.
Cercetari anterioare, intreprinse de oamenii de stinta americani de la Universitatea Emory din Atlanta, SUA, au aratat ca o portiune a creierului asociata cu emotiile pozitive este asemantoare la caini si la oameni. De fapt, aceste cercetari confirma ceea ce iubitorii de caini au stiut intotdeauna, intuitiv: ca prietenii lor canini percep iubirea si afectiunea.
Tot cu ajutorul scanerelor de rezonanta magnetica functionala, au fost studiate creierele cainilor in timp ce un semnal cu mana indica faptul ca urma sa i se ofere cainelui ceva bun de mancare. Rezultatele au aratat ca nucleul caudat, o portiune a creierului asociata cu emotiile pozitive, era similara la oameni si la caini.
Daca, asa cum au sustinut in trecut unii cercetatori, ar fi vorba doar despre a capata ceva de mancare, atunci reactia din creierurl cainilor ar fi aceeasi, indiferent cine ofera mancarea sau ce fel de mancare este data.
Dar rezultatele studiului sugereaza ca e vorba de mai mult de atat: ca afectiunea cainilor fata de oameni se situeaza dincolo de interesul pentru mancare; ca si cainii ne indragesc din aceleasi motive pentru care ne indragesc si alti oameni – lucruri precum confort social sau legaturi sociale.
Cât de bine cunoști limbajul pisicilor? Află ce încearcă să îți spună blănoșii prin poziția…
Toți cei care avem pisici știm că sunt creaturi exigente, dar și pretențioase. Și e…
Hrana este unul dintre cei mai importanți factori din viața unui câine. Îi dă energie,…
Vești bune pentru iubitorii de animale! De la 1 noiembrie, Veranda Mall a deschis ușile…
Câinii iubesc necondiționat și cel mai adesea își exprimă dragostea în următoarele zece moduri. Câinii…
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…