Din cuprinsul articolului
Pinguinii sunt unele dintre păsările cu cea mai lentă evoluție studiată vreodată, o trăsătură care i-ar putea face deosebit de vulnerabili în fața schimbărilor climatice, potrivit unui articol publicat în Nature Communications.
Cercetătorii au folosit date genomice și fosile pentru a reconstitui istoria diversificării pinguinilor începând cu 60 de milioane de ani în urmă, când păsările și-au pierdut capacitatea de a zbura.
Echipa a constatat că, deși pinguinii s-au adaptat foarte bine pentru a prospera în mediile lor extreme, rata lor de evoluție a scăzut drastic, ceea ce înseamnă că ar putea avea dificultăți în a se acomoda cu efectele nefaste ale încălzirii rapide a temperaturilor oceanelor și la alte efecte ale schimbărilor climatice antropogene.
„Pinguinii moderni par să fie mai puțin bine echipați pentru a supraviețui acestor schimbări rapide de mediu decât pinguinii antici din cauza acestei scăderi a ratei de evoluție”, a declarat pentru National Geographic Vanesa De Pietri, un paleontolog aviar de la Universitatea Canterbury din Marea Britanie. „S-au specializat ei înșiși într-un colț? Da, probabil”.
Studiul a identificat diverse moduri în care evoluția pinguinilor a urmărit condițiile geologice și climatice din trecut. De exemplu, multe dintre cele 18 specii de pinguini din lumea de astăzi par să fi apărut în ultimii 3 milioane de ani, asptect despre care cercetătorii sugerează că a fost determinat de schimbările climatice care au precedat și au urmat ultimei ere glaciare.
„Pe măsură ce volumul de gheață a crescut în timpul perioade glaciare, speciile de pinguini de la latitudini înalte au fost probabil forțate să se refugieze în locuri mai izolate la latitudini medii”, scriu autorii în lucrarea lor.
„Pe măsură ce clima s-a încălzit de la sfârșitul Pleistocenului până în Holocen, aceste specii s-au mutat înapoi spre poli, recolonizând masele terestre și insulele pe măsură ce acestea au devenit din nou locuibile și, în special, experimentând contacte secundare între ele”.
Nu este clar ce anume a cauzat decelerarea evoluției pinguinilor în măsura în care a avut loc. În timp ce dimensiunea mare a păsărilor și reproducerea lentă pot juca un anumit rol, „nu am fi ghicit niciodată că ar avea cea mai mică rată de evoluție observată până acum la păsări”, a declarat coautorul studiului, Daniel Ksepka de la Muzeul Bruce din Greenwich, Connecticut, pentru site-ul de știri al Muzeului de Istorie Naturală din Marea Britanie (NHM).
Cercetătorii notează că grupul surori al pinguinilor, Procellariiformes. care include albatroșii și alte păsări marine, au, de asemenea, rate de evoluție scăzute în comparație cu cele ale altor ordine de păsări, sugerând că ar putea exista „o încetinire treptată asociată cu o ecologie din ce în ce mai acvatică”, scriu aceștia în lucrarea lor.
„Este un subiect care cu siguranță merită mai multe investigații pentru a încerca să descoperim de ce se întâmplă acest lucru”, spune Ksepka pentru NHM. Studiul a fost preluat de pe the-scientist.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…