Sari la conținut
Home » Studiu. Schimbările climatice împing animalele să migreze, crescând riscurile unor noi pandemii

Studiu. Schimbările climatice împing animalele să migreze, crescând riscurile unor noi pandemii

Schimbările climatice împing animalele să migreze.Încălzirea climei forțează animalele să se deplaseze în afara habitatelor lor tipice, ceea ce crește riscul ca oricare dintre miile de viruși infecțioși pe care le poartă animalele să fie transmise altor specii pe care nu le-au întâlnit până acum, concluzionează studiul.

Acesta este avertismentul unei echipe de cercetători care a publicat, în urmă cu câteva luni, un studiu în revista Nature.

Iar acest lucru reprezintă o amenințare pentru sănătatea oamenilor și a animalelor din întreaga lume.

Schimbările climatice și pandemiile nu sunt lucruri separate”, a declarat Carlson, epidemiolog și profesor asistent, pentru USA TODAY.

Carlson a depus mărturie în Camerei Reprezentanților din SUA

Carlson s-a numărat printre experții care au depus mărturie în fața unui subcomitet de supraveghere al Camerei Reprezentanților din SUA, fiind audiat pe tema prevenirii pandemiilor prin supravegherea bolilor transmise de animalele sălbatice.

Aceștia au vorbit despre necesitatea de a consolida monitorizarea, cercetarea și schimbul de date între agențiile de stat și cele federale, potrivit eu.usatoday.com.

Națiunea se confruntă cu o amenințare substanțială, a declarat Carlson în fața comisiei. Schimbarile climatice împing animalele să migreze și „creează numeroase focare de risc pentru viitoarele pandemii chiar în curtea noastră.”

Chiar dacă riscurile sunt mai mari în Asia de sud-est și în Africa, Carlson a amintit de riscuri precum apariția ciumei bubonice în Occident și originea pandemiei de gripă din 1918 într-o bază militară din Kansas.

Studiul a ajuns la concluzia că este mult mai economic să previi decât să tratezi

Un studiu publicat în februarie a avertizat asupra unor consecințe similare, concluzionând că este mult mai economic să previi o pandemie prin creșterea supravegherii virusului decât să o tratezi.

Doi dintre coautorii acelui studiu au declarat, cu câteva luni în urmă, că au fost dezamăgiți de lipsa de acțiune pentru a preveni următoarea epidemie.

 „SUA ar putea încuraja puternic alte țări, prin intermediul programelor sale de ajutor extern, să abordeze prevenirea pandemiei prin încetinirea despăduririlor, îmbunătățirea monitorizării și urmărirea comercianților de animale sălbatice ilegale”, a afirmat Stuart Pimm, profesor Doris Duke de ecologie a conservării la Universitatea Duke.