Categories: Lumea animalelor

Studiul care ar trebui să ne de dea gândit! Păsările care manifestă empatie fără a obține nimic în schimb

Ajutorarea celorlalți este o parte atât de esențială a ființei umane, încât am dezvoltat ritualuri elaborate și edicte biblice pentru protejarea rudelor și adăpostirea străinilor. Cu toate acestea, în afară de oameni, doar câteva alte specii, inclusiv urangutanii sunt capabili să manifeste empatie și să îi ajute de bună voie pe alții.

Acum, oamenii de știință spun că au descoperit primele non-mamifere care sunt, de asemenea, altruiste: papagalii gri african. Studiile anterioare sugerează că unele păsări sunt creaturi inteligente . De exemplu, ciorile, cunoscute pentru inteligența lor, nu ar ajuta alți semeni să câștige o recompensă sub formă de nucă, așa cum fac papagalii între ei în noul studiu.

Papagalii sunt păsăile extrem de inteligenți

Cercetarea asupra papagalilor este „izbitoare”, spune Karl Berg, ecologist și expert în papagali sălbatici la Universitatea din Texas, Rio Grande Valley, în ciuda păsări din studiu.

Pentru a afla dacă papagalii gri african sau maimuțele cu cap albastru, două specii cu un creier excepțional, și-ar ajuta semenii, cercetătorii în domeniul cogniției animale de la stația de cercetare a Institutului Max Planck de Ornitologie au testat patru și, respectiv, trei perechi. Ei au învățat mai întâi păsările captive să schimbe un jeton cu un cercetător pentru o recompensă sub formă de nucă.

Păsările din ambele specii au reușit. Dar numai papagalii gri africani au trecut cu brio următorul test. Cercetătorii au dat jetoane unei singure păsări care nu a avut acces la cercetător sau la recompensă. Dar pasărea putea ajunge la partenerul său printr-o fereastră mică, iar partenerul putea apoi să schimbe jetoanele pentru o recompensă. Care este șmecheria? Doar partenerul a primit să mănânce.

La ambele specii, pasărea căreia îi lipseau jetoanele scotea adesea strigăte ușoare pentru a atrage atenția partenerului. Dar maimuțele cu cap albastru au sărit departe, ignorând strigătele de ajutor. 

Papagalii ar fi ajutat chiar dacă partenerul lor nu era un prieten apropiat sau o rudă

În schimb, griul african părea să știe că este nevoie de ajutor chiar și fără o recompensă: Șapte din opt au dat partenerilor lor jetoane chiar de la prima încercare, au raportat cercetătorii în Current Biology. Atunci când rolurile au fost inversate, noii donatori au dat cu generozitate jetoanele lor foștilor ajutători, ceea ce sugerează că au o oarecare înțelegere a reciprocității.

Diferența dintre răspunsurile celor două specii se poate datora organizării lor sociale diferite, cercetătorii sugerează că păsările cenușii trăiesc în stoluri mari, care se schimbă mereu, iar macii în grupuri mai mici. Însă, Berg remarcă faptul că se cunosc puține lucruri despre comportamentele naturale ale ambelor păsări. (Ambele sunt animale pe cale de dispariție în sălbăticie.)

Mai mult, s-ar putea ca papagalii africani să fi fost înclinate să împartă pentru că unele dintre ele nu erau doar prietene, ci și „frați” care au gene comune. Asta înseamnă că s-ar fi „ajutat pe ei înșiși prin intermediul ajutorului reciproc”, ceva ce se întâmplă în mod natural în sălbăticie. Totuși, Berg adaugă că noile experimente oferă „o perspectivă considerabilă asupra altruismului și reciprocității” la papagalii gri african, potrivit science.org.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

2 zile ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

2 zile ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL