Sari la conținut
Home » Sunt câinii mai deștepți decât pisicile? Savanții au decis

Sunt câinii mai deștepți decât pisicile? Savanții au decis

Câinii mai deștepți decât pisicile? Între stăpânii de câini și cei de pisici există o dezbatere veche de secole despre care este un animal de companie mai bun.

Proprietarii de câini se laudă cu inteligența canină. Dar iubitorii de pisici susțin că pisicile sunt la fel de deștepte ca patrupedele lătrătoare. Doar că nu doresc să și asculte.

Ei bine, o cercetare publicată în revista Frontiers in Neuroanatomy pare să lămurească dacă sunt câinii mai deștepți decât pisicile

Cum s-a realizat studiul

Cercetătorii au analizat creierele animalelor din ordinul Carnivora, un grup de mamifere care conține urși, foci și ratoni. Dar și pisicile și câinii noștri domesticiți.

Scopul studiului a fost de a explora legătura dintre dimensiunea creierului și numărul de neuroni. Dacă dimensiunea creierului este egală, cu cât numărul de neuroni este mai mare, cu atât mai dens sunt compactați.

Cercetătorii au fost interesați în special de cortexul cerebral, partea creierului legată de inteligență. Acesta controlează procesele complexe de gândire, cum ar fi luarea deciziilor și planificarea. Cu cât neuronii din cortexul cerebral al unei specii sunt mai dens conectați, cu atât mai inteligentă este considerată acea specie. De exemplu, primatele, renumite pentru inteligența lor, au o densitate foarte mare de neuroni în creierul.

Opt specii de carnivore au fost incluse în studiu. Au fost realizate imagini ale structurii creierului fiecărui animal. Iar greutatea creierului a fost măsurată în scopul comparării dimensiunilor. Apoi s-a realizat o estimare a numărului de neuroni din creier.

Sunt câinii mai deștepți decât pisicile? S-ar părea că…

Caine și pisica care se joacă
Caine și pisică care se joacă împreună

Rezultatele au arătat că, având creiere mai mari, câinii aveau de peste două ori mai mulți neuroni în cortexul cerebral decât pisica domestică. Aproximativ 530 de milioane de neuroni corticali față de 250 de milioane la pisică.

Creierul se bazează pe neuroni pentru a procesa informațiile. De aceea, cu cât un animal are mai mulți, cu atât mai multe informații poate procesa. Și cu atât mai bogate sunt, probabil, capacitățile sale mentale. Acest lucru înseamnă că câinii au potențialul de a avea un comportament mai complex și mai flexibil decât pisicile.

Dar nu a fost pur și simplu un caz de mărime. Creierul unuia din câinii analizați avea chiar mai mulți neuroni corticali decât cel al leului african și al ursului brun, incluși în studiu. Chiar dacă leul și ursul aveau cortexuri cerebrale mult mai mari decât câinele.

Cu alte cuvinte, câinele a împachetat mai mulți neuroni într-un spațiu mai mic. Se pare că miile de ani de viață domestică alături de oameni nu au afectat inteligența companionului nostru canin.

Verdictul se amână

Stăpânii de câini ar putea să înceapă să le spună „v-am spus eu!” iubitorilor de pisici. Rețineți însă că cercetătorii au analizat un eșantion foarte mic. Pe de altă parte, însă diferența dintre numărul de neuroni a fost prea mare între cele două specii pentru a fi pur și simplu un caz de variație individuală.

Oamenii de știință nu au testat inteligența câinilor și pisicilor cu teste IQ pentru animale. Rezultatele se bazează doar pe analizele cerebrale. Deci, deși câinii au un potențial mai mare decât pisicile, nu avem nicio dovadă că aceștia își folosesc toate capacitățile creierului lor.

În realitate, nu există un animal mai bun decât o pisică pentru a fi o pisică. Și nimic nu poate fi un câine la fel de bine ca un câine.

Iar în ceea ce privește care dintre ele este cel mai bun animal de companie totul depinde de pe cine întrebi susțin cei de la www.akc.org.