A fost acuzat pentru cresterea riscului de depresie severa, suicid, schizofrenie, modificari de personalitate si controlul slab impulsurilor! Dar Toxoplasma gondii, parazit a carui purtator este pisica si cu care este infectata aproape 50% din populatia lumii, nu are influenta atat de mare asupra creierelor noastre cum s-a considerat pana acum.Aceasta este concluzia cercetatorilor americani, care au investigat relatia dintre anumite trasaturi de personalitate, abilitati cognitive si tulburari mentale si infectiile cu T. Gondii cunoscute, de asemenea, si sub numele de toxoplasmoza.”Rezultatele noastre sugereaza ca un test pozitiv pentru anticorpi T. gondii nu duce la susceptibilitate crescuta la tulburarile neuropsihiatrice, controlul slab al impulsului sau afectarea capacitatii neurocognitive”, a explicat echipa de cercetatori de la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA, potrivit sciencealert.com.Cercetarile anterioare au constatat ca, atunci cand soarecii se infecteaza cu T. gondii, ei pot arata semne de pierdere a fricii de urina de pisica si deficiente de memorie, rezultate despre care oamenii de stiinta au presupus ca completeaza ciclul lor de viata. Aceste studii au determinat cercetatorii sa investigheze daca ceva similar se petrece si la fiintele umane.In 2012 a fost publicat studiul lui Jaroslav Flegr, un biolog evolutionist de la Universitatea Charles din Republica Ceha, intitulat „Cum pisica ta te face nebun”. In aceasta cercetare el a declarat jurnalistului Kathleen McAuliffe ca: „Toxoplasma ar putea chiar ucide mai multi oameni decat malaria, sau cel putin un milion de oameni pe an”. Potrivit ipotezei sale, aceasta infectie poate avea consecinte precum accidente auto, sinucideri si tulburari mentale, cum ar fi schizofrenia.Acum, cercetatorii de la Universitatea Duke au publicat rezultatele unei investigatii recente. Ei au analizat diferentele in trasaturile de personalitate intre cei care sunt infectati si cei care nu sunt.Ei au analizat probe de sange prelevate de la 837 de participanti din Noua Zeelanda de 38 de ani, ca parte a Studiului Longitudinal Dunedin. 28% dintre acestia au fost testati pozitiv pentru Toxoplasma.Echipa a analizat patru ipoteze si a venit cu patru concluzii:
Infectia T. gondii nu a fost asociata semnificativ cu una dintre aceste conditii.
In timp ce nu a fost gasita nici o asociere, tentativele de suicid au fost mai frecvente la persoanele infectate cu T. Gondii, dar intr-un raport foarte mic.
„Profilurile de personalitate ale indivizilor care au fost testati pozitiv pentru anticorpi T. gondii au fost imposibil de distins de profilurile de personalitate ale indivizilor care au fost testati negativ”, este scris in studiu.
„Evaluarea acestor teorii intr-un studiu comun este, din cate stim, evaluarea cea mai cuprinzatoare a posibilelor legaturi intre infectia cu T. gondii si o varietate de deficiente intr-un singur grup. Anterioare asocieri pozitive au fost raportate in toate studiile separate diferite”, citeaza cercetatorii.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…