Din cuprinsul articolului
Oricât de mult ne place să ne răsfățăm prietenii blănoși cu dulciuri de la masă, câinii nu sunt oameni și există opțiuni alimentare mult mai bune pentru ei.
Atât timp cât oamenii au avut câini ca animale de companie și mâncarea comercială pentru câini a fost disponibilă, se pare că ni s-a spus să nu hrănim câinii cu resturi de la masă. Dar, haideți, este chiar atât de dăunător? Răspunsul este un da răsunător. Mai ales dacă proprietarul animalului de companie mănâncă o dietă umană tipică care este, să recunoaștem, mai puțin decât ideală în multe privințe.
Oricât de mult le place stăpânilor de animale să își antropomorfizeze iubiții blănoși, până la urmă, aceștia nu sunt oameni. Tractul lor digestiv nu este același – într-adevăr, câinii sunt diverși din punct de vedere biologic în cadrul speciei – și cerințele lor dietetice diferă foarte mult de cele ale companionilor lor umani.
Resturile de pe masă sunt un „NU” pentru câini
Într-un sondaj din 2021 privind obiceiurile de cumpărare ale proprietarilor de câini legate de alimentele fără cereale pentru câini, cercetătorii au aflat că 9,3 % dintre proprietarii de câini din SUA, Canada și Europa ofereau zilnic resturi de la masă și 38,1 % ofereau ocazional resturi de la masă animalelor lor de companie.
Ei au făcut acest lucru în ciuda faptului că au înțeles valoarea unei nutriții bune pentru sănătatea generală a câinelui lor și au cumpărat hrană mai scumpă pentru câini pentru a o susține. Aparent, nasul umed al blănosului sub masa din sufragerie, este greu de rezistat.
Potrivit Manualului veterinar Merck, bolile de nutriție sunt rareori observate la câinii din țările dezvoltate atunci când aceștia sunt hrăniți cu hrană comercială de înaltă calitate.
Problemele apar de obicei atunci când proprietarii de animale de companie își asumă sarcina de a crea hrană de casă sau (și mai rău) de a-și hrăni animalul de companie de pe masa familiei. Și asta pentru că mesele majorității familiilor sunt excesiv de procesate, dezechilibrate din punct de vedere nutrițional și pline de zaharuri și grăsimi, care ajung la cățelul care nu bănuiește nimic.
Cum rămâne cu mâncarea pentru câini preparată în casă?
Este la fel de periculos să credeți că dacă luați o rețetă de mâncare pentru câini de pe internet îi veți oferi câinelui dumneavoastră toată nutriția de care are nevoie pentru a se dezvolta.
Hrănirea câinilor cu un singur ingredient sau o combinație de carne tocată de vită și orez, de exemplu, ar putea induce o deficiență de calciu. Iar dacă câinele tău are diabet nediagnosticat, oferindu-i orez (un carbohidrat) i-ar putea afecta glicemia.
Ficatul este sănătos, nu-i așa? Nu și pentru un câine. Acesta poate provoca toxicitate cu vitamina A în cantități mari, în funcție de mărimea câinelui.
Câinii au nevoie de concentrații nutritive dietetice specifice în funcție de fiecare etapă a vieții – de la cățeluș la adult. Association of American Feed Control Officials (AAFCO) publică profilurile nutritive recomandate pentru câini (și pisici) pentru întreținerea și reproducerea la vârsta adultă, iar National Research Council (NRC) publică profilurile nutritive pentru câini în diferite etape ale vieții.
Alimente pe care câinii NU ar treui să le mănânce vreodată
Proprietarii de animale de companie cred că le oferă o recompensă câinilor lor atunci când le dau „doar una”, dar știați că strugurii și stafidele conțin o substanță necunoscută care este toxică pentru câini și poate provoca leziuni renale? Ciocolata este un categoric nu-nu. Aceasta conține teobromină și cafeină – substanțe chimice pe care câinii nu le pot metaboliza. Aceasta poate provoca vărsături, diaree, chiar convulsii și insuficiență cardiacă dacă câinele a mâncat o cantitate suficient de mare.
În plus față de struguri, stafide și ciocolată, există multe alte alimente pe care câinii nu ar trebui să le mănânce niciodată, iar American Kennel Club (AKC) păstrează o listă completă. Dacă vă gândiți că fructele și legumele ar putea fi cele mai bune opțiuni pentru hrana câinelui dumneavoastră, AKC menține, de asemenea, o listă a celor pe care câinii le pot și nu le pot mânca.
Pentru proprietarii de animale care insistă să își facă singuri mâncarea pentru câini, este important să urmați instrucțiunile în mod explicit și să folosiți ingrediente de înaltă calitate. Feriți-vă de „experții” necalificați de pe internet și de rețetele generice. AKC recomandă consultarea unui nutriționist veterinar pentru rețete sau sfaturi despre cum să preparați cu succes mâncare pentru câini acasă.