Sari la conținut
Home » Surse adecvate de proteine pentru câini: ce carne pot mânca!

Surse adecvate de proteine pentru câini: ce carne pot mânca!

sursă foto: e-vet.ro

Sursele de proteine de înaltă calitate sunt esențiale pentru sănătatea și longevitatea câinelui dumneavoastră. Proteinele sunt o parte esențială a dietei câinelui dumneavoastră. Dar care sunt cele mai bune surse de proteine pentru câinele dumneavoastră?

Într-un cuvânt, sunt alimente bogate în proteine și care sunt cele mai digerabile. Câinii pot fi omnivori, dar unele alimente le oferă mai multe proteine utilizabile pentru ei decât altele. Aflați care este diferența.

Scopul proteinelor pentru câini

Câinii pot fi omnivori, dar ei se bazează foarte mult pe proteine pentru a-i ajuta să supraviețuiască și să se dezvolte. Ei au nevoie de destul de multe proteine în dieta lor decât noi. Fără suficiente proteine în dieta lor, câinii pot dezvolta o serie de probleme de sănătate. Își vor pierde energia, blana le va deveni ternă și lipsită de viață, iar sistemul lor imunitar va deveni mai puțin capabil să lupte împotriva bolilor.

„Valoarea biologică” este un termen folosit pentru a descrie cât de ușor pot câinii să redea proteinele disponibile dintr-o anumită sursă de hrană și să le absoarbă în sistemul lor. Alimentele care au o valoare biologică ridicată sunt cele mai bune surse de proteine pentru câini, deoarece sunt cele mai ușor de digerat. 

Atunci când hrana este bine digerată, câinele obține cât mai multe proteine disponibile. Alimentele care au o valoare biologică scăzută, nu sunt ușor de digerat de câini și, prin urmare, nu sunt o sursă bună de proteine.

Proteinele din hrana comercială pentru câini

Există sute de formule de hrană pentru câini disponibile pe piață, inclusiv o serie de opțiuni cu conținut ridicat de proteine. Cele mai bune mărci folosesc surse cu o valoare biologică ridicată, în timp ce, cele mai proaste își bazează formulele pe alimente cu valoare biologică scăzută. Există, de asemenea, o gamă intermediară de alimente care includ atât alimente cu valoare biologică ridicată, cât și cu valoare biologică scăzută.

De ce o astfel de diferență? Sursele de proteine cu valoare biologică ridicată costă adesea mai mult, în timp ce proteinele cu valoare biologică scăzută sunt mai ieftine, mai eficiente din punct de vedere al costurilor și îndeplinesc totuși liniile directoare privind hrana pentru animale de companie pentru conținutul minim de proteine, chiar dacă un câine nu poate digera hrana suficient de bine pentru a absorbi proteinele din ea.

Cele mai bune surse de proteine pentru câini

Ținând cont de acest lucru, comparați următoarele surse de proteine care se găsesc în mod obișnuit într-o mare varietate de alimente comerciale pentru câini.

Ouă

Este posibil ca ouăle să nu vă vină imediat în minte atunci când vă gândiți la cele mai bune surse de proteine pentru câini, dar acestea sunt o sursă excelentă și sunt incluse în unele formule de hrană și în multe diete făcute în casă. S-ar putea chiar să fiți surprins să aflați că ouăle sunt o sursă mai bună de proteine decât carnea, deoarece un câine poate obține mai multe proteine din ele, atâta timp cât sunt gătite.

Pește

Când vine vorba de hrănirea cu pește a unui animal de companie, majoritatea oamenilor tind să se gândească la pisici. Cu toate acestea, peștele reprezintă, de asemenea, o sursă excelentă de proteine pentru câini. Multe mărci importante de hrană pentru câini oferă formule care conțin pește sau făină de pește, iar somonul este, de obicei, peștele preferat, deoarece este bogat în acizi grași omega-3. De asemenea, îi puteți oferi câinelui dumneavoastră sardine sau hamsii proaspete și crude.

Carne adevărată

Veți vedea numeroase ingrediente listate pe eticheta unui aliment pentru câini și uneori este dificil să determinați exact ce înseamnă cu adevărat unii dintre acești termeni. Cu toate acestea, nu există nici o greșeală atunci când citești o carne reală, cu nume. Carnea adevărată este cea mai naturală sursă de proteine pe care o poate consuma un câine; este ceea ce sistemul lor digestiv a fost conceput să mănânce, după cum au demonstrat strămoșii lor sălbatici.

Dacă vă hrăniți câinele cu carne proaspătă, fie că este gătită sau crudă, asigurați-vă că o tăiați în bucăți de mărimea unei mușcături. Și nu-i dați niciodată să mănânce osul decât dacă este un tip aprobat de nutriționistul sau de medicul veterinar canin. Unele dintre cele mai comune cărnuri incluse în dietele pentru câini și în alimentele preparate de înaltă calitate sunt:

Carne de vită; Carne de miel; Pui; Curcan; Ficat; Rață; Carne de vânat; Brânză

Deși nu veți găsi un număr copleșitor de mărci de hrană pentru câini care să includă brânză în formulele lor, aceasta este o sursă foarte viabilă de proteine pentru canini. În timp ce brânza obișnuită și brânza de vaci conțin amândouă proteine, ele conțin cantități diferite de grăsimi. Dacă aveți un câine căruia i-ar prinde bine o dietă cu mai puține grăsimi, brânza de vaci este cea mai bună alegere.

Surse de proteine inferioare

Există mai multe surse inferioare de proteine pe care producătorii de alimente le vor folosi pentru a reduce costurile.

Făina de carne! Se pare că există o oarecare confuzie cu privire la faptul dacă făina de carne este o sursă bună de proteine pentru câini. Pentru a fi clar, făina de carne nu este același lucru cu un produs secundar din carne. Făina de carne este carne adevărată care a fost uscată și pulverizată într-o pulbere granuloasă.

Eliminarea atât a apei, cât și a grăsimii din carne lasă o sursă foarte concentrată de proteine care este adăugată în formula de hrană pentru câini pentru a crește conținutul de proteine. Făina de carne este de fapt foarte digerabilă, ceea ce înseamnă că un câine poate obține mai multă nutriție decât dintr-o sursă inferioară de proteine. Cu cât un câine își poate digera mai eficient hrana, cu atât mai puține deșeuri produce.

De exemplu, un ficat de vită cu o tumoare ar fi aruncat în grămada care urmează să fie prelucrată. Sau ar fi adăugată o splină care a stat prea mult timp afară. Câteva exemple de subproduse din carne includ:

Tacâmuri; Ficat; Capete; Intestine; Plămâni; Porumb și grâu.

Proteine greu de digerat

Este adevărat că puteți hrăni un câine cu porumb sau grâu și că acesta va obține puțină proteină din aceste alimente, dar proteinele din aceste cereale sunt foarte greu de digerat pentru câini. 

Acest lucru înseamnă că mărcile care folosesc porumb, făină de porumb, grâu și gluten de grâu ca surse principale de proteine îndeplinesc din punct de vedere tehnic standardele industriei în ceea ce privește conținutul de proteine. Cu toate acestea, ele nu pot furniza efectiv toate proteinele promise, deoarece câinii nu pot digera eficient aceste alimente. O bună parte din proteine trec prin sistemul câinelui nefolosite.

Digestibilitatea proteinelor și câinii

Unele proteine sunt mai ușor de digerat decât altele pentru câini. Sursele cu cea mai mare digestibilitate sunt ouăle (100%) și carnea de pui, vită și miel (92%), care sunt toate cărnuri luate din mușchi. Proteinele derivate din organe, cum ar fi rinichii, inima și ficatul, sunt următoarele, cu o digestibilitate de 90%. 

Peștele, deși este încă o sursă bună de proteine, are o digestibilitate de 75%. Cele mai puțin digerabile surse de proteine sunt cele vegetale, cu o digestibilitate cuprinsă între 54 și 75%.

Nevoile zilnice de proteine ale câinilor adulți

Un câine are nevoie de aproximativ un gram de proteine pe kilogram de greutate pe zi. Cu toate acestea, atunci când se calculează această formulă, greutatea trebuie să se bazeze pe ceea ce ar trebui să fie greutatea lor. Folosirea greutății actuale a unui câine supraponderal vă va da un rezultat care este prea mare. De exemplu, dacă aveți un Pomeranian care ar trebui să aibă șapte kilograme, acesta ar avea nevoie de șapte grame de proteine pe zi.

Dacă Pomeranianul este supraponderal și are 11 kilograme, tot ar avea nevoie de șapte grame de proteine, deoarece folosiți greutatea „ideală” a câinelui și nu greutatea pe care o are în momentul în care faceți calculele. Rețineți că prea multe proteine nu îi vor face rău câinelui dumneavoastră, presupunând că este sănătos și nu are afecțiuni medicale. 

Potrivit PetMD, excesul de proteine va fi procesat de rinichi și nu va dăuna unui câine. Cu toate acestea, câinilor care urmează o dietă bogată în proteine ar trebui să li se verifice în mod regulat nivelul de BUN (azot uree din sânge) pentru a se asigura că nu ajunge la 75 sau mai mult.

Nevoile zilnice de proteine ale cățeilor

Nevoile zilnice de proteine ale cățeilor diferă de cele ale unui câine adult, deoarece aceștia au nevoie de mai multe proteine pentru a facilita creșterea lor rapidă. Dacă se compară dieta unui cățeluș și a unui câine adult, câinele adult ar trebui să primească aproximativ 18% proteine și între 9 și 15% grăsimi, în timp ce un cățeluș ar trebui să primească aproximativ 28% proteine și 17% grăsimi.

Cu toate acestea, în general, cu cât mai multe proteine, cu atât mai bine. Câinii sunt concepuți să consume până la 60% proteine. Dietele mai bogate în proteine pot fi o problemă în cazul câinilor de rase mari/ gigantice, așa că este mai bine să discutați cu medicul veterinar despre alegerile alimentare pentru a vă asigura că puiul dumneavoastră primește cantitatea corectă de proteine.

Îmbunătățirea dietei câinelui dumneavoastră

Pe lângă hrănirea cu o crochetă derivată din surse de proteine de înaltă calitate, puteți adăuga mai multe proteine în dieta câin elui dvs. prin suplimentarea meselor sale. Adăugați un ou crud sau omogen la mesele lor. Dacă amestecați ouăle, adăugați o cantitate foarte mică de unt sau spray de gătit. De asemenea, le puteți oferi ouă moi sau fierte tari.

Conservele de pește, cum ar fi sardinele, somonul și macroul, amestecate cu crochetele câinelui dvs. sunt, de asemenea, surse bune de proteine și un răsfăț suplimentar. Carnea proaspătă, cum ar fi niște pui fiert sau cantități mici de organe, este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine.

Pentru unii câini, o dietă bogată în proteine ar trebui evitată, deoarece va exacerba o afecțiune medicală gravă. Unii câini pot fi alergici la anumite opțiuni de proteine și ar putea fi nevoiți să treacă la o altă sursă de proteine sau la o dietă mai puțin proteică. Câinii cu afecțiuni renale și hepatice nu ar trebui să urmeze niciodată o dietă bogată în proteine, deoarece aceasta va cauza un stres suplimentar organelor lor. Câinii cu probleme de hiperactivitate se pot descurca mai bine și cu o dietă mai săracă în proteine.