Din cuprinsul articolului
Germania este țara care s-a trasformat într-un paradis canin, unde câinii au o viață socială intensă alături de stăpânii lor, chiar dacă, potrivit statisticilor nu există un număr atât de mare de patrupezi în țară în comparație cu altele.
Germanii își duc câinii aproape peste tot, iar unii susțin că relația națiunii cu ei este unică. Cel puțin, se pare că este singurul stat care are o emisiune de tip reality show care își propune să găsească cel mai talentat și telegenic cățeluș.
Câinii se bucură de o activitate socială foarte intensă
La urma urmei, germanii sunt înnebuniți după cățeii lor. Spre deosebire de majoritatea europenilor, ei îi iau cu ei atunci când ies la restaurant, când stau în cafenele și când pleacă în vacanță, astfel că țara este un paradis canin.
„Câinii sunt priviți cu mare simpatie de către proprietarii germani de câini și de către cei care nu au câini”, a declarat Udo Kopernik de la Clubul Kennel German. „Doar un mic procent, în jur de 6%, nu sunt simpatizanți ai câinilor”.
În Germania sunt mai puțini câini decât în alte țări, dar mai bine integrați social
Cu aproximativ cinci milioane de exemplare – aproximativ 0,6 pe cap de locuitor – germanii au de fapt mult mai puțini câini decât majoritatea celorlalți europeni, a spus Kopernik. Doar Turcia are mai puțini pe cap de locuitor, în timp ce Marea Britanie, Scandinavia, Republica Cehă și Polonia au de două ori mai mulți.
Cu toate acestea, cățeii germanilor sunt mult mai vizibili în viața de zi cu zi, pentru că germanii se raportează diferit la animalele de companie față de celelalte state, își doresc să petreacă cât mai mult timp în preajma lor și, de asemenea, fac tot posibilul să-i integreze cât mai mult în activitățile lor.
„Câinii au o valoare diferită în Germania decât în alte părți”, a spus Kopernik. „Vezi mai mulți câini decât în, să zicem, Italia sau Franța, cu toate că cele două țări au mai mulți câini. În Germania, câinii tind să fie membri ai familiei pe care îi iei cu tine în excursii și vacanțe.”
În trecut, în Berlinul de Vest, câinii erau considerați simbol al libertății
Relația specială a germanilor cu cățeii lor are de-a face cu istoria lor specială, potrivit lui Wolfgang Wippermann, profesor de istorie la Universitatea Freie din Berlin și autor al unei cărți despre germani și câinii lor.
Divizarea țării după război, de exemplu, a avut un efect asupra animalelor de companie ale germanilor, la fel ca asupra oricărui alt aspect al vieții lor, a scris Wippermann. În Berlinul de Vest, în special, câinii au devenit un simbol al libertății de care se bucura orașul izolat de Zid.
În zilele noastre, proprietarul obișnuit al unui câine german este căsătorit și are cel puțin un copil, El preferă, de cele mai multe ori un ciobănesc german sau un teckel. Cetățenii din Germania obișnuiesc să meargă cu câinii la hoteluri, aceștia fiind bine primiți.
„Prin intermediul câinilor lor, germanii devin anarhiști”, a spus Wippermann. El a sugerat că un impuls de tip anti-autoritar îi determină pe germanii ascultători să găsească satisfacție în activitățile ilegale ale câinilor lor. „Pot face ce vor; pot să își facă nevoile unde vor”, astfel că aceasta este realitatea pentru câinii din Germania.