Lumea animalelor

Te-ai întrebat vreodată de ce delfinii nu au blană? Ce răspuns au dat cercetătorii

Te-ai întrebat vreodată de ce delfinii nu au blană? Oamenii, în comparație cu majoritatea primatelor, sunt notabili pentru absența blănii pe corp, iar motivul pentru această caracteristică a intrigat geneticienii de-a lungul timpului.

Un nou studiu s-a concentrat pe bazele genetice ale lipsei de păr la oameni și a descoperit că avem încă setul complet de gene necesare pentru a dezvolta blană, dar acestea au fost practic ,,tăcute”.

Te-ai întrebat vreodată de ce delfinii nu au blană?

Cercetătorii au analizat codurile genetice ale 62 de mamifere pentru a identifica segmentele genomului care sunt critice pentru creșterea părului.

Față de genele deja cunoscute care influențează creșterea părului, studiul a dezvăluit noi gene și sute de elemente de reglementare legate de păr.

Un aspect important constă în faptul că expresia genelor poate fi influențată de epigenetică. Aceasta provoacă schimbări în organism care nu sunt dictate de secvența ADN-ului în sine. Ci de elementele de reglementare care controlează expresia genelor.

Aceasta poate explica de ce unele animale pot avea gene pentru creșterea părului, dar prezintă un fenotip diferit. Acesta fiind caracterizat de absența părului.

Oamenii sunt ca un kiwi

Genele și elementele de reglementare identificate în cadrul studiului controlează toate aspectele creșterii părului. De la forma și modelul de dezvoltare până la densitatea acestuia.

Cercetătorii au reușit să identifice regiuni genomice, care au evoluat la rate diferite în rândul mamiferelor.  Au oferit explicații potențiale pentru momentul și modul în care unele mamifere au pierdut blana.

Oamenii sunt adesea considerați a fi foarte cheli din punct de vedere evolutiv. Dar când ne comparăm cu delfinii, care sunt complet lipsiți de păr, oamenii sunt percepuți pufoși ca un kiwi.

Acest fenomen de evoluție convergentă, poate fi explicat de reglementarea genetică. Care dezactivează genele în mod independent în grupuri diverse de animale.

Înțelegerea acestor mecanisme genetice care controlează creșterea părului poate avea implicații pentru dezvoltarea terapiilor pentru tratarea alopeciei (cheliei) la oameni și pentru înțelegerea evoluției acestei caracteristici în rândul mamiferelor, conform playtech.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago