Din cuprinsul articolului
TikTok este grozav pentru distracții de dimensiuni reduse. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a învăța despre rasele de câini, tehnici de dresaj și tendințe. Dar nu tot ceea ce înveți pe TikTok este exact sau chiar benefic. Unele dintre ele sunt de-a dreptul periculoase.
Deși suntem cu toții atrași de farmecul tendințelor canine de pe TikTok, este esențial să efectuați cercetări amănunțite înainte de a urma masele, mai ales atunci când este implicată bunăstarea companionului dumneavoastră canin.
Dr. Lindsay Butzer, medic veterinar, partener PetMeds și influencer TikTok, ne împărtășește trei tendințe TikTok pe care iubitorii de câini nu ar trebui să le îmbrățișeze – și noi explicăm de ce.
1. Hrănirea câinilor cu o dietă cu hrană crudă
Potrivit Dr. Butzer, chiar dacă o dietă cu hrană crudă poate îmbunătăți potențial blana, pielea și alergiile câinelui dumneavoastră, aceasta prezintă un risc pentru sănătate. Câinii care urmează o dietă cu hrană crudă ar putea răspândi bacteria salmonella prin lingere.
Dietele cu hrană crudă biologic adecvată (BARF) au câștigat popularitate în ultima vreme. Dar înainte de a începe să stabiliți un loc la masă pentru cățel pe baza principiilor acestei diete, luați în considerare următoarele:
Dezechilibre nutriționale
Câinii au nevoie de un echilibru specific de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale pentru a se dezvolta. Pregătirea unei diete crude făcute în casă poate să nu îndeplinească aceste cerințe, ceea ce poate duce la dezechilibre nutriționale și deficiențe în timp.
Carnea crudă, oasele și alte ingrediente din dietele crude pot fi purtătoare de bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella, E. coli sau Listeria. Acești agenți patogeni vă pot îmbolnăvi câinele și reprezintă un risc pentru membrii umani ai familiei, în special pentru cei cu un sistem imunitar compromis.
Probleme digestive
Unii câini pot avea dificultăți în digerarea anumitor componente ale hranei crude, ceea ce duce la tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree și vărsături. Tranziția bruscă de la o dietă procesată la o dietă crudă poate provoca, de asemenea, tulburări digestive.
Contrar credinței populare conform căreia oasele crude sunt benefice pentru sănătatea dentară, acestea pot dăuna câinilor. Oasele pot provoca dinți rupți, pericole de sufocare sau blocaje în tractul gastrointestinal, necesitând o intervenție veterinară de urgență.
Carnea crudă poate conține paraziți precum Toxoplasma, Neospora sau Trichinella. Acești paraziți pot duce la probleme grave de sănătate la câini și, în unele cazuri, reprezintă un risc și pentru oameni.
Dacă luați în considerare o dietă cu hrană crudă pentru câinele dumneavoastră, consultați un medic veterinar sau un nutriționist veterinar care vă poate îndruma cu privire la nevoile specifice ale câinelui dumneavoastră și vă poate ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză.
Bulldogul francez este acum rasa de câini preferată a Americii. Dar, potrivit Dr. Lindsay, Bulldogii francezi sunt scumpi și se pot îmbolnăvi ușor. Ei pot suferi de probleme respiratorii fatale și probleme la nivelul coloanei vertebrale.
Sindromul brahicefalic
Bulldogii francezi au o structură facială brahicefalică, sau cu nasul scurt. Această anatomie poate duce la diverse dificultăți de respirație, inclusiv sforăit și o capacitate redusă de a tolera căldura sau exercițiile fizice.
Ei sunt predispuși la dezvoltarea sindromului obstructiv brahicefalic al căilor respiratorii (BOAS), care poate avea un impact sever asupra calității vieții lor și poate necesita intervenții medicale sau intervenții chirurgicale.
Probleme respiratorii
Bulldogii francezi sunt predispuși la probleme respiratorii din cauza capacității lor respiratorii compromise. Ei prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni precum palatul moale alungit, nări înguste, laringe colapsat și stenoză traheală. Aceste probleme pot cauza dificultăți de respirație, tuse și intoleranță la exerciții fizice.
Intoleranța la căldură
Bulldogii francezi nu își pot regla bine temperatura corpului din cauza botului lor scurt și a căilor respiratorii compromise. Ei sunt foarte predispuși la insolație și necesită o îngrijire specială pentru a preveni supraîncălzirea. Este posibil să trebuiască să evite exercițiile fizice excesive sau expunerea la vreme caldă.
Bulldogii francezi sunt predispuși la diverse probleme ale pielii, inclusiv alergii, dermatită și piodermite. Pliurile și ridurile pielii lor necesită o curățare și o monitorizare regulată pentru a preveni infecțiile. În plus, blana lor scurtă îi face mai sensibili la arsurile solare și la temperaturile scăzute.
Afecțiuni oculare
Bulldogii francezi sunt predispuși la mai multe probleme oculare, inclusiv ochiul cireș (prolapsul celei de-a treia glande a pleoapelor), ochiul uscat (lipsa producției de lacrimi), entropionul (rostogolirea pleoapelor spre interior) și cataracta. Aceste afecțiuni pot necesita o intervenție medicală sau chirurgicală pentru a fi gestionate.
Intoleranță la anestezie
Sunt mai sensibili la anestezie din cauza trăsăturilor lor respiratorii și fiziologice unice. Acest lucru poate reprezenta o provocare în timpul procedurilor chirurgicale sau al tratamentelor medicale care necesită anestezie.
Îngrijire medicală costisitoare
Necesită adesea vizite veterinare regulate, teste de diagnosticare și îngrijire specializată. Gestionarea stării lor de sănătate poate fi solicitantă din punct de vedere financiar, implicând medicamente, intervenții chirurgicale sau tratamente specializate în mod continuu.
Decizia de a adopta un buldog francez ar trebui luată numai după cercetări și consultări cu medici veterinari sau specialiști în rasă.
Potențialii proprietari ar trebui să se asigure că dispun de resursele financiare adecvate, de angajamentul de timp și de sprijinul emoțional disponibil pentru a avea grijă de un Frenchie înainte de a adopta unul.
Rasele de jucărie, cum ar fi Chihuahua, Yorkshire Terrier sau maltez, pot fi predispuse la hipoglicemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de zahăr în sânge.
Dr. Lindsay afirmă: „Rasele foarte mici nu sunt ușor de deținut. Ele necesită tone de hrăniri pentru a le menține glicemia ridicată, astfel încât să nu experimenteze o cădere de zahăr, ceea ce trimite în mod obișnuit cățeii de rase de jucărie la Urgențe.
Acest lucru îi poate chiar omorî dacă sunt lăsați acasă nesupravegheați prea mult timp fără să li se administreze mese sau suplimente de zahăr”.
Hipoglicemia la rasele mici se poate manifesta prin slăbiciune, letargie, tremurături, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței. Este esențial ca proprietarii de câini să fie conștienți de aceste riscuri și să ia măsurile adecvate pentru a preveni hipoglicemia.
Hrăniți câinele cu mese mici și frecvente pe parcursul zilei, oferiți-i o dietă bine echilibrată și gustări adecvate și monitorizați îndeaproape obiceiurile alimentare și comportamentul câinelui dumneavoastră. În cazul în care se suspectează sau apare hipoglicemia, solicitați imediat asistență veterinară pentru a stabiliza nivelul de zahăr din sânge al câinelui dumneavoastră.
Nu vrem să vă speriem să renunțați la adoptarea sau deținerea unui câine. Dar vă recomandăm să faceți diligențele necesare înainte de a vă angaja față de un câine bazându-vă doar pe o tendință TikTok. Aflați tot ce puteți despre rasa pe care doriți să o adoptați și obțineți dosare veterinare complete de la salvarea, adăpostul sau crescătorul de la care provine cățelul dumneavoastră.
În cele din urmă, urmați recomandările medicului veterinar în ceea ce privește hrana. Când vine vorba de asta, medicul veterinar este o sursă de cunoștințe mai bună decât cele mai populare tendințe TikTok pentru câini de pe piață!
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…