Sari la conținut
Home » Ți-ai pierdut câinele? Cum procedezi ca să îl recuperezi cât mai repede

Ți-ai pierdut câinele? Cum procedezi ca să îl recuperezi cât mai repede

Dacă ți-ai pierdut câinele există câteva metode la îndemână pe care le poți folosi pentru a eficientiza căutarea și de a grăbi recuperarea cât mai repede posibil. Pierderea patrupedului poate fi un lucru traumatizant atât pentru proprietar, cât și pentru animal.

Așadar, dacă ți se întâmplă acest lucru trebuie să îți păstrezi calmul și să alegi cele mai bune variante care te pot ajuta să înlesnești căutarea, cum ar fi:

  • Să verifici zonele unde obișnuiai să mergi la plimbare cu cățelul și pe care el le consideră familiare, poate fi acolo;
  • anunțarea sau postarea unui anunț cu privire la pierderea patrupedului pe platformele de socializare, de preferat grupuri de animale cu vizibilitate extinsă, cu mulți urmăritori. Este important să precizați în text idei clare, date privind semnalmentele, locația, ora la care s-a întamplat incidentul, date de contact și o fotografie clară cu animăluțul pierdut;
  • realizarea unor anunțuri, afișe, pe care să le distribui prin cartiere, prin zone pe care le frecventai cu patrupedul, astfel încât să afle și cei care nu folosesc sau folosesc rar rețelele de socializare, poate cineva dintre ei îl găsește;

Anunți medicul cât mai repede despre pierdere

  • anunți medicul veterinar despre pierderea câinelui, operarea acestei observații în RECS. Astfel, în situația în care câinele tău este găsit de către altcineva, citirea microcipului și verificarea informațiilor din sistemul electronic să ateste faptul că acesta este declarat pierdut de către proprietar;
  • au fost și cazuri în care taximetriștii au reperat diverși câini pierduți și au oferit informații care au dus la recuperarea acestora de către stăpâni.

De aceea, dacă ți-ai pierdut câinele, este foarte important ca animalul de companie să fie microcipat și înregistrat, ca să îl poți găsi ușor.

De asemenea, este și unul dintre motivele pentru care se recomandă respectarea legii în privința obligativității microcipării și înregistrării câinilor de către proprietar, conform celor precizate de Anamaria Dandeș, coordonator al grupului local „Oameni de bine, pentru oameni și animale”, în cadrul viata-libera.ro.

Aplicarea microcipului nu este o procedură dureroasă

Se face în cabinetul medicului veterinar, de către medic și durează sub 15 secunde, rezultând că patrupedul tău nu va avea timp de nicio reacție, atât de repede se realizează intervenția.

Ulterior, medicul veterinar va introduce datele microcipului și datele stăpânului în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân din România (RECS), un site care este oficial recunoscut în țară și aparține Colegiului Medicilor Veterinari.

Datele introduse sunt vizibile pentru oricare medic veterinar

Acest lucru vă ajută să nu vă mai deplasați la același medic unde ați efectuat microciparea, atunci când trebuie să vaccinați antirabic cățelul.

„Acest scenariu reprezintă un alt motiv pentru care recomandăm respectarea legii în privința obligativității microcipării și înregistrării câinilor de către proprietari. Aplicarea microcipului nu este dureroasă! Presupune o vizită la veterinar, iar operațiunea în sine durează sub 15 secunde.

Datele microcipului, împreună cu datele de identificare ale stăpânului (nume, adresă, email, număr telefon) sunt introduse de către medicul veterinar în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân din România (RECS). Acest site, proprietate a Colegiului Medicilor Veterinari, este oficial recunoscut în România.

Datele sunt vizibile pentru orice medic veterinar, astfel încât nu este obligatoriu să mergeți la același medic unde ați microcipat inițial câinele, atunci când faceți vaccinarea antirabică anuală (obligatorie și ea prin lege), lucru care se completează obligatoriu în RECS”, subliniază Anamaria Dandeș.

Microcipul nu este un sistem de localizare GPS

Această idee este vehiculată des, ceea ce crează așteptări false proprietarilor de animale de companie, cipul având rolul de a ajuta doar la identificarea patrupedului, nu și la localizarea acestuia.

Însă, dacă vă doriți ca animalul de companie să aibă și GPS, există magazine de profil online unde puteți găsi zgărzi cu GPS încorporat, dar prețurile nu sunt pentru orice buzunar.

Există câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont, mai ales dacă consideri că ești un stăpân responsabil sau dorești să fii, cum ar fi:

  • niciodată fără zgardă și lesă la plimbare;
  • mergi la veterinar și microcipează-ți câinele;
  • vaccinează-l anual
  • sterilizează-l la vârsta potrivită

„Este foarte important de menționat faptul că microcipul nu reprezintă un sistem de localizare tip GPS. Auzim, deseori, aceasta idee, care dă așteptări false stăpânilor de animale. Cipul ajută doar la identificarea câinelui, nu și la localizarea acestuia.

Pentru asigurarea acestui aspect, exista pe site-urile de profil oferte de zgărzi cu GPS încorporat. Întrucât preţurile nu sunt accesibile tuturor și datorită faptului că milităm continuu pentru responsabilizarea stăpânilor de animale, sfaturile noastre sunt: niciodată fără zgardă și lesă la plimbare, mergeți la veterinar și microcipați câinele, vaccinaţi-l anual și sterilizaţi-l la vârsta potrivită!

Se înregistrează foarte multe cazuri de câini pierduți nesterilizați – în perioadele de călduri, aceștia acționează instinctiv, ignoră glasul stăpânilor, se smucesc violent din lesă și pot dispărea într-o clipă!”, mai adaugă Anamaria Dandeș.