Lumea animalelor

Tipurile de personalitate care determină comportamentul pisicilor. Vezi la ce categorie se încadrează mustăcioasa ta

Proprietarii de pisici din întreaga lume nu vor fi surprinși să afle că un nou studiu a arătat că pisicile sunt absolut pline de personalitate. 

Desigur, știm acest lucru încă de când primele feline au intrat în casele oamenilor (probabil cerând cu voce tare o gustare cu pește sau o mângâiere pe cap!). Dar acum este oficial, grație unei noi cercetări.

Ce știm deja despre comportamentul pisicilor

În ciuda faptului că pisicile coabitează cu oamenii de mai multe mii de ani, majoritatea cercetărilor privind comportamentul acestora au fost realizate prin intermediul cabinetelor veterinare, al adăposturilor de adopție și al coloniilor sălbatice, mai degrabă decât prin intermediul pisicilor de companie. 

Prin urmare, un studiu privind comportamentul și personalitatea mustăcioaselor care trăiesc în case ar fi trebuit să fie realizat cu mult timp în urmă, având în vedere cât de populare sunt acestea ca animale de companie. Acest ultim studiu de personalitate a fost de fapt adaptat de la un studiu bazat pe pisicile sălbatice scoțiene.

Diferite studii au analizat comportamentul pisicilor care trăiesc în adăposturi de salvare și impactul stresului asupra bolilor și afecțiunilor. Dar nu s-au făcut prea multe studii asupra pisicilor normale și sănătoase care trăiesc în casele oamenilor. Cea mai mare parte din ceea ce știm despre comportament și stres provine din observarea coloniilor de pisici sălbatice, ceea ce este apoi dificil de aplicat la cele de companie.

Ce este acest studiu și despre ce este vorba?

Știm cu toții, bineînțeles, că pisicile au o mare personalitate! Cu toate acestea, acești cercetători nu s-au uitat doar la pisicuțele care sunt cele mai susceptibile de a se năpusti asupra degetelor de la picioare sub plapumă la ora 3 dimineața sau care sunt cele mai drăgălașe în serile reci de iarnă. Aceștia au încercat să determine pe deplin trăsăturile de personalitate diferite ale pisicilor domestice normale în cinci categorii majore.

Studiul „The Feline Five: O explorare a personalității la pisicile de companie” a fost publicat recent în revista științifică Plos One. Acesta a evaluat peste 2800 de pisici care trăiesc ca animale de companie în case particulare din Australia și Noua Zeelandă. Studiul a folosit chestionare ale proprietarilor pentru a evalua 52 de trăsături de personalitate. După o analiză statistică, cercetătorii au găsit dovezi ale existenței a cinci trăsături de caracter cheie: neuroticism, extraversiune, dominanță, agreabilitate și impulsivitate.

Scopul cercetării este de a putea îmbunătăți sănătatea și bunăstarea pisicilor prin înțelegerea mai bună a personalității acestora și a modului în care acestea pot fi afectate de stres și boală.

Ce înseamnă mai exact aceste cinci trăsături?

Neuroticism: reflectă acele pisici care sunt timide, suspicioase, nesigure și anxioase

Extraversiunea: include trăsături precum curiozitatea, vigilența și caracterul activ

Dominanță: descrie pisicile care sunt agresive și agresive cu alte pisici

Agreabilitate: însumează afectuozitatea, blândețea și prietenia față de oameni

Impulsivitatea: reflectă acele pisici care sunt nesăbuite și impulsive

Fiecare pisică va avea toate aceste cinci trăsături de personalitate, dar în diferite niveluri. Faptul de a putea evalua felinele în funcție de aceste cinci trăsături poate fi de ajutor în diverse probleme de gestionare.

Cum pot fi de ajutor fiecărei pisici în parte

Se speră că posibilitatea de a evalua personalitatea fiecărei pisici în parte va însemna că vom fi mai bine pregătiți pentru a le înțelege comportamentul și pentru a le adapta mediul înconjurător pentru a se potrivi cel mai bine cu ele. Acest lucru poate fi deosebit de util, de exemplu, în cazul relocării pisicilor de salvare. De asemenea, ar putea ajuta persoanele care au mai multe exemplare să înțeleagă dezacordurile sau factorii de stres și ar putea ajuta profesioniștii în domeniul animalelor de companie să ofere cele mai bune sfaturi proprietarilor de pisoi noi.

Pisicile cu scoruri deosebit de scăzute sau ridicate în unele dintre aceste domenii pot beneficia în mod special de evaluare și ajutor. Cele care au un scor foarte mare la extraversiune, de exemplu, pot avea nevoie de multă stimulare și pot beneficia foarte mult de hrănitori puzzle, jucării și oportunități de cățărare. În schimb, un scor scăzut la extraversiune, care indică lipsa de țintă sau stângăcia, poate semnala o problemă medicală.

Concluzii despre comportamentul pisicilor

Scorurile ridicate atât la neuroticism, cât și la impulsivitate ar putea indica un anumit grad de stres de mediu, ceea ce ar putea duce la un comportament neregulat și nervos. Aceste pisici ar beneficia de acces la o ascunzătoare liniștită sau la o zonă sigură, departe de alte animale de companie sau de copii.

Agreabilitatea este, evident, o trăsătură dezirabilă pentru majoritatea proprietarilor de animale de companie. Acest lucru poate indica o pisică fericită și bine adaptată. Cu toate acestea, un scor scăzut al agreabilității indică iritabilitate și ar putea fi un mod al pisicii de a ne spune că ceva nu este în regulă. Scorurile ridicate sau scăzute de dominanță pot fi utile pentru evaluarea adecvării indivizilor pentru gospodăriile cu mai multe pisici.

O cercetare validă a comportamentului pisicilor de companie „normale” în medii casnice standard a fost așteptată de mult timp. Fiind una dintre cele mai populare alegeri pentru animalele de companie, le datorăm minunatelor noastre feline să încercăm să le înțelegem cât mai bine posibil, astfel încât să le putem oferi cel mai bun mediu pentru a fi sănătoase și fericite.

Acest studiu este atât o perspectivă interesantă asupra diferitelor caractere ale acestui companion popular, cât și un prim pas important în ceea ce privește modul în care putem folosi aceste cunoștințe pentru a avea cea mai bună îngrijire a lor. Studiu preluat de pe platforma petmd.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

7 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

8 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

9 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

10 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

11 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

12 ore ago

Parteneri