Din cuprinsul articolului
Toaletarea pisicilor pentru a păstra blănița curată și animăluțul sănătos. Toți iubitorii de animale știu că pisicile învață încă din primele săptămâni ale vieții cum să se își facă toaleta, dar au nevoie de o mână de ajutor și din partea noastră.
Periajul pisicilor
Un periaj regulat al blăniței pisicii va ajuta pe acesta să arate impecabil, dar te va scuti și de un aspirat excesiv al casei. De fiecare dată când îl vei pieptăna cu o perie pentru pisici, vei avea ocazia de a verifica dacă aceste are paraziți externi, cum ar fi puricii și căpușele, sau diverse exeme apărute pe piele.
Prin periaj, totodată, se evită formarea ghemurilor de blană la suprafață sau în stomăcelul pisoiului.
Toaletarea pisicilor. Cum se periază corect o pisică?
Ca orice animal, pisica trebuie să fie mai întâi obișnuită cu periajul. Începe cu un periat ușor, până pisica se obișnuiește cu pieptănarea și nu se mai opune.
Ca sfat, primele mișcări pe care ar trebui să le faci sunt în sensul de creștere a firelor de păr, ca mai apoi să periezi blănița și invers. Dacă pisica are formați câlți în blăniță, ai răbdare și desfă-i ușor, fără să o stresezi. În cazuri extreme, poți chiar apela la metoda foarfecelui.
Frecvența de periaj trebuie să crească primăvara și toamna, când pisicile năpârlesc, se recomandă o periere cel puțin o dată la două zile.
Pentru a ușura deprinderea pisicii cu periajul, poți utiliza un biscuite sau o altă formă de recompensă pe care să o oferi odată încheiat periajul.
Toaletarea pisicilor cu păr scurt
Dacă ai o pisică cu păr scurt, periajul efectuat o dată pe săptămână e suficient pentru o îngrijire eficientă. Pentru pisicile cu păr scurt, o simplă mănușă de toaletare este suficientă pentru rezultate excelente. Este chiar recomandat, astfel nu vei zgâria pielea acesteia.