Din cuprinsul articolului
Torsiunea gastrică semnalează o problemă gravă de sănătate! Cei care își hrănesc câinii excesiv, care își antrenează câinii imediat după ce au mâncat sau cei care nu sunt atenți le ce au ingerat simpaticele lor animale trebuie să știe că le pune viața în pericol.Ce este torsiunea gastrică? Este o afectiune acuta de o gravitate deosebita. Este o urgenta chirurgicala si implica o informare prealabila a proprietrilor in legatura cu riscul aparitiei la animalul lor de companie.„Torsiunea gastrica se manifesta prin rasucirea in jurul propriului ax a stomacului cu peste 180 de grade si drept urmare compresia esofagului in dreptul orificiului cardia si a duodenului in dreptul pilorului, facand imposibila evacuarea continutului gastric sin acumularea masiva a gazelor ca urmare a proceselor de fermentatie din stomac si a aerofagiei anterioare torsiunii complete.Este o afectiune care apare in mod special la cainii de talie mare indiferent de varsta, sex sau conditie fizica. Sunt predispusi cainii cu o cutie toracica adanca si se pune problema selectiei, intrucat in anumite linii de selectie canina prezenta dilatatiei si torsiunii gastrice a fost mai frecventa.Cauze predispozante sunt:
- ingesta de apa in cantitate foarte mare
- hranirea cu mese cu volum foarte mare
- exercitiul fizic imediat dupa ce mananca si bea asociat cu rostogolirea caineluistari care provoaca colica (indigestii, intoxicatii, ingestia de obiecte ce traumatizeaza mucoasa gastrica si/sau esofagiana – oase, pietre, lemne etc.) si duc la aparitia vomelor, timp in care animalul poate inghiti si mult aer (aerofagie) in efortul de a regurgita
- defecte genetice ale esofagului, stomacului, hernia hiatalaprezenta unor mase tumorale in abdomen ce deplaseaza stomacul din pozitia lui anatomica etc.
Din primul moment cainele trebuie dus la medic!
O prima masura care poate fi luata este decompresarea partiala prin punctie gastrica transcutanata. Se vor lua masurile ulterioare, de catre medic, prin accesarea unei vene priferice si inceperea administrarii de perfuzii, analgezice, prelevarea de probe de sange pentru examene biochimice, hematologice, dozari de electroliti si gaze, efectuarea de ecografii si radiografii in masura in care aceste dotari sunt prezente in cabinet. Precizez ca in acest timp se va incerca sondarea esofago-gastrica a cainelui, care de obicei se face sub anestezie generala, cu monitorizare atenta. Daca sonda nu poate trece in stomac, blocandu-se la nivelul cardiei, se va trece la operatie, efectuindu-se laparatomia abdominala.Prin operatie se urmareste detorsionarea stomacului, pentru a il readuce in pozitie anatomica; se urmareste avansarea sondei din esofag in stomac pentru a ajuta la evacuarea lichidelor si gazelor din stomac, si lavajul gastric. Daca se observa prezenta unor corpuri straine in stomac se va face si gastrotomia pentru indepartarea acestora.Dupa readucerea stomacului in pozitia anatomica, se va pexa stomacul de musculatura abdominala sau de peretele costal, pentru a preveni recidivarea acestei afectiuni. De asemenea, se examineaza organele abdominale, aspectul splinei care a fost si ea implicata in torsiune, intrucat este prinsa de stomac pe o portiune mare a ei, aspectul peretelui gastric si intestinal, pentru a nu fi necroze, hemoragii, rupturi la acest nivel.Se recomanda , dupa evacuarea continutului gastric, introducerea de substante care absorb gazele si previn formarea altora-carbune medicinal, eventual o solutie bicarbonatata.Daca pacientul a fost adus la timp, s-au urmat toate procedurile necesare, un repaos hidric de 24 de ore minim, un repaos alimentar de 48 de ore – postoperator, cu perfuzare si medicatie simptomatica adecvata, sansele de recuperare sunt foarte mari.Exista si situatii grave, cand s-a observat prea tarziu, pacientul sufera si de alte afectiuni, au aparut complicatii circulatorii grave, distructii tisulare masive la nivel gastric, splenic, intestinal, metabolismul este iremediabil afectat si atunci rezultatul poate fi unul fatal. Din acest motiv, proprietarii trebuiesc informati de riscurile aparitiei si de gravitatea torsiunii gastrice, pentru a lua masuri cat mai rapide.De aceea, cainii de talie mare si cu predispozitie la dilatatie si torsiune gastrica trebuiesc alimentati rational, cu portii adecvate de mancare si interzicerea efortului dupa ce se alimenteaza si dupa ce beau mai multa apa, pentru a reduce la minim riscurile. De asemenea, selectia este obligtorie, pentru a indeparta de la reproductie cainii care au o frecventa mai mare a dilatatiilor sau torsiunilor gastrice in liniile lor genetice”, informează Dr. Fogarasi Peter.