Din cuprinsul articolului
Tot ce NU știai despre CIOBĂNESCUL ROMÂNESC de BUCOVINACiobănescul românesc de Bucovina este un câine autohton de talie mare, impunător, folosit de populația din zona montană la paza gospodăriilor, a turmelor de oi, a cirezilor de bovine, a hergheliilor. Ciobănescul românesc de Bucovina a fost numit de-a lungul veacurilor ”dulău” sau ”capău”, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro.
Ciobănescul de Bucovina este un excelent câine de pază, un tovarăș de nădejde al omului de la munte în general și al crescătorilor de animale în special, un bun însoțitor și paznic neînfricat al turmelor ziua, dar mai ales noaptea, fiind devotat stăpânului și turmei pe care îi apără uneori până la sacrificiu, se arată și pe site-ul www.caini-ham.ro.Câinele ciobănesc de Bucovina are un cap masiv, nasul este negru, bine dezvoltat, și cu fălci puternice. Are corpul musculos, bine proporționat, cu un spate robust și un piept lat și impunător. Coada este stufoasă, purtată încovoiat sau drept.Are blana mai scurtă pe cap și pe partea anterioară a picioarelor. Cele două straturi de blană îi asigură o bună protecție termică în fața intemperiilor vremii. În jurul gâtului, blana formează un fel de coamă. Culoarea blănii variază, predominând fondul alb cu pete mari.Ca animal de companie este deosebit de devotat stăpânului și se împacă foarte bine cu copiii. Este inteligent și are un temperament calm, echilibrat. Fiind însă un câine independent, teritorial și dominant, este nevoie de socializare cu membrii familiei și de un dresaj început de timpuriu.Fiind un câine de talie mare, câinele ciobănesc de Bucovina trebuie să crească în spațiu liber și să aibă multă libertate de mișcare, acest lucru fiind vital pentru buna lui dezvoltare fizică și mentală. Este recomandat să i se amenajeze un spațiu numai al lui, de preferat un țarc spațios, și ideal ar fi dacă ar putea dispune și de un teren pe care să patruleze.Specialiștii recomandă, totodată, ca un astfel de câine să fie luat numai de cei care au timpul, condițiile materiale, capacitatea psihică și cunoștințele necesare pentru a-l crește, întreține și educa în mod corect, se arată pe www.caini-ham.ro.
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…
V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…
Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…