Sanatate & Dresaj

Tot ce trebuie să știi despre cataracta la câini! Cum se manifestă și ce poți face

Câinii de orice vârstă și de orice rasă pot face cataractă, ceea ce înseamnă că „lentila” ochiului s-a încețoșat. Cataracta poate avea o serie de cauze, inclusiv genetica câinelui diabetul și traumatismele la nivelul ochiului. În timp, acestea pot crește de la dimensiunea unei mici înțepături de ac până la opacitate care acoperă întregul cristalin și provoacă pierderea vederii.

Fără îndoială, gândul cățelului dumneavoastră de a-și pierde vederea poate fi un pic înfricoșător. Dar mulți câini trăiesc confortabil cu cataractă timp de mulți ani. Mai mult, alegerea unei proceduri elective de cataractă cât mai devreme posibil poate ajuta la restabilirea vederii câinelui dumneavoastră și la prevenirea complicațiilor în curs de desfășurare, cum ar fi glaucomul.

Tot ce trebuie să știi despre cataractă

„Dacă patrupedul este, din păcate, un candidat bun pentru o operație de cataractă și dacă intervenția chirurgicală este fezabilă din punct de vedere financiar, cu siguranță merită”, spune Dr. Casey Robinson, Director medical zonal pentru IndeVets. Costul acestei intervenții chirurgicale poate varia între 4.000 și 8.000 de dolari, în funcție de o serie de factori.

Mai jos, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre cataracta canină, inclusiv principalele tipuri, cum să le depistați și cum să determinați dacă operația este alegerea potrivită pentru câinele dumneavoastră.

Cataracta poate provoca orbire

Pe măsură ce cataracta se dezvoltă, poate provoca orbire parțială sau completă.Pierderea vederii are loc atunci când opacitatea cristalinului împiedică lumina să ajungă la retina din spatele ochiului. Cu cât cataracta este mai mare, cu atât mai puțină vedere va avea câinele dumneavoastră.

„În timp ce cataracta poate provoca o anumită afectare a vederii, câinii sunt adesea capabili să se adapteze la schimbările de vedere și să continue să se bucure de o bună calitate a vieții. Aceștia se pot baza mai mult pe celelalte simțuri, cum ar fi mirosul și auzul, pentru a se orienta în mediul lor”, spune Dr. Paul Adams, directorul clinicii Knutsford Veterinary Surgery.

Pe măsură ce afecțiunea ochiului progresează, vederea câinelui dumneavoastră se poate înrăutăți în timp. Acest lucru le poate afecta confortul și siguranța, adaugă el. „De exemplu, câinii cu cataractă matură pot deveni dezorientați sau pot avea probleme în a recunoaște persoane sau obiecte familiare.”

În acest caz, medicul veterinar vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a preveni pierderea vederii în continuare și pentru a îmbunătăți calitatea vieții câinelui dumneavoastră.

Cum să depistați

Simptomele tind să progreseze lent, pe parcursul a câtorva ani. Cu toate acestea, ca stăpân de animal de companie, este posibil să observați câteva semne revelatoare din timp, în unele cazuri, când câinele dumneavoastră este încă un pui .

Obișnuința de a examina ochiul câinelui dumneavoastră acasă vă poate ajuta să depistați cataracta mai devreme, și să obțineți un tratament la timp pentru câinele dumneavoastră.

Potrivit Dr. Doug Mader, autor și specialist veterinar cu triplu certificat, prima schimbare este dată de obicei de un aspect tulbure în centrul ochiului câinelui dumneavoastră. De regulă, această opacitate va începe la scară mică și apoi se va răspândi pentru a acoperi o zonă mai mare. Pe măsură ce cataracta progresează, ochiul poate părea umflat, injectat cu sânge și mai mare decât în mod normal.

Etapele cataractei la câini

Dr. Robinson explică faptul că cataracta la câini are cinci stadii:

Incipientă: O mică parte a cristalinului a devenit opacă, sau încețoșată, dar vederea rămâne în mare parte neafectată.

Imatur: Nebulozitatea a ajuns în cea mai mare parte a cristalinului, afectând vederea câinelui. Medicul veterinar vă poate recomanda o intervenție chirurgicală în acest stadiu.

Matură: Cristalinul este complet opac, astfel încât patrupedul va avea o vedere redusă sau inexistentă în acel ochi. Tratamentul are, în general, cel mai bun rezultat și cel mai mic risc de complicații înainte ca, cataracta să ajungă în stadiul matur, potrivit Dr. Robinson.

Hipermatura: Cataracta începe să se „lichefieze”, iar cristalinul începe să se resoarbă, ceea ce reduce dimensiunea lentilei. Atâta timp cât nu există inflamație, câinele dumneavoastră își poate recăpăta o parte din vedere. Apoi, cristalinul își reduce, la rândul său, dimensiunea. Odată ce cristalinul se resoarbe, atât timp cât nu au existat consecințe ale acestui proces (inflamație) și restul căii vizuale rămân intacte, animalul își poate recăpăta un anumit grad de vedere.

Morgangian: Întregul cortex al cristalinului s-a resorbit și singura porțiune care a rămas este nucleul cristalinului. Nucleul se poate scufunda în partea de jos a capsulei atunci când întregul cortex este resorbit.

Cauze

O serie de factori pot contribui la apariția cataractei la câini, inclusiv:

Genetica

Cele mai multe cataracte canine se dezvoltă din cauza geneticii. Cu alte cuvinte, aceștia au moștenit de la părinții lor o genă ceva mai nefericită . Se mai numesc și juvenile sau de dezvoltare, pot începe să se formeze atunci când cățelul dumneavoastră are doar 8 săptămâni. Ele pot progresa până la stadiul matur până când a împlinit vârsta de 3 ani. De asemenea, mai pot moșteni cataracta congenitală, care este prezentă la naștere. 

Diabetul, care afectează aproximativ 1 din 300 de câini, reprezintă o altă cazuză. Între 75%-80% dintre câinii cu diabet vor dezvolta cataractă în decurs de 12 luni. Acestea se dezvoltă din cauza excesului de zahăr din sânge (glucoză) în cristalin. Pe măsură ce glucoza este transformată în sorbitol, aceasta atrage apă în cristalin, ceea ce face ca acesta să se umfle. Stresul rezultat și perturbarea fibrelor cristalinului duc la apariția cataractei.

Deoarece cataracta diabetică tinde să se formeze rapid, aceasta poate provoca o inflamație severă (uveită indusă de cristalin). Această inflamație poate duce la glaucom.

Vârsta înaintată

În unele cazuri, câinii pot dezvolta cataractă pe măsură ce îmbătrânesc.Cele cauzate de vârstă pot apărea la câinii de rasă mică în jurul vârstei de 10 ani, iar la câinii de rasă mare în jurul vârstei de 6 ani. Cataracta legată de vârstă tinde să se dezvolte lent, pe o perioadă de luni sau chiar ani. 

Este operația chirurgicală întotdeauna o opțiune?

Medicul veterinar va lua întotdeauna în considerare calitatea generală a vieții câinelui dumneavoastră înainte de a recomanda o intervenție chirurgicală. În unele cazuri, medicul veterinar vă poate recomanda să nu o faceți. De exemplu, intervenția chirurgicală poate reprezenta un risc inutil pentru un câine cu un ochi afectat și un ochi bun.

Dr. Robinson oferă câteva motive suplimentare pentru care veterinarul ar putea sugera să așteptați intervenția chirurgicală.

Sănătate generală precară: Câinii cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau insuficiența renală, pot să nu se descurce bine sub anestezie.

Vârsta înaintată: Câinii mai în vârstă au adesea un risc mai mare de complicații legate de anestezie, iar posibilele riscuri ale intervenției chirurgicale pot depăși beneficiile.

Boală severă a ochilor: Dacă câinele dumneavoastră are o boală oculară severă, cum ar fi glaucomul sau dezlipirea de retină, este posibil ca intervenția chirurgicală să nu le redea complet vederea.

Comportament agresiv sau anxios: Câinii mai agresivi sau foarte anxioși pot să nu tolereze picăturile oculare și medicamentele necesare în timpul îngrijirii postoperatorii. De asemenea, este posibil ca aceștia să fie mai predispuși să se rănească.

Constrângeri financiare: Operația de cataractă și îngrijirea ulterioară necesară sunt destul de costisitoare și nu toți părinții animalelor de companie și le pot permite.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

4 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

5 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

6 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

7 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

8 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

9 ore ago

Parteneri