Din cuprinsul articolului
Fie că ați avut pisici toată viața, fie că aduceți acasă primul animal de companie felin, este util să treceți în revistă câteva sfaturi pentru adopția unei pisici pentru a face tranziția mai ușoară pentru toată lumea. Aflați cum și de unde să alegeți o pisică care să se potrivească cu familia dumneavoastră.
La fel ca mulți potențiali proprietari de animale de companie, probabil că vă întrebați deja: „Unde pot găsi pisicuțe gratuite pentru adopție în apropierea mea și este adopția un lucru bun pentru mine?”. Realitatea crudă este că adăposturile sunt adesea pline de animale de companie care caută un cămin bun.
Adoptarea uneia dintre aceste pisici sau pisicuțe poate fi o experiență extrem de satisfăcătoare și vă poate oferi ani de zile de companie blănoasă. Susan Daffron, susținătoare a adopției de pisici și autoare a cărții Happy Tabby: Develop a Great Relationship with Your Adopted Cat or Kitten, afirmă: „Un număr uluitor de pisici sunt eutanasiate în adăposturi în fiecare an, iar atunci când adoptați o pisică, nu numai că salvați o viață, dar faceți și o faptă bună pentru comunitatea dumneavoastră.” Există și alte câteva motive pentru care ați putea lua în considerare adoptarea. Deținerea unei pisici îmbunătățește sănătatea inimii, stimulează sănătatea mintală și reduce singurătatea.
Adopția este mai economică decât achiziționarea unei pisici, deoarece majoritatea adăposturilor se ocupă de sterilizare, microcipare, testare Felv/FIV și vaccinuri. Unele vă pot oferi chiar și hrană sau rechizite. Adăposturile au multe pisici din care puteți alege, astfel încât puteți alege pisica potrivită în funcție de vârstă, temperament, mărime, tip de blană și nivel de energie.
Dacă vă gândiți la adopție, poate vă întrebați la ce să vă așteptați de la acest proces. Fiecare organizație are orientări diferite, dar, în general, puteți anticipa acești pași. Căutați pisici disponibile. Fie mergeți direct la adăpost (unele necesită o programare, așa că contactați-i pentru a întreba despre politica lor specifică), fie folosiți o platformă online pentru a căuta pisicile disponibile.
Citiți-le fiecare biografie și analizați-le statisticile pentru a vă asigura că se potrivesc cerințelor dumneavoastră. Cele mai multe adăposturi indică dacă pisicile sunt bune cu câinii, bune cu copiii, dacă au nevoi speciale. Vedeți dacă vă conectați imediat cu vreuna dintre ele.
Programați o întâlnire. În continuare, veți dori să vă întâlniți potențialul nou animal de companie. Dacă ați găsit o pisică disponibilă online, contactați organizația și solicitați să programați o întâlnire. Dacă vă aflați deja la adăpost, puteți anunța un membru al personalului care sunt pisicile care vă interesează, iar acesta vă va permite probabil să interacționați.
De obicei, acest lucru se face într-o cameră privată unde puteți face cunoștință. Jucați-vă cu ele, mângâiați-le și priviți-le pentru a vedea dacă vă conectați. Rețineți că pisicile pot fi puțin timide în medii necunoscute, așa că aceasta este doar o mostră a personalității lor și nu neapărat modul în care această pisică se va comporta în noua lor casă. Faceți cunoștință cu cât mai multe pisici și de câte ori aveți nevoie înainte de a vă decide asupra noului animal de companie.
Completați o cerere de adopție. Dacă v-ați decis că această pisică este „aleasa”, va trebui să completați o cerere de adopție. Este posibil ca organizația să vă pună întrebări despre situația locativă, despre alte animale de companie din casă și despre experiența dvs. cu pisicile, printre alte subiecte potențiale.
Daffron menționează: „Când adoptați o pisică de la un adăpost, probabil că vă vor pune întrebări despre viața voastră de acasă pentru a se asigura că dumneavoastră și pisica sunteți compatibili. Unele pisici nu se simt bine cu copiii mici sau se tem de câini, de exemplu. Fiți foarte sincer cu privire la stilul dumneavoastră de viață și la tipul de personalitate pe care îl căutați la o pisică.
Scopul este ca adopția să funcționeze bine pentru toată lumea.” Unele centre de salvare solicită, de asemenea, o vizită la domiciliu sau referințe personale. Plătiți taxa de adopție. Aproape toate adăposturile cer o taxă de adopție. Această taxă ajută la acoperirea costurilor de îngrijire (hrană, examinare medicală, vaccinuri, operație etc.) pentru pisicuța dumneavoastră și permite salvării să continue să salveze vieți.
Pregătiri. În funcție de nivelul de pregătire, puteți să vă aduceți pisica acasă imediat sau puteți solicita să o luați la o dată ulterioară. Dacă nu v-ați izolat deja casa de pisici sau nu aveți o litieră pregătită, este posibil să aveți nevoie de o zi sau două pentru a face acest lucru. Aducerea unei pisici acasă fără un loc sigur și liniștit în care să se adapteze poate face ca tranziția să fie stresantă, așa că nu ezitați să întrebați personalul dacă puteți reveni a doua zi, când totul este pregătit.
Aduceți pisicuța acasă. Încet-încet, acomodați-o în mediul înconjurător. Aveți răbdare, deoarece această adaptare și crearea legăturii poate dura ceva timp. Destul de curând, vă veți simți amândoi ca acasă.
Costurile de adopție pentru pisici variază în funcție de adăpost sau de organizația de salvare. Această gamă largă depinde de donațiile, subvențiile sau strângerea de fonduri ale organizației individuale. Vârsta sau rasa pisicii poate afecta, de asemenea, taxa de adopție. Pisicile mai în vârstă au, de obicei, rate de adopție mai mici, deoarece sunt, în general, mai dificil de plasat decât pisicile tinere.
Dacă doriți să economisiți niște bani pe taxele de adopție, poate doriți să așteptați până când adăpostul are o promoție sau o vânzare. Câteva dintre aceste date pe care trebuie să le urmăriți sunt următoarele.
30 aprilie – De Ziua națională de adopție a unui animal de companie din adăpost, multe adăposturi au prețuri speciale sau chiar adopții gratuite de pisici și pisici.
Noiembrie – Noiembrie este Luna națională a adopției unui animal de companie senior, astfel încât multe unități de adopție oferă tarife reduse la adoptarea pisicilor mai în vârstă pe tot parcursul lunii sau într-un weekend desemnat.
Potrivit lui Daffron, „Majoritatea oamenilor par să se îngrijoreze fie că este ceva „în neregulă” cu pisica sau pisoiul, fie că este ceva în neregulă cu Humane Society sau cu grupul de salvare în sine”. Ea explică: „Realitatea este că majoritatea pisicilor din adăposturi se află acolo fără să aibă vreo vină.
Statisticile privind întoarcerea la proprietar pentru pisici sunt abisale, așa că multe pisici ajung la adăposturi ca animale vagaboande. În general, pisicile din adăposturi nu sunt rele sau bolnave în vreun fel. Singura lor „crimă” este că sunt nedorite și ghinioniste.”
Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea unei pisici adoptate, Daffron vă oferă asigurări. Ea relatează: „Cele mai multe adăposturi fie oferă o vizită gratuită la un veterinar local, fie au un veterinar intern care face o verificare a stării de sănătate a tuturor animalelor. De asemenea, adăposturile vaccinează în mod obișnuit fiecare animal pe care îl primesc pentru boli comune.
Pisicile pot veni cu boli tratabile, cum ar fi acarienii din urechi, dar sunt șanse mari ca pisicile fie să fie în tratament și în curs de vindecare, fie să fie complet sănătoase în momentul în care le veți întâlni.”
Mulți potențiali proprietari se luptă cu alegerea între un pui de pisică și o pisică adultă. Adaptarea la un mediu nou, nivelul de îngrijire și capacitatea de a se lega de dumneavoastră sunt considerații comune. Daffron oferă un sfat cu privire la această întrebare, afirmând: „Poate fi mai ușor să vă legați de un pisoi, deoarece personalitatea sa este încă în formare. Cu toate acestea, cu o pisică adultă, îi puteți evalua mai ușor temperamentul. Veți ști de la început dacă pisica este timidă și distantă, sau sociabilă și prietenoasă. În plus, pisicuțele necesită mult mai multă supraveghere și timp pentru a le feri de probleme. Pisicuțele sunt incredibil de adorabile, dar se bagă peste tot!”
Acestea fiind spuse, dacă sunteți în căutarea unui pisoi, nu ar trebui să aveți prea multe probleme. „Un număr enorm de pisoi sunt disponibili în adăposturi”, explică Daffron. „De fapt, în fiecare an, adăposturile se pregătesc pentru debutul „sezonului pisicuțelor” în primăvară. Rata de reproducere a pisicilor este de 30 de ori mai mare decât cea a oamenilor, iar o pisică și puii ei pot da naștere la aproximativ 200 de pisoi într-un an. Asta înseamnă o mulțime de pisoi, așa că este ușor de înțeles de ce adăposturile sunt supraaglomerate.”
Când a fost întrebat cum diferă adoptarea unei pisici de la un adăpost de cumpărarea unei pisici de la un crescător, Daffron explică faptul că există câteva contraste. „Cu excepția cazului în care intenționați să vă ocupați de expoziții de pisici, rareori există un motiv bun pentru a cumpăra o pisică de la un crescător.
Majoritatea oamenilor doresc o pisică pur și simplu pentru companie, nu pentru a o expune. Pisicile din adăposturi sunt întotdeauna „fixate”, astfel încât faceți și dumneavoastră o parte pentru a diminua problema suprapopulării animalelor de companie și pentru a reduce costurile asociate cu confiscarea și adăpostirea pisicilor.” Dacă sunteți în căutarea unei pisici de rasă pură, luați în considerare posibilitatea de a căuta salvări specifice rasei, cum ar fi Specialty Purebred Cat Rescue.
Există mai multe locuri în care puteți găsi animale de companie adoptabile, inclusiv organizații locale și platforme online naționale precum Petfinder. Urmând aceste sfaturi oferite de expertul în adopții, Susan Daffron, vă puteți pregăti pe dumneavoastră și pe noua dumneavoastră pisică pentru succes.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…