Din cuprinsul articolului
La fel ca și în cazul oamenilor, anemia felină trebuie tratată corespunzător. Anemia la pisici apare atunci când există o reducere a numărului de hemoglobină circulantă, de celule roșii din sânge sau ambele. Mai degrabă decât să fie o boală specifică, anemia este rezultatul altor afecțiuni medicale.
O anemie severă va trebui să fie tratată imediat de un medic veterinar, deoarece pune în pericol viața. Dar dacă pisica dumneavoastră este diagnosticată cu anemie ușoară, aceasta poate fi gestionată cu tratamentul și îngrijirea corespunzătoare.
De ce devine pisica anemică
Primul pas pentru a vă menține pisica sănătoasă este să înțelegeți care este cauza anemiei feline, precum și simptomele acesteia. În acest fel, îi puteți oferi pisicii dumneavoastră tratamentul potrivit cât mai curând posibil.
Există mai multe boli care pot duce la anemie, iar acestea pot fi grupate în cele care cauzează hemoliză (degradarea și distrugerea globulelor roșii), cele care cauzează pierderi de sânge și cele care reduc producția de globule roșii. Mai exact, unele dintre numeroasele cauze ale anemiei sunt:
Infestarea severă cu purici, în special la pisoi; Cancerul; Boală de rinichi; Viruși, cum ar fi FeLV sau FIV
Infecție parazitară; Boală mediată imunitar; Expunerea la toxine
Simptomele anemiei feline
A fi conștient de cauzele potențiale ale anemiei feline este un lucru, dar a ști care sunt simptomele anemiei este cel mai bun mod de a o depista cât mai devreme posibil.
Cel mai frecvent simptom al anemiei este apariția gingiilor palide. Dacă ar fi să verificați gingiile pisicii dumneavoastră, veți observa că nu mai există culoarea roz sănătoasă și că gingiile au o culoare care variază de la alb la roz pal.
Un alt simptom comun al unei pisici anemice este letargia. Pisicuța poate avea o cantitate scăzută de energie și rezistență și poate părea apatică și, de asemenea, poate obosi mai ușor decât de obicei. Pisica dumneavoastră poate avea, de asemenea, un apetit scăzut.
Opțiuni de tratament recomandate de medicul veterinar
Dacă simptomele de mai sus sunt prezente, medicul veterinar al pisicii dumneavoastră va efectua teste care pot include analize de sânge, analize de urină, imagistică, teste pentru paraziți și bacterii, biopsie și teste pentru viruși. Rezultatele acestor teste, împreună cu un examen fizic, vor fi folosite pentru a determina dacă anemia este de vină pentru simptomele pisicii dumneavoastră. Și, pe baza rezultatelor, medicul veterinar va veni apoi cu un plan de tratament adecvat.
Dacă anemia este severă, până la punctul în care amenință viața pisicii dumneavoastră, medicul veterinar va ordona probabil o transfuzie de sânge, astfel încât organismul să poată fi stabilizat până când își va da seama exact care este cauza anemiei. În cazul în care au fost deja administrate tratamente, transfuzia de sânge va asigura, de asemenea, stabilitate până când aceste tratamente vor începe să își facă efectul.
După ce a fost determinată cauza care stă la baza anemiei pisicii dumneavoastră, medicul veterinar vă va prescrie remediile adecvate. Acestea ar putea varia de la corticosteroizi și medicamente de deparazitare, până la alte medicamente și intervenții chirurgicale.
Prevenirea anemiei
Există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul ca pisica dumneavoastră să devină anemică. De exemplu, pentru a preveni viruși precum FIV și FeLV, ar trebui să vă țineți animalul de companie în casă și să testați toate pisicuțele din familie pentru depistarea acestor viruși.
Păstrarea animalului de companie în siguranță în interiorul casei va reduce, de asemenea, riscul ca ea să contracteze paraziți și purici care ar putea duce la anemie. Iar controalele regulate la medicul veterinar vă vor ajuta să depistați semnele timpurii de anemie înainte ca afecțiunea să progreseze, potrivit petguide.com.