Din cuprinsul articolului
Toți stăpânii de pisici trebuie să știe asta! Mulți stăpâni de feline se întreabă adesea de ce pisicile lor au obiceiul de a mușca. De la instinctele de prădător și până la dorința felinelor de comunicare, iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestui comportament.
Mușcătura pisicilor poate fi un șoc. Un minut de joacă cu micul animal de companie se poate transforma rapid într-o mușcătură dureroasă. Experții în comportamentul felinelor spun că motivele pentru care pisicile au acest obicei pot fi puțin mai complexe.
Mușcătura poate fi influențată de trei factori importanți: instinctele naturale de vânătoare ale unei pisici, experiențele de socializare timpurii și nevoia de a comunica cu tovarășul de joacă, uman sau felin, potrivit Petsradar.
Amanda Campion a lucrat cu pisicile folosindu-și abilitățile de detectiv pentru a afla care sunt problemele lor, încercând să găsească o explicație la aceste obiceiuri mai puțin plăcute ale felinelor.
Pisicile nu mușcă doar de dragul de a mușca. Este o parte naturală a repertoriului comportamental al micilor feline.
Campion explică: „Muşcătura unei pisici este un comportament de prădător înnăscut şi instinctual. Ca pisoi, își exersează abilitățile de vânătoare, perfecționându-și reflexele, satisfacându-și dorința naturală de a urmări obiectele în mișcare, de a prinde și de a mușca prada.”
Dacă, încercând să vă îmbrățișeze, pisica a început, brusc, să lovească și să vă muște antebrațul sau piciorul, de fapt, spune Campion, este un obicei de a-și imobiliza prada.
Dacă pisica nu are suficiente ocazii de a-și simula ritualul de vânătoare, urmărire, lovire, zgâriere, jucându-se, poate direcționa greșit comportamentul prădător către stăpân sau către alte feline.
De obicei, pisoii învață abilități sociale, limite și autocontrol jucându-se cu frații și mama lor.
Dacă un pisoi este luat din așternut prea devreme sau este crescut singur, este posibil să nu învețe să-și înfigă prea tare ghearele și să exerseze mușcătura, iar asta va duce la comportamente de joc prea agresive când este adultă.
De asemenea, pisicile folosesc mușcătura ca formă de comunicare și interacțiune socială.
Campion explică: „Mușcătura, făcută în joacă, este pentru pisici o modalitate de a-și comunica limitele personale sau de a căuta atenție. Strângând ușor o altă pisică sau un om, ar putea să indice nivelul de confort sau să încerce să inițieze interacțiunea. De îndată ce cealaltă pisică sau omul răspund la strângere, pisica învață rapid că acest lucru este eficient pentru a obține atenția pe care a căutat-o.”
Când pisicile se joacă, mușcăturile blânde sunt folosite pentru a încuraja un tovarăș de joacă felin să se alăture jocului.
Dar o mușcătură poate semnala, de asemenea, că jocul devine prea dur și că cel care mușcă s-a săturat. Dacă pisicuța se încordează în timpul jocului, probabil că se află într-o stare de excitare sporită.
Pentru a preveni agresivitate pisicilor, este important să înțelegeți cum să vă jucați cu ele. Nu vă angajați niciodată într-un joc care implică tachinarea micii feline, cu mâinile sau picioarele.
Campion avertizează: „Jocul fără a folosi mâinile este esențial pentru a împiedica pisoiul sau pisica să asocieze mâinile sau picioarele cu niște jucării”.
A le încuraja să se repeadă în degetele de la mâini sau de la picioare, în timp ce vă aflați sub pătură, poate părea un joc distractiv, dar acest lucru le convinge că este acceptabil să atace părți ale corpului uman. Asta poate duce la un comportament de prădător direcționat greșit.
Dacă mușcăturile unui pisoi sunt inofensive, nu sunt la fel de amuzante când cresc și au dinți mai ascuțiți și o mușcătură mult mai puternică.
Campion avertizează: „Când o pisică devine suprastimulată în timpul jocului, poate recurge la mușcătură pentru a elibera energia reținută sau pentru a-și exprima frustrarea. Este esențial să recunoaștem indiciile subtile și să încheiem interacțiunea, înainte ca jocul să devină agresiv.”
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…