Din cuprinsul articolului
A avea pui este un eveniment extrem de interesant și este important să-i satisfaceți nevoile nutriționale ale cățelei gestante pentru a crește șansele ca sarcina și nașterea să decurgă fără probleme. Alimentația din timpul sarcinii face o diferență reală și îi asigură atât ei, cât și cățeilor ei cea mai bună sănătate posibilă.
Odată ce sunteți conștient că a dumneavoastră cățelușă este gestantă și aveți o dată estimată a concepției, obiectivul pentru primele șase săptămâni este menținerea greutății sale ideale.
Creșterea timpurie în greutate poate majora riscul de distocie (probleme la naștere), astfel încât obiectivul este menținerea scorului ideal al stării corporale (4-5), iar creșterea în greutate în primele șase săptămâni trebuie să fie de maximum 10%.
În această perioadă, embrionii cresc destul de lent și nu există o creștere a necesarului de energie al cățelei gestante. Prin urmare, aceasta ar trebui să fie hrănită cu o dietă comercială de bună calitate, completă și echilibrată, de întreținere pentru adulți, și ar trebui să respectați ghidul normal de hrănire.
Din cauza schimbărilor hormonale pe care le experimentează, este posibil să observați o scădere sau unele fluctuații ale apetitului, nu vă faceți griji, acest lucru este normal. Cu toate acestea, dacă persistă sau dacă pare să înceapă să piardă în greutate, ar trebui să o duceți la medicul veterinar pentru un control.
Aproximativ în ziua 42, încep să apară două schimbări principale:
Nevoile de energie și nutrienți ale cățelei gestante încep să crească pe măsură ce creșterea fătului se accelerează. Spațiul de care dispune pentru hrană în stomac începe să scadă pe măsură ce fetușii încep să ocupe o mai mare parte din abdomen. Din aceste motive, este important ca, în acest moment, să îi adaptați alimentația.
Dacă i-ați făcut o scanare (cu ultrasunete la veterinar), puteți ști aproximativ la câți pui să vă așteptați, iar acest lucru vă poate ajuta și în ceea ce privește alimentația. În situația în care știți că așteaptă o mulțime de pui, va avea nevoie de un plus de energie și de nutrienți, în timp ce dacă așteaptă doar unul singur, ar putea fi necesar să fiți mai precaut cu cantitatea de hrană pentru ca fătul să nu devină prea mare.
Începând cu săptămâna 6
În decurs de aproximativ cinci zile, ar trebui să treceți cățeaua de la hrana de întreținere actuală la o formulă pentru căței. Este nevoie de o schimbare treptată pentru a evita tulburările de stomac.
Este important să-i oferiți o hrană adaptată pentru căței mai bogată în energie, proteine și anumite vitamine și minerale, inclusiv calciu și fosfor. Toți acești nutrienți sunt importanți pentru a susține cățeaua în ultimele etape ale sarcinii și pentru a contribui la furnizarea către puii ei a nutrienților de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Hrana pentru căței este mai densă din punct de vedere nutrițional, așa că acest lucru este, de asemenea, util, deoarece spațiul din stomac începe să scadă și, prin urmare, este posibil să începeți să observați o reducere a apetitului cățelei dumneavoastră.
Ar trebui să alegeți o hrană de bună calitate, foarte ușor de digerat, deoarece acest lucru va reduce volumul de muncă pentru intestinul cățelei pentru a o descompune și se va asigura că aceasta primește cât mai mulți nutrienți din ea. Luați în considerare și mărimea ei atunci când selectați o hrană pentru căței, de exemplu, o cățea de talie mică ar trebui hrănită cu produsul pentru căței de talie mică.
Odată ce ați trecut la o hrană pentru căței, ar trebui să începeți să îi dați treptat mai multă hrană. O regulă utilă este de a hrăni un plus de energie de 10% pe săptămână până la naștere.
Pentru a vă asigura că este capabilă să mănânce acest lucru, în special datorită spațiului stomacal mai mic, ar trebui să începeți să oferiți hrana în mese mici și dese decât două mese mari pe zi. Hrănirea uscată sau umedă este un aspect important. Dacă alegeți o hrană umedă, va trebui să îi dați zilnic un volum mult mai mare, ceea ce, în special la rasele mari, ar putea reprezenta o cantitate foarte mare până în săptămâna 9.
Fiți atenți la scorul stării corporale a cățelei în toată această perioadă: deși se va îngrășa în această ultimă treime a sarcinii, este important să nu devină prea supraponderală, deoarece acest lucru ar putea duce la probleme în timpul nașterii.
Nu uitați de apă! Asigurați-vă că femela are acces ușor la multă apă potabilă proaspătă și curată, în special dacă primește o formulă de hrană uscată în timpul sarcinii. Acest lucru va fi deosebit de important și după naștere, în timpul alăptării.
Dacă femela este hrănită cu o dietă comercială adecvată, completă și echilibrată, atunci nu sunt necesare suplimente de vitamine sau minerale în timpul sarcinii. Singura excepție ar fi dacă medicul veterinar a prescris în mod specific altceva.
De fapt, suplimentele pot fi dăunătoare. De exemplu, suplimentarea excesivă a calciului poate suprima glanda paratiroidă la cățea (glanda importantă pentru mobilizarea și echilibrarea calciului în organism) și poate duce la eclampsie (când uterul nu se contractă corespunzător în timpul nașterii).
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…