Rase de caini

Totul despre „câinele sfânt al Tibetului”. De ce nu este de fapt un terrier adevărat

Terrierii tibetani sunt câini de companie afectuoși și rămân loiali pentru toată viața, dar nu se află nici măcar în topul celor mai populare 100 de rase. 

American Kennel Club (AKC) îi clasează pe locul 106 din 284, ceea ce dovedește că mai sunt încă multe de învățat despre această rasă de câini „sfântă”. De fapt, chiar și numele de „terrier tibetan” este ușor înșelător. 

Știați că această rasă nu este deloc o rasă de terrier?

Deși istoria acestei rase este la fel de fascinantă ca și câinii în sine, haideți să cunoaștem mai întâi elementele de bază despre acești căței.

Terrierii tibetani se află la „capătul inferior al raselor de talie medie, având o greutate cuprinsă între 20 și 24 de kilograme” (via AKC.) Sunt mai mari decât verișorii lor, Lhasa apso, dar au în comun o blană similară cu aspect lânos, care le-a ținut de cald în munții Tibetului.

Mulțumită pământului lor natal înzăpezit, acești falși terieri au dezvoltat și labe „de rață” palmate, pentru a-i ajuta să se deplaseze. Aceste picioare mari și plate erau ideale pentru escaladarea munților abrupți, explică AKC.

Blana terrierului tibetan poate veni în peste o duzină de modele de culoare, cu marcaje negre sau albe sau fără marcaje. AKC recomandă alegerea unei tunsori pentru cățeluși pentru această rasă, în cazul în care coafura tradițională lungă și fluidă se încurcă din cauza activităților în aer liber. Pentru cățeii mai puțin turbulenți, o haină completă poate fi incredibil de elegantă și poate oferi zilnic oportunități de a crea o legătură cu câinele tău prin periaj.

Din punct de vedere al personalității, este probabil să găsiți într-un terrier tibetan un companion vigilent, dar afectuos. La sfârșitul zilei, unul dintre acești câini va fi fericit să se odihnească alături de tine.

Terrierii tibetani au fost „câini sfinți” și au fost crescuți și dresașți în mănăstiri

Deși acești câini au fost recunoscuți ca rasă doar de aproximativ 85 de ani, Clubul Terrierilor Tibetani din America (TTCA) explică faptul că există de cel puțin 2.000 de ani. Acești căței străvechi erau considerați simboluri ale norocului și erau crescuți de călugării din „Valea pierdută” din Tibet. Cățeii vegheau asupra templelor, recuperau obiecte de pe versanții abrupți ai munților și deveneau tovarăși iubiți. De fapt, călugării chiar îi numeau pe acești câini „oameni mici” și își tratau animalele de companie ca pe niște membri valoroși ai familiei. 

Potrivit TTCA, foarte puține lucruri s-au schimbat în această rasă de când a fost recunoscută pentru prima dată de Kennel Club din Anglia, în 1937. La acea vreme, Dr. Agnes R.H. Greig a adus de una singură acești câini în atenția lumii, după ce a primit în dar un cățeluș de terrier tibetan în timp ce locuia în India. Câinele a fost un cadou de la o femeie tibetană după ce Dr. Greig i-a salvat viața, iar acest lucru a dus la recunoașterea rasei în ansamblul ei.

De ce terrierii tibetani nu sunt de fapt terieri

După ce Dr. Greig și-a cunoscut noul companion, a cerut să prezinte cățelul la expoziția din Delhi, în India. Judecătorii au fost de acord că nu mai văzuseră niciodată un astfel de câine, așa că „i-au sugerat Dr. Greig să încerce să obțină un partener pentru ea din Tibet și să continue reproducerea, pentru a vedea dacă patrupedul se înmulțește cu adevărat” (via TTCA).

După reproducerea a trei generații, India Kennel Club a stabilit că terrierul tibetan este, de fapt, o rasă adevărată. Ei au dat rasei numele de „terrier” pentru că aceștia aveau aceeași mărime cu rasele pe care englezii le considerau terrier, nu pentru că sunt adevărați terrier.

AKC definește rasele de terrier ca fiind rase „care descind din câini care au fost folosiți pentru a vâna paraziți”, ceea ce această specie nu este. În schimb, terrierii tibetani sunt animale de companie din grupul celor care nu sunt sportivi. Sincer nu există nicio legătură între această rasă și terrierii adevărați! Chiar dacă au ajutat la paza mănăstirilor și la recuperarea obiectelor din zonele muntoase, nu există nicio dovadă că aceștia au vânat.

Sperăm că povestea numelui acestei rase este mai puțin misterioasă acum că am aflat mai multe despre aceste exemplare. Terrierii tibetani sunt niște căței adorabili și afectuoși, cu o istorie bogată care merită să fie cunoscută. Chiar dacă această rasă nu este atât de populară, joacă un rol important în istoria Tibetului, potrivit pawtracks.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

7 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

8 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

9 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

10 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

11 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

12 ore ago

Parteneri