Sari la conținut
Home » Totul despre heterocromie, o afecțiune unică care colorează ochii. Rase de câini vulnerabile

Totul despre heterocromie, o afecțiune unică care colorează ochii. Rase de câini vulnerabile

Top nume de câini în anul 2023

Heterocromia la câini, în cazul în care un ochi are o culoare diferită de celălalt, este mai frecventă decât ați putea crede, în special în rândul raselor care poartă genele pentru aceasta.

Această trăsătură izbitoare poate da câinilor un aspect aproape magic, dar ce anume o provoacă? Există diferite tipuri de heterocromie și poate avea chiar implicații asupra sănătății câinelui dumneavoastră, așa că este util să știți ce înseamnă această afecțiune pentru animalul de companie.

sursă foto: lovetoknowpets.com
sursă foto: lovetoknowpets.com

Ce este heterocromia?

Practic, dacă iubitul tău câine are această afecțiune, cel mai evident semn este că are ochii, și mai exact, irisul,  de două culori diferite. Acest lucru se poate prezenta sub două forme: heterocromie completă, în care un iris este de o culoare complet diferită de celălalt, sau heterocromie parțială, în care o parte a unui iris este de o culoare diferită de restul irisului.

Este mai complicat de atât, dar ați prins ideea de bază. Atunci când heterocromia apare la câini, este adesea o afecțiune genetică, dar poate rezulta și în urma unei creșteri, sau chiar a unei leziuni la nivelul ochiului. Acestea sunt cauze neobișnuite.

În cazul în care cauza este genetică, genele care controlează distribuția melatoninei în iris. Melatonina este cea care le dă câinilor și oamenilor culoarea ochilor.

Heterocromia genetică

Heterocromia moștenită are trei forme diferite. Heterocromia completă, cunoscută științific sub numele de heterochromia iridis, este atunci când cei doi iris sunt de culori diferite. Câinii cu heterocromie completă sunt uneori numiți „bi-ochi”. Acest lucru înseamnă că fiecare iris este de o culoare complet diferită. De exemplu, un câine care are un ochi complet maro și un ochi complet albastru are heterocromie completă.

Cea de-a doua formă, heterocromia sectorială, este denumită uneori „parti-eyed”. Dacă un câine are heterocromie sectorială, aceasta înseamnă că are două sau mai multe culori în același iris.

sursă foto: lovetoknowpets.com
sursă foto: lovetoknowpets.com

Această variație de culoare poate veni sub formă de pete sau marmorare. Câinii cu acest tip de heterocromie au segmente ale irisului care sunt de culori diferite.

Atunci când centrul irisului este de o culoare diferită de restul, se numește heterocromie centrală. În loc să formeze un cerc perfect, ochiul prezintă dungi sau vârfuri de culoare. Culorile pot părea să nu aibă niciun model anume.

Rase de câini care dezvoltă în mod obișnuit heterocromie: Border Collie

Heterocromia dobândită este mai puțin frecventă și poate rezulta în urma unei leziuni, a unei boli sau a unei afecțiuni care afectează ochiul. Aceasta poate include condiții precum:

Uveită: Inflamație a uveei din ochi; Glaucom: O afecțiune care cauzează acumularea de presiune în ochi
Melanom: Un tip de cancer de piele.

sursă foto: lovetoknowpets.com
sursă foto: lovetoknowpets.com

Această afecțiune este adesea genetică, ceea ce face ca unele rase de câini să fie mai predispuse la această afecțiune decât altele. Principalul motiv pentru care heterocromia este mai frecventă la câini – și la alte animale domestice, de altfel – se datorează reproducerii selective. Genele care produc această afecțiune au fost selectate, adesea din greșeală, pe măsură ce oamenii au dezvoltat aceste rase.

Husky siberian; Ciobănesc australian; Border Collie; Câinele ciobănesc de Shetland; Welsh Corgi; Dalmațian
Marele Danez; Shih Tzu.

Câinii cu heterocromie au probleme de auz?

Există o concepție greșită comună conform căreia câinii cu heterocromie sunt mai predispuși la surzenie. Acest lucru este parțial adevărat, dar nu în totalitate. Majoritatea câinilor cu heterocromie nu sunt mai predispuși la surzenie decât câinii care nu au această boală.

Cu toate acestea, câinii cu blană de culoare merle sau pestriță sunt mai predispuși să fie surzi dacă au și ei heterocromie. O confuzie suplimentară provine din faptul că Dalmațianul, o rasă care este deja predispusă la surditate, prezintă heterocromie, informează lovetoknowpets.com.