Lumea animalelor

Trăsăturile câinelui și stereotipuri false. Află predispoziția animalului tău

Suntem tentați să credem că trăsăturile câinelui nostru depind de rasa din care face parte. Ne gândim la Golden Retriever ca fiind prietenos. Shih Tzus sunt regali și distanți. Chihuahua pare să fie foarte nervos. Collie sunt afectuoși. Unele stereotipuri sunt drăguțe, în timp ce altele nu sunt.

Mulți dintre noi cunoaștem cel puțin un câine care dovedește că stereotipurile despre rase nu sunt adevărate. Trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva anumite rase de câini au, în mod inerent, trăsături de personalitate sau de comportament distincte.

Sunt trăsăturile transmise genetic prin intermediul rasei de câini?

Cercetătorii au întreprins un studiu ambițios pentru a stabili modul în care genele și rasa unui câine afectează comportamentul și personalitatea acestuia. Psihologul Evan MacLean de la Universitatea din Arizona și profesorul asistent Noah Snyder-Mackler, de la Universitatea din Washington, au studiat 17.000 de câini de diferite rase. Cercetătorii au comparat apoi personalitățile acestor câini cu genomul a 5.700 de câini pentru a vedea dacă există o relație între ADN și trăsături.

Rezultatul a fost uluitor. Au descoperit că 14 trăsături de personalitate au apărut în 131 de secțiuni din ADN-ul câinilor. Studiul a folosit chestionarul Canine Behavioral Assessment pentru a determina trăsăturile. Acest lucru a confirmat faptul că aproape fiecare rasă are o predispoziție pentru anumite trăsături de personalitate și comportament.

Caracteristicile care sunt cel mai des întâlnite

Studiul a constatat că există trei trăsături care sunt susceptibile de a fi ereditare la câini. Capacitatea de dresaj, urmărirea și agresivitatea. În plus, alte trăsături care s-au dovedit a fi moștenite de diferite rase de câini includ frica de străini și de alți câini. Căutarea atenției, sensibilitatea și nivelul de energie sunt trăsturi transmise tot genetic.

Rasele de câini se comportă în mod natural diferit, ceea ce are sens. De exemplu, chiar și în sălbăticie, caninii au anumite trăsături care îi fac mai potriviți pentru mediul în care trăiesc. Prin urmare, rezultă că animalele de companie crescute în scopuri specifice ar fi predispuși la comportamente pe măsură.

Cu toate acestea, chiar dacă oamenii de știință au găsit o legătură între genele câinilor și comportamente, acest lucru nu garantează că un câine de o anumită rasă va avea trăsăturile respective. Dresajul, mediul și stăpânii se vor adăuga, de asemenea, la această variație naturală.

„În timp ce o rasă poate prezenta în medie mai mult sau mai puțin un anumit comportament, nu știi niciodată exact ce vei obține la un câine individual. Știi doar, în medie, ce te poți aștepta să obții”, a declarat MacLean. Variațiile de rasă pot afecta trăsăturile prezentate. Cu toate acestea, nu fiți surprins să vedeți un Golden Retriever agresiv sau un Shih Tzu foarte sociabil. Este minunata lume a diferențelor în acțiune.

Studii genetice asupra câinilor

Acesta nu este primul studiu genetic asupra câinilor. Un studiu anterior a găsit o legătură potențială între genele mutante și prietenia câinilor. Acest studiu sugerează că mutațiile genetice ar putea explica parțial de ce câinii sunt mai afectuoși în mod natural față de oameni decât sunt verișorii lor lupi.

Domesticirea ar putea fi un factor care să influențeze mutațiile. Interesant este că acele gene mutante corespund unor gene găsite la oameni care afectează prietenia. De exemplu, persoanele care suferă de sindromul Williams-Beuren, o afecțiune care îi face pe oameni mai sociabili și mai prietenoși, au și ele variații în aceste gene.

Cu toate acestea, țineți cont de faptul că modul în care dresați, creșteți și îngrijiți un câine sunt adesea factori mult mai importanți pentru determinarea comportamentelor și a personalității sale mai târziu în viață. Doar pentru că vă luați un câine dintr-o anumită rasă „prietenoasă” nu înseamnă că puteți sări peste dresaj, potrivit dogtime.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago