Stiati ca

Tu știi care este al treilea mare prădător al Europei?

Tu știi care este al treilea mare prădător al Europei?  Să vedem, mai întâi, de ce râsul,  denumit și lynx, căci despre el este vorba, este un mare prădător de top.  Acest animal este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup.

Tu știi care este al treilea mare prădător al Europei? Există patru specii de râs, răspândite în diferite zone ale globului. Lynx lynx adică râsul carpatin, Lynxul canadian și Lynx pardinus. Această ultimă specie este ameințată serios cu dispariția populația fiind sub 100 de exemplare.

Din această cauză a fost demarat un program special pentru salvarea acestei specii.

Caracteristica pe care o au în comun cele patru specii de râs din întreaga lume, este faptul că felina este extrem de discretă și se ferește de contactul cu oamenii.

Râsul se găsește pe spații foarte întinse, în special în lanțurile muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

La noi în țară, râsul carpatin sau linxul eurasiatic este declarat monument al naturii. Mai există, conform ultimelor statistici, aproximativ 2.000 de exemplare, ceea ce ne situează pe locul doi după Rusia.

Râsul are un trunchi relativ scurt, având lungimea cuprinsă între 80-150 centimetri și cântărește până la 30 de kilograme.

Tu știi care este al treilea mare prădător al Europei? Celebrele smocuri din vârful urechilor care îi conferă aspectul caracteristic, au un rol extraordinar.Poate să detecteze vibrațiile unei mișcări ale unei prăzi de la o distanță de aproximativ 100 de metri.

Aceste feline sunt active atât ziua cât și noaptea. Prada sa este variată, de la soareci și iepuri, până la cerbi, căprioare și chiar păsări. Sare cu ușurință la o înălțime de 2 metri pentru a prinde prada. Poate ataca și ucide animale care au de patru ori greutatea sa.

Perioada de împerechere a râșilor este primăvara, în timpul lunilor martie și aprilie, iar perioada de gestație este de 90 de zile.

Își alăptează puii până la vârsta de 4 – 5 luni, iar aceștia depind în totalitate de mamă până la vârsta de un an când devin independenți.

Râsul poate trăi până la 17 ani în sălbăticie și 20 de ani în captivitate, potrivit evz.ro.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago