Din cuprinsul articolului
Tundem sau nu blana animalelor vara? Deținătorii de animale trebuie să știe că blana îi apără pe câini și pisici vara, la fel cum îi apără și iarna. Câinii și pisicile își păstrează temperatura internă constantă, indiferent de variațiile de temperaturi din exterior.
Temperatura internă a animalelor este în jur de 38—39° C. Ea nu se schimbă în dependență de temperatura de afară. Organismul este capabil de a balansa acumulările și pierderile de căldură pentru a menține temperatura corpului la o valoare constantă.
Pielea oamenilor este împânzită de glande sudoripare. Când ne este cald — transpirăm, iar organismul se apără de supraîncălzire.
În comparație cu oamenii, câinii și pisicile nu au această „funcție” de răcire a organismului. O părere greșită este că pisicile și câinii transpiră prin intermediul labelor, nasului, gurii sau a limbii. Acestea sunt insuficiente pentru a răci organismul. Ajută doar la protecție și menținerea umidității corpului.
Ele contactează cu suprafețele din anturaj ce au o temperatură mai mică ca temperatura corpului lor. Astfel, animalele se ascund de soare prin alegerea locurilor cu umbră, a suprafețelor reci ca teracota, ceramica din bucătărie și baie, a podelelor de teracotă sau beton în apartamente și spații externe, potrivit xnn.ro.
Cât nu ar părea de straniu, dar blana le ajută pe animale să facă faţă căldurii. Blana apără organismul animalelor de răcire în timpul frigurilor, dar și le ajută să nu preia prea multă căldură din mediul înconjurător în timpul verii. Blana e un regulator termic.
Cu ajutorul năpârlirii, blana animalelor este ajustată la condițiile mediului înconjurător. Iarna, atunci când este frig, blana animalelor este groasă și deasă, pentru a oferi destulă căldură și apărare contra temperaturilor scăzute. Primăvara și vara, organismul scapă de blana de care nu are nevoie și lasă un strat ce ar fi de ajuns pentru apărarea de căldură.
Din această cauză, ar fi o greșeală să frezați animalele îndrăgite în sezonul cald, motivând această decizie prin: „Îl frezez, ca să nu-i fie așa de cald!”. Ceea ce vi se pare că ar trebui să ajute pisicii sau câinelui în lupta cu căldura, le poate juca festa. Blana, pe lângă funcția de regulator termic natural, mai joacă rolul de apărător contra arsurilor și mușcăturilor de insecte.
Blana apără animalele de razele solare ce pot ajunge la pielea acestora. Dacă îi frezați, razele pot ajunge la piele și acest lucru le poate dăuna. Cu cât mai multă căldură ajunge pe pielea animalului, cu atât mai fierbinte va fi câinele sau pisica. Specialiștii în veterinărie nu recomandă frezarea animalelor, atât timp cât nu există o pricină adevărată pentru asta (de exemplu, boală de piele ce este tratată cu unguent).
Dacă frezați pisica sau câinele, organismul lor va pierde mai repede din resursele de apă, astfel animalele pot începe să sufere de deshidratare.
Dacă doriți ca animalul drag să se simtă confortabil în sezonul de vară, lăsați-l… în pace. Natura știe mai bine cum să ajute animalele să lupte cu condițiile climaterice din mediul înconjurător.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…