Și câinele tău înghite tot ce cade pe jos? Asta ar trebui să te alarmeze! Dacă atunci când îl scoți afară ești atent să nu mănânce de pe jos, află că în casă se pot ascunde pericole și mai mari. Asist. univ. Dr. Alexandru Vițălaru, de la Facultatea de Medicină Veterinară din București, este unul dintre puținii medici veterinari care se pot lăuda cu o colecție total deosebită… Alcătuită din obiecte găsite în burțile cățeilor!Când Dr. Vițălaru spune că a văzut multe la viața lui, nu e loc de îndoială. Mai mult, ce-a văzut a și păstrat! ”Lista e lungă și am un fișier stufos plin de radiografii ale câinilor care au poftit la obiecte, în loc de mâncare. Ace de siguranță, ace de cusut, cercei, bani…”, ne spune medicul veterinar, zâmbind. ”Dar e o problemă serioasă, pentru că frecvența acestor cazuri e din ce în ce mai mare. Practic, din 2011, am decis ca orice animal care vine la cabinet prezentând simptome de vomă excesivă, care nu răspunde la tratament, să treacă pe la radiologie! În majoritatea cazurilor se dovedește că acel animal a înghițit un obiect”, ne explică el.E bine de știut că simptomele ”de corp străin” sunt voma fecaloidă (cu aspect de fecale) și lipsa defecării.Dar ce faci cu un câine (sau cu o pisică) care nu-și poate ține gura departe de obiectele dăunătoare? În primul rând, stăpânii trebuie să nu mai încurajeze acest comportament, prin joacă: ”Nu îi aruncați pietre, bețe, nu dați un ghem de lână sau de sfoară pisicii etc. Joaca se face doar cu jucării speciale, din pet-shop-uri. În cazul în care acest obicei al animalului nu poate fi stopat, există botnițe speciale, din plastic”. – În imagine aveți stomacul unei pisicuțe care s-a jucat cu o ață. O ață care avea în capătul ei un ac de cusut. Amândouă au ajuns în stomac! ”A avut foarte mult noroc că a acel ac nu i-a produs leziuni interne! Săraca, avea dureri groaznice!”, își amintește medicul. – ”Avea 500 de grame când a venit la mine și vreo 3 luni de viață”, își amintește Alexandru Vițălaru uitându-se la cea mai haioasă radiografie a lui. În imagine se vede clar unde se ascundea cercelul stăpânei. ”Operația a fost dificilă pentru că micuțul Yorkshire Terrier era mai mic de-o palmă. După două luni, a venit iar la operație, de data aceasta pentru că a îngjțit o monedă de 50 de bani”, spune, râzând dr. Vițălaru. ”Acum are patru ani și nu a mai făcut nicio prostie de genul ăsta. Și-a învățat lecția!”, mai adaugă el.
– Un Brak în vârstă de șase ani a ajuns pe masa de operație a medicului după ce a înghițit un pietroi în toată regula. ”Stăpânul îi arunca pietre, iar câinele le aducea. Una a înghițit-o! Era mare cât un ou de găină! După radiografie, l-am programat a doua zi la operație. Când am scos piatra, am scos și capătul de la branulă. Chiar și la ea poftise”, ne povestește medicul.
– În ajun de Crăciun, la cabinetul dr. Vițălaru a intrat timid un Bull Terrier. În burtică avea 18 sârme, mâncate cu poftă direct din gardul pe care proprietarul se tot chinuia să-l repare. ”L-am operat chiar pe 24 decembrie. Am glumit cu stăpânul că acum are cu ce să-și agațe globurile în brad”, se amuză Alexandru Vițălaru.