Potrivit lor, au fost inregistrate foarte multe exemplare tinere cu diverse traumatisme, foarte multe fracturi la nivelul picioarelor, rani, etc. Specialistii spun ca, in numai o luna de zile au luptat pentru viata a peste 160 de drepnele, iar numarul ”de intrari” (n.n. – in centrul de salvare) a fost si de 20/zi, si nu mai putin de 8-9 zilnic. ”Abia de doua saptamani s-a redus numarul de admisii. Jumatate dintre drepnelele admise sunt din Bucuresti, cealalta jumatate din alte orase ale tarii. Sezonul este inca in plina desfasurare”, mai spun salvatorii.I.D.N. Romania are ca scop protejarea drepnelei negre (Apus apus), migrator prezent si la noi in tara din timpuri stravechi, agent biologic de control al populatiei de insecte; o singura pereche de drepnele negre in sezon de reproducere prinzand milioane de insecte (afide, tantari, musculite, furnici zburatoare, etc).Ce fac daca am gasit un pui de drepnea neagra?Reabilitarea drepnelei negre, fie ca este pui sau adult presupune in primul rand un cadru organizat, personal reabilitator pregatit pentru aceasta specie cu nevoi si biologie atat de diferita de orice alta specie de pasari salbatice. Exista informatie pe internet cu privire la ”salvarea” drepnelelor negre, iar site-urile serioase atrag mereu atentia ca acest lucru nu este pentru amatori si nu se poate face acasa, chiar daca ai hrana corecta!Reabilitarea drepnelei negre nu consta numai in hranit, si oricum pana si modalitatea de hranire se invata de la specialisti!Potrivit
www. drepneauaneagra.ro, motivele pentru care puii se ratacesc din cuib sunt accidentale, din cauza lipsei hranei, atunci cand este foarte frig, iar hrana este putina, sau, din contra, cand este prea cald sau in zilele extrem de umede, in urma renovarii casei in perioada de reproducere, in urma deranjarii constante a coloniei, in perioadele in care vremea, temperaturile se schimba brusc.Se mai poate intampla ca puii sa se rataceasca de cuib atunci cand unul dintre parteneri nu mai este, iar parintele ramas nu mai face fata sa hraneasca puii.
Daca pentru alti pui de pasari salbatice este indicat ca puiul sa fie lasat acolo unde este pentru ca se afla la varsta la care este hranit in afara cuibului de catre parinti, pentru puii de drepnea neagra nu se mai aplica aceeasi regula! Parintii de drepnea neagra nu isi hranesc puiul in afara cuibului!Puiul de drepnea neagra se poate pune la loc numai daca se stie cu exactitate cuibul din care a cazut!Penajul drepnelei negre pui sau juvenil – exemplar aflat la varsta plecarii din cuib se deosebeste de cel de adult: culoarea alba este presarata pe penele capului, in jurul ciocului au penaj alb, pata alba de sub cioc este mai pronuntata, iar pe „umerii” aripilor au tot alb presarat.
”O drepnea neagra nu este pasare de ”ingrijit” acasa sau la birou, nu poate fi tinuta pe post de pet, o drepnea neagra nu poate fi ingrijita si recuperata decat in cadru organizat, prin care sa i se ofere mediul necesar, ingrijirile necesare, dieta corecta, pentru a putea fi reintegrată cu succes in salbaticie. O drepnea neagra nu este pasare pe care sa se experimenteze! O drepnea neagra nu trebuie numai sa ”traiasca”, o drepnea neagra trebuie sa se dezvolte normal, trecand hopul pierderii de cuib, si trebuie sa fie apta de viata ei de zbor continuu (drepnelele negre se reproduc dupa doi-trei ani asadar pana cand vor cuibari vor fi numai pe aripi) , la viteze impresionante pentru talia acestei migratoare (220 km/ora in picaj), la altitudini mai mari de 3.000 de m, si trebuie de asemenea sa ajunga la randul ei un exemplar care se poate reproduce”, mai spun specialistii in salvarea speciei!!!