Lumea animalelor

Un studiu sugerează că probabil îți mângâi pisica greșit. Ghidul C-A-T: cum să îți mângâi pisica în mod corect

Să ai o pisică seamănă mult cu a trăi cu un adolescent. În cea mai mare parte a timpului, nici pisica, nici adolescentul de 15 ani morocănos nu vă solicită atenția. Din când în când, însă, vă vor da un semn subtil că este în regulă să inițiați contactul. Dar fiți atenți, s-ar putea să șuiere și să încerce să vă muște mâna (și adolescentul, de asemenea).

Derutant? Da. Și chiar și proprietarii experimentați de pisici ar putea să nu cunoască „cele mai bune practici” pentru interacțiunea dintre om și pisică, spun cercetătorii britanici.

În cadrul unui studiu publicat în Scientific Reports, o echipă de la Universitatea Nottingham Trent din Anglia a cerut unui număr de 120 de persoane să interacționeze cu trei pisici pe care nu le cunoșteau.

În mod ciudat, cei care s-au autodeclarat „oameni ai pisicilor” – cei cu cele mai multe cunoștințe și experiență cu pisicile – au fost cei mai predispuși să maltrateze felinele. Aceștia le-au dat pisicilor mai puține șanse de a fi atinse și au fost mai predispuși să atingă „zonele periculoase” de pe burtă și de la baza cozii.

De ce proprietarii experimentați de pisici au greșit

În lucrarea publicată în iulie 2022, cercetătorii au teoretizat că „autoevaluările mai ridicate privind cunoștințele/experiența în rândul oamenilor ar putea reflecta pur și simplu o tendință mai mare de a atinge pisicile în zone mai diverse ale corpului lor” și nu o înțelegere reală a zonelor în care pisicile preferă de fapt să fie atinse.

De exemplu, proprietarii de pisici mai în vârstă erau cei mai predispuși să ridice și să țină pisicile în brațe, ceea ce nu este bine pentru că îi răpește pisicii libertatea de mișcare, au constatat cercetătorii.

Majoritatea pisicilor urăsc să fie atinse pe burtă sau aproape de baza cozii. Dacă unei pisici îi place să fie atinsă pe restul corpului – spate, părți laterale, coadă, picioare etc. – este o chestiune de preferință personală. (Cu alte cuvinte, când te va zgâria, vei ști).

Un ghid cu coduri de culori pentru mângâierea pisicii . Cele mai bune zone sunt cele verzi (baza urechilor, obrajii și/sau sub maxilarul inferior). Cele mai rele sunt cele roșii (stomacul și baza cozii). Galbenul este neutru. Sursă foto: UNIVERSITATEA NOTTINGHAM TRENT/CC BY 4.0

Cercetările anterioare ale acelorași oameni de știință britanici au identificat trei zone ale corpului unde aproape tuturor pisicilor le place să fie atinse: baza urechilor, obrajii și sub bărbie. Cam asta este tot.

„Desigur, fiecare pisică este un individ și multe vor avea preferințe specifice pentru modul în care preferă să se interacționeze cu ele”, a declarat într-un comunicat de presă Dr. Lauren Finka, cercetătorul principal al acestui nou studiu.

Sursă foto: Getty Images. Dacă o pisică se bucură de mângâierile tale, probabil va închide ochii, va toarce, va frământa sau va da alte semne de plăcere. Obrajii sunt un loc pe care pisicile îl preferă de obicei, potrivit experților.

Ghidul C-A-T: cum să îți mângâi pisica în mod corect

Oamenii de știință au elaborat, de asemenea, „ghiduri C-A-T” practice pentru a ști când o pisică vrea să fie mângâiată și când ar trebui să vă țineți mâinile acasă.

  • „C” este de la alegere și control: Aplecați-vă și oferiți o mână și lăsați pisica să decidă dacă vrea să se apropie pentru o îmbrățișare.
  • „A” este pentru a fi atent la comportamentul și limbajul corporal al pisicii. Toarcerea și așezarea lângă dvs. înseamnă „mai dă-mi”. Aplecându-și urechile sau lingându-și nasul înseamnă „este suficient”.
  • „T” înseamnă atingere, adică gândiți-vă unde atingeți pisica. Din nou, urechile, obrajii și bărbia sunt în general bune, dar abordați alte zone cu precauție.

„Aplicarea [liniilor directoare C-A-T] cu unele pisici ar putea însemna să nu le atingeți deloc, deoarece pisica alege să nu se implice”, a spus Finka, ”în timp ce pentru altele ar putea implica o sesiune completă de îmbrățișări, deoarece pisica cere mereu mai mult.”

Recent Posts

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

17 minute ago

Importanța vaccinării la câini și pisici: schema de vaccinare recomandată de medicul veterinar. Cele mai frecvente boli care afectează câinii şi pisicile nevaccinate

Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…

o oră ago

Ce spune alegerea animalului tău de companie despre caracterul tău

Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…

2 ore ago

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

21 de ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

23 de ore ago