Lumea animalelor

Un top al fricilor. De ce anume se tem câinii noștri

Mulți câini suferă de frici și fobii. Acestea pot avea o varietate de cauze, inclusiv lipsa de socializare timpurie sau o experiență negativă din trecut. Semnele de frică la câini includ ghemuirea, tremuratul, salivarea, lătratul, comportamentul distructiv și, în unele cazuri, agresivitatea.

sursă foto: descopera.ro

Este câinele dumneavoastră temător? Ați determinat de ce? Aflați despre unele dintre cele mai frecvente frici și fobii ale câinilor, astfel încât să vă puteți ajuta câinele.

Frica de tunete este foarte frecventă la câini

Astrafobia, frica de tunete, este foarte frecventă la câini. Gradul acestei frici poate fi diferit de la un câine la altul. Unii pot avea doar o frică ușoară de tunet. În acest caz, câinele poate tremura ușor sau puteți observa urechile turtite, ochii mari și coada încolăcită în timpul unei furtuni.

Alți câini pot avea o fobie mai severă, care îi determină să se ascundă, să devină distructivi sau chiar să își piardă controlul asupra vezicii urinare.

Câinii cu astrafobie pot sau nu să se teamă de alte zgomote puternice. Mulți câini au o fobie generală la zgomote. Ei devin temători atunci când aud tunete, focuri de artificii, muzică tare, camioane care circulă pe șosea și așa mai departe.

Artificiile o altă fobie comună a câinilor

O altă fobie comună a câinilor este frica de focuri de artificii. La fel ca teama de furtuni, sunetele puternice și imprevizibile și focurile de artificii îi fac pe mulți câini să tremure de frică. Această teamă poate chiar să determine un câine să fugă și să se piardă.

Pentru unii câini, obișnuindu-i încet cu sunetul artificiilor, se poate elimina fobia. În alte cazuri, este posibil să fie nevoie să folosiți tehnici de gestionare. Câinii cu o fobie severă față de focurile de artificii pot avea nevoie să fie tratați cu medicamente anti-anxietate sau sedative.

Anxietatea de separare

Teama de a fi lăsat singur acasă este denumită anxietate de separare. Câinii care suferă de această afecțiune au tendința de a manifesta un comportament distructiv imediat ce stăpânii lor părăsesc casa. Printre alte simptome se numără lătratul excesiv și accidentele de dresaj atunci când sunt lăsați singuri.

O schimbare în comportamentul proprietarului câinelui poate ajuta la atenuarea temerilor câinelui. Prin simpla modificare a obiceiurilor lor înainte de a pleca din casă și prin faptul că rămân discreți atunci când pleacă și se întorc acasă, stăpânii de câini pot atenua o parte din anxietatea câinelui.

Desensibilizarea, procesul prin care câinele se obișnuiește încet cu faptul că este lăsat singur acasă, poate fi, de asemenea, benefică pentru câinii care suferă de anxietate de separare. Uneori, dresarea unui câine pentru a sta într-o cușcă în timp ce proprietarul este plecat poate fi, de asemenea, de ajutor. În cazul în care anxietatea de separare este severă, uneori se justifică administrarea de medicamente pentru animal.

Teama de medicul veterinar

Este oarecum obișnuit ca și câinilor să le fie frică să meargă la medicul veterinar. Prima expunere a unui câine în fața medicului veterinar implică, de obicei, mirosuri ciudate, faptul că este manipulat în moduri noi, că este ținut în frâu și că primește vaccinuri. Nu este de mirare că și câinii pot deveni cu ușurință temători de o vizită la veterinar.

Dacă nu există alte fobii implicate, frica de veterinar poate fi tratată prin simpla aducere la cabinetul veterinar pentru câteva vizite sociale care nu implică o examinare. Oferiți multe laude și tratamente dacă câinele rămâne calm.

Fobia de mașină

Unii câini se tem să meargă cu mașina. Această teamă se datorează adesea lipsei de expunere timpurie la plimbări cu mașina. De asemenea, se poate dezvolta după experiențe negative cu mersul în mașină, cum ar fi îmbolnăvirea de mașină, mersul în mașină pentru a fi lăsat la un adăpost sau mersul în mașină doar pentru o vizită la veterinar.

Este posibil să depășiți frica câinelui dumneavoastrăcu ajutorul recompenselor și a laudeleor pentru a-l atrage încet în mașină și apoi să ajungeți la plimbări în pași mici. Asigurați-vă că destinația este un loc fericit, cum ar fi parcul pentru câini sau o plimbare, și nu prea departe.

Teama de scări

Este posibil ca un proprietar de câine să nu-și dea seama că animalul de companie se teme să urce și să coboare scările cel puțin până când patrupedul său pune frână când se apropie de un set de trepte. Această fobie se datorează aproape întotdeauna unei lipse de socializare și expunere timpurie.

Un câine care nu este expus la trepte când este un cățeluș poate dezvolta o teamă de a urca și coborî pe ele atunci când întâlnește o scară mai târziu în viață. Unii câini pot depăși această frică dacă transformați urcatul și coborâtul treptelor într-un joc. Alți câini pot avea nevoie să învețe să navigheze pe scări, la propriu, pas cu pas. Acest lucru va necesita timp și multă întărire pozitivă.

Câinii mai în vârstă pot deveni reticenți la folosirea scărilor dacă au artrită sau alte probleme de mobilitate, așa că asigurați-vă că excludeți problemele medicale pentru acest comportament. Dacă un câine a avut o cădere urâtă pe scări în trecut, aceasta poate fi, de asemenea, o cauză a fricii, potrivit thesprucepets.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago