Din cuprinsul articolului
Puțini stăpâni de câini respectă obligațiile legale care le revin atunci când decid să aibă grijă de un patruped. O fac fie din necunoștință de cauză fie din nepăsare. Cert este că acțiunile lor afectează imaginea tuturor proprietarilor de câini care respectă legea negreșit.
În lumea iubitorilor de câini botnița este unul dintre cele mai controversate elemente, cu toate că nu puține au fost cazurile în care exemplarele agresive s-au năpustit asupra trecătorilor nevinovați, fie că vorbim de copii, femei sau oameni în vârstă.
Botnița un element contestat în lumea iubitorilor de animale
Botnița este considerată de unii drept un obiect barbar care chinuie animalul. Ce-i drept că nu sunt departe de adevăr, sunt anumite botnițe care împiedică respirația câinelui, dar despre acest aspect am discutat într-un alt articol. este vorba de botnița din material textil care împiedică respirația câinelui.
Potrivit OUG nr.55/2002 publicată în Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, rasele periculoase sunt grupate în două categorii și anume:
Câini de luptă și de atac. Din această categorie fac parte rase precum: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor.
Din cea de-a doua categorie fac fac parte câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
La articolul 2 din Ordonanța de Urgență 55/2002 câinii agresivi sunt definiți astfel:
Orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
orice canin care participă la lupte de câini sau care a fost antrenat acest scop.
Obligațiițe proprietarilor de câini
Potrivit prerogativelor legale, caninilor periculoși li se interzice accesul în localuri publice și în mijloacele publice de transport în comun. Stăpânul are obligația ca pe drumurile publice și în parcuri să-i pună animalului de companie botnița și să-l plimbe în lesă.
Obligațiile posesorilor de câini sunt stipulate la articolul 34 din Ordonanța menționată adineaori. Prin urmare, stăpânilor le revin următoarele atribuții:
Să aibă asupra lor materialele necesare pentru igienizarea locului unde companionul și-a făcut nevoile (pungi de plastic);
să dețină asupra lor carnetele de sănătate și să-și vaccineze patrupezii în conformitate cu normele sanitar-veterinare;
să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă special amenajate pentru copii, precum și în piețele de desfacere a produselor agroalimentare.
Un aspect care nu trebuie trecut cu vedere ține de faptul că legea a fost completată. Prin urmare, în categoria câinilor agresivi intră orice patruped care ”fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.
Teoretic, patrupezii ar trebui să fie mereu în lesă sau ham și să poarte tot timpul botniță în spațiile publice. Câinele trebuie însoțit de o persoană majoră care să nu aibă dosar penal, potrivit evz.ro.