Lumea animalelor

Vă întrebați ce animale dainuiau pe meleagurile noastre cu zeci de milioane de ani în urmă? Păsărea mai mare decât un T. Rex

Dacă vă întrebați cum arăta regnul animal în cu mult timp înainte ca oamenii să se plaseze în vârful lanțului trofic, ați nimerit în locul portrivit. Majoritatea dintre noi, am acumulat cunoștințe despre fascinanta lume a dinozaurilor din seria filmelor Jurassic Parck sau de prin documentarele care sunt din ce în ce mai puține. Așadar, vă propunem o scurtă incursiune în trecutul îndepărtat. O să vă placă. 

Probabil că nu ați auzit niciodată de el, dar acest pterozaur merită propriul fan club. Mark Witton este un paleobiolog aflat în misiune. Acesta spune că mai mulți oameni ar trebui să știe despre un animal zburător spectaculos care a trăit acum mai bine de 65 de milioane de ani: Arambourgiania philadelphiae.

sursă foto: bbcearth.com;cea mai mare pasăre din Cretacic

Specii de dinozauri care au dăinuit pe meleagurile Europei de Est

Arambourgiania a fost un pterozaur, un grup de reptile care include pterodactilii, dar care este diferit de dinozauri. A trăit în perioada Cretacicului târziu, în aceeași perioadă cu Tyrannosaurus rex. Ca și T. rex, Arambourgiania era mare. Cu o anvergură a aripilor estimată la aproximativ 10 m și un gât neobișnuit de lung, a fost unul dintre cele mai mari organisme zburătoare care au trăit vreodată, practic de mărimea unui avion mic.

„Un animal zburător cu un gât asemănător cu cel al unei girafe”, spune Witton, care lucrează la Universitatea din Portsmouth. „Este destul de remarcabil”.

Nu cu mult timp în urmă, Witton a scris o postare pe blog în care susținea că Arambourgiania merită un „fan club”. Cercetătărorul a subliniat că o serie de alți pterozauri mari din aceeași perioadă, cum ar fi Quetzalcoatlus northropi, sunt în general mai bine cunoscuți.  Este posibil ca Arambourgiania să fi fost puțin mai mic în general, dar este special dintr-un alt motiv. Știm că este posibil ca gâtul său să fi avut o lungime de aproape trei metri. 

sursă foto: bbcearth.com; Arambourgiania

Un animal zburător cu un gât asemănător cu cel al unei   specii de girafe. Este destul de remarcabil” completează Mark Witton de profesie bilog. „Este de aproximativ două ori mai mare decât lungimea pe care am putea-o vedea la un alt pterozaur gigant”, explică Witton.

 Multe nu se pot spune despre această specie impresionantă de pterozaur, dar ceea ce știm despre gâtul său se bazează pe una dintre puținele fosile care au fost descoperite supraviețuit – o vertebră, în acest caz un os al gâtului.

În mod misterios, nimeni nu știe când a fost descoperită, deoarece nu sunt prea multe date, dat fiind existența îndepărată a  dinozaurului.

sursă foto: bbcearth.com; giganți în timp

Însă, Witton consideră că a fosilele au fost probabil descoperite în anii 1930 sau la începutul anilor 1940. Știm însă că a fost găsită în Iordania și că specimenul a fost menționat într-o lucrare din 1954 de Camille Arambourg, paleontologul francez de la care pterozaurul își trage numele.

Scheletul păsării Arambourgiania seamănă foarte mult cu cel al girafelor

Fosila în sine este un os tubular lung și subțire care indică faptul că gâtul animalului ar fi fost masiv și probabil destul de inflexibil. „Ca un stâlp la capătul unui avion”, spune Michael Habib, paleontolog la Școala de Medicină Keck a Universității din California de Sud. „Acest lucru este, desigur, destul de interesant, deoarece nu suntem obișnuiți în mod deosebit să vedem animale cu gâturi lungi și relativ inflexibile care zboară”, adaugă palenotologul.

„Nu era super flexibil ca gâtul unui heron sau al unei lebede”. Pentru un avion construit de om din metal, o masă atât de mare în față ar fi o problemă, dar Habib explică faptul că un animal zburător poate compensa echilibrul în timpul zborului prin ajustarea aripilor și a umerilor.

Aceasta este probabil ceea ce făceau Arambourgiania și alți pterozauri giganți cu un profil similar. Craniile fosile sugerează că aceste creaturi aveau adesea capete ciudat de mari, deși ar fi fost mai ușoare decât păreau datorită structurii lor osoase subțiri, dar rigide.În afară de vertebre, avem și alte câteva fosile care provin probabil de la Arambourgiania, inclusiv capătul unui os de aripă sau falangă. Acestea ajută la dezvăluirea a ceva mai multe despre cum arăta acest zburător antic.

Arambourgiania era capabilă să zboare în întreaga lume

Witton remarcă faptul că sunt mult mai multe fosile de Quetzalcoatlus northropi, ceea ce  explică faptul că despre această specie s-a scris mai mult în presă și a fost discutată în expozițiile din muzee.

Dar tot timpul apar materiale noi, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca în curând să știm mult mai multe despre Arambourgiania decât știm astăzi. De exemplu, într-o evoluție interesantă de anul trecut, care nu a fost încă supusă evaluării de către colegi, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit câteva fosile noi despre care spun că aparțin pterosaurului.

Mai mult material înseamnă că paleobiologii sunt mai capabili să deducă cum ar fi putut trăi de fapt acești giganți – inclusiv cum se deplasau și zburau. Habib spune că există anumite lucruri pe care le putem exclude în legătură cu un pterozaur precum Arambourgiania, doar din cauza dimensiunilor sale masive.

De exemplu, nu ar fi fost o creatură care flutura constant pentru a se menține în aer, deoarece acest lucru ar fi necesitat prea multă energie. De asemenea, nu ar fi fost foarte flexibilă, mai ales cu acel gât în formă de prăjină.

Arambourgiania la fel ca T. rex este o specie despre care ar trebui să se știe mai multe

Cu toate acestea, Arambourgiania era probabil capabilă să se înalțe în aer pentru perioade lungi de timp și este posibil chiar să fi avut o rază de zbor atât de mare încât ar fi putut, în esență, să călătorească în întreaga lume. O dovadă care sugerează acest lucru este faptul că continuăm să găsim fosile de pterozauri uriași, din diferite specii, în multe regiuni diferite, din Europa de Est până în America de Nord, Orientul Mijlociu și Asia. 

Pterozaurii sunt mult mai mult decât pterodactilii, așadar. Și acest fapt este, în parte, motivul pentru care Witton vrea să sărbătorească Arambourgiania. La fel ca T. rex sau mamuții lânoși, este o specie despre care ar trebui să știe și publicul larg, nu doar cercetătorii academici, spune el. La urma urmei, și ea face parte din istoria lungă și variată a planetei noastre.

În plus, există o credibilitate semnificativă pentru orice nou fan al Arambourgianei, subliniază el. „Dacă faci parte din clubul fanilor Arambourgiania, poți spune cu adevărat că ți-au plăcut pterozaurii giganți înainte ca aceștia să fie la modă”, glumește el. „Ești un fan mai înrăit al pterozaurilor”, potrivit bbcearth.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

6 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

7 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

8 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

9 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

10 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

11 ore ago

Parteneri