Din cuprinsul articolului
Cercetătorii chilieni au realizat un vaccin inovator pentru sterilizarea reversibilă a câinilor, o soluție alternativă la procedura chirurgicală de sterilizare definitivă. Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ asupra controlului populației canine, oferind o opțiune mai puțin invazivă și mai umană pentru proprietarii de câini.
Vaccinul acționează prin inducerea unei sterilizări temporare, permițând animalelor să recupereze capacitatea de reproducere după o anumită perioadă. Această abordare ar putea ajuta la reducerea numărului de animale abandonate și la îmbunătățirea sănătății generale a patrupedelor.
Inovația a fost dezvăluită de cercetători de la Universitatea din Chile și a fost salutată ca un pas important în domeniul medicinei veterinare
Primul animal care a primit sterilizarea reversibilă
Primul animal care a primit vaccinul de „imunocastrare” Egalitte este Findley, un micuţ terier chilian alb cu maro. Procedura a avut loc în apartamentul stăpânei sale din Santiago de Chile. Câinele a fost ţinut în braţe de stăpână şi a primit recompense şi înainte şi după intervenţie.
Fără sedare şi fără intervenţie chirurgicală, procedura implică doar o simplă injecţie iar efectele sunt reversibile. Leonardo Saenz, medic veterinar şi profesor la Universitatea din Santiago de Chile, creatorul acestui vaccin, a explicat că acesta funcţionează prin blocarea unui hormon implicat în funcţia reproductivă.
„Dacă blocăm acel hormon, nu se mai eliberează gonadotropină şi implicit nu se mai eliberează hormoni sexuali iar animalul este în stare de castrare”, a explicat el potrivit Reuters.
Costul vaccinului
Vaccinul poate fi folosit atât pentru masculi cât şi pentru femele şi costă aproximativ 50.000 de pesos (54 de dolari). Pentru sterilizare este nevoie şi de o vizită la veterinar care trebuie să se asigure că animalul este într-o stare bună de sănătate.
Leonardo Saenz susţine că produsul pe care l-a creat poate fi folosit şi pentru sterilizarea animalelor la scară mai mare, pentru că este mai puţin invaziv şi complicat decât castrarea chirurgicală.
„O injecţie este cu mult mai uşoară şi poţi vaccina un număr mare de animale dacă ai nevoie de controlul reproducerii”, a spus el.
Simplitatea procedurii şi faptul că este reversibilă l-a determinat pe stăpâna lui Findley, Tamara Zamorano, să aleagă această variantă.
„Ne cam temeam de celălalt tratament de castrare (chirurgicală)”, a declarat stăpâna lui Findley. „Pe lângă faptul că este o procedură simplă, este şi reversibilă, aşa că dacă dorim să-l împerechem, atunci când va veni timpul oportun, o putem face”