Din cuprinsul articolului
Vaccinarea animalelor de companie a contribuit la reducerea incidenței unei varietăți de boli grave și potențial fatale. Vaccinările pentru feline, în special, vă pot proteja pisica de viruși potențial mortali, ceea ce le face un pas important în planul de îngrijire a sănătății animalului de companie.
Cu toate acestea, există mai multe vaccinuri care nu sunt cu adevărat necesare, mai ales pentru că sunt asociate cu riscuri mai mari de efecte secundare grave, cum ar fi sarcoamele, iar șansele ca pisica să intre în contact cu anumite boli sunt probabil reduse.
Care sunt vaccinurile pentru feline care sunt cu adevărat necesare? Nu uitați că, în cele din urmă, depinde de dumneavoastră să cântăriți riscurile și beneficiile asociate vaccinurilor și să determinați care va fi cel mai bun mod de acțiune pentru felinele dumneavoastră.
Cu excepția cazului în care un vaccin este impus prin lege, aveți de fapt posibilitatea de a alege. Doar asigurați-vă că vă documentați mai întâi pentru a decide care ar fi cea mai bună decizie pentru sănătatea pisicii dumneavoastră.
FVRCP înseamnă rinotraheită virală felină (cunoscută și sub numele de virusul herpetic), calicivirus și panleucopenie. Acestea sunt virusuri comune, în special în medii, cum ar fi adăposturile, în care multe pisici sunt adăpostite împreună. Vaccinul FVRCP este un vaccin combinat care protejează împotriva tuturor acestor virusuri, deși puteți obține aceste vaccinuri și separat, potrivit lovetoknowpets.com.
Acest vaccin este considerat unul de bază, iar experții recomandă ca toate pisicile să primească cel puțin o serie pentru a se asigura că imunitatea este stabilită, deoarece virusurile împotriva cărora protejează pot fi grave, iar aceste vaccinuri pot oferi protecție împotriva transmiterii sau cel puțin pot minimiza gravitatea infecției, ca în cazul calicivirusului sau al herpesului.
Vaccinurile non-core sunt necesare doar în funcție de stilul de viață și de antecedentele individuale ale pisicii dumneavoastră. Discutând cu medicul veterinar despre necesitatea reală a acestor vaccinuri vă va ajuta să stabiliți dacă pisica dumneavoastră are cu adevărat nevoie de ele sau nu.
De exemplu, dacă aveți o pisică de interior/exterior care este expusă la alte felinede exterior și la pisici sălbatice, este posibil să doriți să o vaccinați împotriva unor boli precum virusul imunodeficienței feline (FIV), leucemia felină și chlamydia.
Sunt disponibile și alte vaccinuri care nu sunt de bază pentru boli precum peritonita infecțioasă felină și tegumentul inelar, dar faceți cercetări și discutați cu medicul veterinar pentru a stabili cât de eficiente și necesare sunt acestea înainte de a vă vaccina pisica orbește. Și asigurați-vă că sunteți conștienți de potențialele efecte secundare asociate cu aceste vaccinuri.
Mulți medici veterinari vor pleda împotriva administrării pisicii dumneavoastră a tuturor vaccinurilor de rapel pe care le recomandă medicii veterinari convenționali. În schimb, puteți testa titrurile prin intermediul unui test de sânge pentru a determina dacă nivelul de imunitate al pisicii dumneavoastră împotriva unei anumite boli este încă suficient sau dacă are într-adevăr nevoie de o injecție de rapel.
Experții care pledează împotriva vaccinării excesive a animalelor de companie susțin că rapelurile cresc riscul de efecte secundare care pot dura ani de zile până să apară sub forma unor boli grave. Din nou, discuția cu medicul veterinar despre adevărata necesitate a acestor rapeluri vă va ajuta să luați cea mai bună decizie pentru animalul de companie.
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…