Din cuprinsul articolului
Din popor știm cu toții că rândunicile sunt vestitori ai primăverii. Însă ce nu știu, poate, mulți dintre iubitorii de animale că aceste plăpânde creaturi sunt niște vânători feroce de țânțari.
Nu este exclus ca, după lungul drum de 5.000 kilometri în care au străbătut deșertul Saharian, să se cuibărească la streașina casei sau te miri ce pe unde loc. Deși nu cântăresc mai mult de 20 de grame, în lungul lor drum spre și dinspre țările țările calde, au ținut piept stihiilor naturii, curenților puternici și a furtunilor.
După un asemenea lung drum și periculos aceste mici gingașe păsări aleg să se reproducă și să se cuibarească în locurile ceva mai ferite de prădători și de intemperiile vremii. De asemenea, legenda spune că locul unde decid micile păsări să-și construiască cuibul este populat cu oameni buni.
Înainte de a le goni sau a le strica truda, luați în considerare că o singură rândunică poate consuma până la 850 de insecte, în special muște și țânțari poate unele dintre cele mai enervante insecte de pe fața Pământului.
Prin urmare, cei care sunt fericiții câștigători să găzduiască cuiburile de randunici și-au făcut rost de cel mai eficient insecticid posibil. Câteva firmituri de pâine puse pe pervaz le va ajuta pe micile creaturi să vă scape de gângăniile nedorite și, cine știe poate vor reveni și anul următor.
Rândunica face parte din specia de păsări a cărei denumire științifică este Hirundo Rustica. Trăiește până la 15 ani, are aripile lungi, înguste și o coadă adânc bifurcată. Preferă să se adăpostească în special zonele antropice rurale, deschise. Pe durata migrației folosesc în special întinderile de stuf pentru a se odihi.
Despre rândunică se știe din moși strămoși că își face apariția de Buna Vestire sau de Blagoveștenie, pe 25 martie. În folclor autohton circulă zvonul că acolo unde rândunicile își construiesc cuibul, pentru persoanele respective urmează un an plin de belșug, iar locuințele respective vor fi ferite de calamitățile naturale.
Pe de altă parte, legenda spune că acela care îndrăznește să-și bată joc de truda rândunicii și să-i nimicească cuibul, va rămâne paralizat, și rândunlele se vor răzbuna numaidecât incendiindu-i casa,
Se spune că ar aduce în plisc paie aprinse pe care le vor folosi pentru a le distruge casa celor care le-au nimicit la rândul lor cuibul.
În Estonia este atât de apreciată încât din anul 1960 a devenit pasărea națională. În primul Război Mondial se spune că guvernul francez l-a îndrituit pe Jean Desbouvrie să folosească micuțele păsări pe post de mesageri militari în locul porumbeilor. Se pare că acesta nu doar că a reușit să le dreseze ba mai mult a reușit să le înlăture comportamentul migrator.
Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…
V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…
Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…