Din cuprinsul articolului
Viața de purice! Pentru pisici poate fi o perioadă dificilă. Vremea caldă și umedă devine un paradis pentru purici și căpușe.
De obicei, oamenii nu realizează cu adevărat prin ce trec pisicile noastre din cauza acestor „chiriași” până când aceștia nu fac o vizită între două plimbări ale pisicii. În cel mai bun caz, paraziții rămân în blana pisicii, făcându-i viața dificilă, dar în cel mai rău caz, aceștia pot transmite boli grave oamenilor.
Puricii sunt cei mai frecvent întâlniți paraziți externi la pisici, iar un stăpân atent nu îi va lăsa să își facă de cap.
Puricii adulți își petrec întreaga viață în blana pisicii. Odată ce ajung în blana animalului, încep să se hrănească cu sânge, digerându-l rapid.
După digestie, rezultă mici puncte de culoare brun-roșcată, denumite popular „mizerie de purici”.
După hrănire, puricii încep perioada de împerechere, iar femelele depun ouăle în jur de 12-48 de ore mai târziu.
Aproximativ 40-50 de ouă sunt depuse în fiecare zi și cad din blana pisicii, adunându-se în fibrele locurilor unde animalul doarme.
Larvele se hrănesc cu particule organice, inclusiv cu „mizeria de purici” căzută din blana pisicii.
După 5-11 zile, larvele își țes un cocon unde au loc transformarea în păpuși și apoi în adulți. Adulții părăsesc coconul după 21-35 de zile și așteaptă momentul potrivit pentru a sări pe o pisică.
Așa că pisica ta se poate alege cu noi „autostopiști” pe care îi răspândește în toată casa. Acest întreg proces al nașterii unui purice durează între trei și șase săptămâni.
Mușcăturile de purici pot provoca alergii puternice la pisici. Pisicile, spre deosebire de câini, îi îndepărtează prin lins, iar limbile lor abrazive pot irita pielea.
Puricii pot transmite pisicilor un microorganism numit Bartonella henselae. Poate ajunge și la oameni, provocând probleme în special persoanelor cu sistem imunitar slăbit.
Este dificil să observi când o pisică este infestată cu Bartonella, iar simptomele rareori apar, cum ar fi febra, letargia, inflamațiile oculare și gingivita.
Dermatita alergică felină este o afecțiune comună a pielii pisicii. E cauzată de mușcăturile repetate ale puricilor. Aceste reacții alergice duc la mâncărime intensă, mici cruste pe piele și căderea masivă a părului.
Pentru a combate acești „locatari nedoriti”, proprietarii trebuie să recurgă la deparazitarea anuală, care ar trebui să includă igienizarea gradinii, spațiului din jurul casei, a interiorului și, desigur, a pisicii.
Există o varietate de produse antiparazitare pe piață, dar proprietarii ar trebui să fie atenți la substanțele chimice folosite în acestea, cum ar fi permethrinul, care poate fi toxic pentru pisici.
În plus, igiena riguroasă a casei, inclusiv spălarea și aspirarea covoarelor, este crucială pentru a controla infestarea.
Proprietarii trebuie să înțeleagă ciclul de viață al puricilor pentru a aplica o strategie eficientă, și este întotdeauna recomandat să solicite sfatul unui medic veterinar pentru a evita eventualele consecințe nedorite asupra sănătății pisicii, conform eva.ro.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…